Zijn ‘openbare tweets’ fair game?

“Het zijn openbare tweets, neem ik aan?” schreef een webcare medewerker van de NS. Met de beste bedoelingen dacht de webcare medewerker een antwoord te geven op de vraag waarom tweets in treinen vertoond worden en of dat wel kan. ‘Het is openbaar’ of ‘Het staat op internet’, zijn echter geen redenen om auteursrechtelijke werken […]

AVG: Recht op inzage

De AVG geeft elke betrokkene (de persoon waarvan de persoonsgegevens zijn) het recht om in te zien welke persoonsgegevens een bedrijf of instantie over hem of haar verwerkt. Over het inzagerecht zijn in de eerste zes maanden na de invoering van de AVG de meeste klachten binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zelfs instanties waar je […]

Kerstkaarten versturen, mag dat nog onder de AVG?

Kerstkaarten zijn een goed direct marketing middel. Maar mag je ze nog wel verzenden onder de AVG? Er moeten tenslotte persoonsgegevens op het adreslabel. Strikt privégebruik Kaarten versturen naar familie en vrienden doe je privé en niet vanuit je bedrijf. Dat je stiekem postzegels van je baas hebt gejat, de brieven op kantoor hebt geprint […]

AVG: Wanneer is deze van toepassing?

De AVG gaat over persoonsgegevens. Het geheel van privacy is echter veel groter. Wanneer heb je last van de AVG en in welke situaties heb je er juist niets mee te maken? Bescherming persoonsgegevens De Algemene Verordening Gegevens bescherming (AVG) gaat over de bescherming van natuurlijke personen en hun recht op de bescherming van persoonsgegevens […]

Verwerkersovereenkomst AVG: Wie is daarvoor verantwoordelijk?

De verwerkersovereenkomst is eigenlijk geen nieuwe verplichting. Onder de voorganger van de AVG, de Wbp, was een bewerkersovereenkomst al verplicht. Nu er meer aandacht is voor privacy en ook de Autoriteit Persoonsgegevens meer van zich laat horen en groter is geworden, is er ook meer aandacht voor de verwerkersovereenkomst. Maar wie is er verantwoordelijk voor […]

Privacy: Mag je kinderen nog fotograferen?

Mag je onder de AVG nog kinderen filmen en fotograferen? Mijn moeder wist vroeger beter wie er bij mij in de klas zat dan ikzelf, geloof ik. Ze kende ook alle ouders wel. Als ik een klassenfoto mee naar huis zou krijgen met allemaal zwartgemaakte gezichten, zou ze misschien nog steeds wel kunnen aanwijzen wie […]

AVG: Mag ik deze persoonsgegevens verwerken?

Nu alle hectiek rondom de AVG eindelijk voorbij is begint natuurlijk het echte werk pas. De Autoriteit Persoonsgegevens mag nu handhaven en dagelijks zijn we nog steeds bezig met de verwerking van persoonsgegevens. Wanneer mag dat nu wel of niet? Het blijft een lastige vraag, maar ik ga het proberen een stuk overzichtelijker te maken […]

Privacy: Wat zijn persoonsgegevens?

De AVG (Engels: GDPR) en UAVG zijn regels die gaan over het mogen verwerken van persoonsgegevens. Als iets dus niet een persoonsgegeven is, maar bijvoorbeeld wel een bedrijfsgegeven, zijn de regels niet van toepassing. Dat betekent dat je veel meer mag met gegevens die geen persoonsgegevens zijn. Daarom de vraag: wat zijn persoonsgegevens? Definitie Persoonsgegevens […]

Beheerders Facebook Pagina’s mede aansprakelijk voor privacy bezoekers

Het Hof van Justitie EU heeft uitspraak gedaan in een Duits geschil tussen de beheerders van een Facebookpagina van een onderwijsinstelling en de privacy toezichthouder. Het probleem: zowel de beheerder van de facebookpagina als Facebook zelf informeerden bezoekers niet over cookies die geplaatst worden ten behoeve van Facebook Insights (de analytics van Facebook). Scroll naar […]

Mag je nog foto’s maken en publiceren na de AVG?

AVG en foto’s en video’s, kan dat nog wel? PANIEK in de tent. Veel mensen denken dat foto’s of video’s maken opeens niet meer mag. Of dat het publiceren ervan opeens niet meer mag. Wees gerust. Blijf gewoon fotograferen en filmen. Het mag allemaal nog gewoon en ik zal uitleggen hoe het zit. AVG: Persoonlijk […]