ZZP en AVG, wat moet je ermee?

In 2018 gaat de nieuwe privacywet in: de AVG of GDPR. Maar wat moet je daar nu mee als je ZZP'er bent? Ja, de AVG gaat namelijk voor elke ondernemer gelden, dus ook voor ZZP'ers. Gelukkig vallen de verplichtingen voor de meeste ZZP'ers wel mee, als je het vergelijkt met de huidige verplichtingen uit de Wet bescherming persoonsgegevens. Maar goed: waar moet je nu je aandacht op richten? Bewustwording Wat ik heel belangrijk vindt is dat je weet welke gegevens je verzamelt, waarom je dat … [Read more...]

Iets met banken en privacy

'Bank mag rekeningeninfo verkopen', kopte De Telegraaf in chocoladeletters, 'Banken mogen rekeningoverzichten aan bedrijven geven', stond in de Metro en 'Derden mogen straks meekijken in je bankrekening' meldde Trouw. In deze en andere kranten en op websites stond te lezen dat bankgegevens verkocht konden worden door banken. De suggestie werd gewekt dat dit ook nog eens zonder toestemming van rekeninghouders zou gebeuren. Paniek in de tent! Onterecht. Banken mogen geen gegevens … [Read more...]

Jij geeft privacy-gegevens van jouw lezers gratis weg

Ben jij je er wel bewust van welke gegevens van jouw websitebezoekers je gratis weggeeft? We vinden die cookiemeldingen misschien wel irritant, maar als ze goed zouden zijn, zijn ze wel nuttig. Ongemerkt wordt er namelijk erg veel van onze gegevens gratis en voor niks weggegeven voor website-eigenaren. Komt met name door de plugins die we gebruiken voor onze eigen marketing of om het websitebezoek makkelijker of aangenamer te maken. Share this privacy information Je wil het je … [Read more...]

Heeft elke website een beveiligde verbinding nodig?

Google zegt websites met een SSL verbinding hoger te waarderen. Leuk, maar kostbaar als je het goed wil doen. Daarom komt de vraag op of het van de wet moet? Voor webwinkels kunnen we ons dat voorstellen, maar moet het ook voor blogs, fora of websites met een contactformulier? Passend beveiligingsniveau Als je persoonsgegevens van iemand ontvangt (en dus verwerkt), moet je 'technische en organisatorische maatregelen' treffen om persoonsgegevens te beveiligen. Die maatregelen moeten … [Read more...]

Foto’s van grafstenen op een website, mag dat?

Via Twitter werd ik gewezen op dit artikeltje in het Kontakt. Het gaat over de website online-begraafplaatsen.nl. Daar zijn onder meer foto's van begraafplaatsen op te vinden. Bovendien kun je er zoeken naar overleden personen, waarbij vervolgens verschillende gegevens opduiken, zoals geboortedatum, datum van overlijden, waar de persoon begraven ligt en meestal ook een foto van de grafsteen erbij. Een man die hier het de gegevens en grafsteen van zijn overleden vrouw tegenkwam, is boos over deze … [Read more...]

Hoe privé zijn mijn e-mails en whatsapp gesprekken?

Als je elkaar een e-mail of whatsappje stuurt is dat privé, toch? Dat deel je niet met anderen. Doe je gewoon niet. Nou ja, tenzij het heel grappig is natuurlijk, dan laat je een ander even meelezen of lees je het voor. Zoals je zou herhalen wat er in een telefoongesprek is gezegd, wellicht. Die whatsapp conversatie vervolgens op internet dumpen, dat gaat voor veel mensen toch een stap te ver. Onlangs publiceerde een Engelse jonge advocate ook een LinkedIn conversatie met een oudere advocaat aan … [Read more...]

Maakt Windows 10 inbreuk op jouw privacy?

We gebruiken bijna allemaal Facebook en vinden er zo het onze van hoe zij met onze privacy omgaan. Maar wat nou als blijkt dat de besturingssystemen van onze computers en telefoons bijna hetzelfde doen? De Consumentenbond vond het nodig voor Windows 10 te waarschuwen. Moeten we ons echt zorgen maken? Documenten op elk device beschikbaar We vragen van de besturingssystemen en van onze apparaten, dat ze ons een hoop gemak bezorgen. We willen altijd connected zijn. Geen gedoe met documenten … [Read more...]

YD verzamelde onrechtmatig persoonsgegevens

Gepersonaliseerde advertenties. Dat klinkt heel vriendelijk. Alsof ze iets speciaal voor jou doen. Maar het zijn de advertenties die je eerst op site A zag en met jou meeverhuisde toen je site B ging bekijken. Bloedirritant. Het komt door de tracking cookies die voor deze methode gebruikt worden. Een van de redenen waarom de cookiewet ooit aangescherpt werd. Advertentieplatform YD Display Advertising Benelux B.V. verzamelde op basis van deze advertenties en door middel van de tracking cookies … [Read more...]

Google moet soms persoonsgegevens uit zoekresultaten verwijderen

Heb je wel eens je eigen naam ingetikt in Google Search? En, wat kwam daar uit? Was je er blij mee. Als iets eenmaal op het internet gepubliceerd is, blijft het daar voor altijd staan. Dankzij Google kunnen we het vervolgens altijd weer makkelijk terugvinden. Maar willen we dat wel altijd? Nooit vergeten worden Een Spaanse meneer stond op 19 januari en 9 maart 1998 in een grote Spaanse krant. In die krant werd zijn naam in verbinding gebracht met de veiling van onroerend goed, vanwege … [Read more...]

Google mag persoonsgegevens niet combineren

Google levert vele gratis diensten waarbij ze verdienen aan de verkoop van advertenties. Advertenties werken het beste wanneer ze zo gericht mogelijk zijn. Facebook biedt aan mij bijvoorbeeld pampers aan, omdat ik veel vrienden heb met kleine kinderen, maar zelf heb ik geen kinderen en dus ook geen behoefte aan pampers. Google zou mij zo'n advertentie nooit aanbieden. Door het combineren van informatie maken ze van gebruikers heel specifieke profielen. Maar mogen ze dat profiel wel van mij … [Read more...]