Verwerkersovereenkomst AVG: Wie is daarvoor verantwoordelijk?

De verwerkersovereenkomst is eigenlijk geen nieuwe verplichting. Onder de voorganger van de AVG, de Wbp, was een bewerkersovereenkomst al verplicht. Nu er meer aandacht is voor privacy en ook de Autoriteit Persoonsgegevens meer van zich laat horen en groter is geworden, is er ook meer aandacht voor de verwerkersovereenkomst. Maar wie is er verantwoordelijk voor […]

Privacy: Mag je kinderen nog fotograferen?

Mag je onder de AVG nog kinderen filmen en fotograferen? Mijn moeder wist vroeger beter wie er bij mij in de klas zat dan ikzelf, geloof ik. Ze kende ook alle ouders wel. Als ik een klassenfoto mee naar huis zou krijgen met allemaal zwartgemaakte gezichten, zou ze misschien nog steeds wel kunnen aanwijzen wie […]

AVG: Mag ik deze persoonsgegevens verwerken?

Nu alle hectiek rondom de AVG eindelijk voorbij is begint natuurlijk het echte werk pas. De Autoriteit Persoonsgegevens mag nu handhaven en dagelijks zijn we nog steeds bezig met de verwerking van persoonsgegevens. Wanneer mag dat nu wel of niet? Het blijft een lastige vraag, maar ik ga het proberen een stuk overzichtelijker te maken […]

Privacy: Wat zijn persoonsgegevens?

De AVG (Engels: GDPR) en UAVG zijn regels die gaan over het mogen verwerken van persoonsgegevens. Als iets dus niet een persoonsgegeven is, maar bijvoorbeeld wel een bedrijfsgegeven, zijn de regels niet van toepassing. Dat betekent dat je veel meer mag met gegevens die geen persoonsgegevens zijn. Daarom de vraag: wat zijn persoonsgegevens? Definitie Persoonsgegevens […]

Beheerders Facebook Pagina’s mede aansprakelijk voor privacy bezoekers

Het Hof van Justitie EU heeft uitspraak gedaan in een Duits geschil tussen de beheerders van een Facebookpagina van een onderwijsinstelling en de privacy toezichthouder. Het probleem: zowel de beheerder van de facebookpagina als Facebook zelf informeerden bezoekers niet over cookies die geplaatst worden ten behoeve van Facebook Insights (de analytics van Facebook). Scroll naar […]

Mag je nog foto’s maken en publiceren na de AVG?

AVG en foto’s en video’s, kan dat nog wel? PANIEK in de tent. Veel mensen denken dat foto’s of video’s maken opeens niet meer mag. Of dat het publiceren ervan opeens niet meer mag. Wees gerust. Blijf gewoon fotograferen en filmen. Het mag allemaal nog gewoon en ik zal uitleggen hoe het zit. AVG: Persoonlijk […]

Wat mag nog wel onder de AVG

Je mag bijna alles nog onder de AVG. Organisaties moeten vooral transparanter worden in wat ze doen, er zijn meer rechten van betrokkenen (personen op wie de persoonsgegevens betrekking hebben) bij gekomen en we hebben een uitgebreidere verantwoordingsplicht waardoor we iets meer zaken moeten vastleggen. Die nieuwe AVG lijkt verder verdomd veel op de Wet […]

AVG en Verwerkersovereenkomsten: wat moet je regelen?

Volgens de AVG zijn een aantal afspraken en documenten verplicht, waaronder de verwerkersovereenkomst. Deze moet een verwerkingsverantwoordelijke sluiten met een verwerker. Zelf zo’n document schrijven? Je voelt hem al aankomen: een uitgebreide blogpost over verwerkersovereenkomsten. Neem een kop koffie, zet je leesbril op en eh, concentreer je. Echt een overeenkomst? De verwerkersovereenkomst hoeft geen aparte […]

Over Privacy, de AVG en het Portretrecht voor Fotografen

Portretten zijn persoonsgegevens. Ze kunnen immers een persoon identificeren. Dat maakt dat je als portretfotograaf, fotojournalist of straatfotograaf te maken hebt met de Algemene Verordening Gegevensbescherming die vanaf 25 mei 2018 geldt. Dat zet het portretrecht nog niet buiten spel. Veel regelgeving, die wat verwarrend door elkaar kan lopen. Gelukkig ook met uitzonderingen voor bijvoorbeeld […]

Kinderen en de AVG, wat moet je ermee?

Mag je onder de AVG geen persoonsgegevens van kinderen meer verwerken? Het is een veel gehoord misverstand. Gelukkig mag je best persoonsgegevens van kinderen verwerken. Soms zijn er alleen extra waarborgen die getroffen moeten worden. Kinderen tot 16 jaar Het begrip ‘kinderen’ is onder de AVG een beetje anders dan we gewend zijn. Het gaat […]