AVG en zieke werknemers: wat mag je verwerken?

We hebben weer een griepepidemie, maar welke gezondheidsgegevens mogen werkgevers eigen verwerken van werknemers? Ook de zieke werknemer of een werknemer met een beperking heeft recht op privacy en het recht daarop niet gediscrimineerd te worden. Maar welke gegevens mag een werkgever met welk doel wel verwerken?

Werkgever mag niet vragen naar de gezondheid

Een werkgever mag een (potentiële) werknemer nauwelijks vragen stellen over de gezondheid. Er mag bij een sollicitatie bijvoorbeeld niet gevraagd worden naar zwangerschap of zwangerschapswensen of naar ziektes en beperkingen.

Een werknemer moet, arbeidsrechtelijk gezien, het wel melden wanneer een ziekte of beperking een belemmering kan vormen voor de normale uitvoering van de werkzaamheden en dat de werknemer daardoor ongeschikt is voor de functie.

Lees ook meer over de zieke werknemer bij Suzanne Meijers Arbeidsrecht.

Gezondheidsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens

Gegevens over iemands gezondheid, ziekte of beperkingen zijn bijzondere persoonsgegevens. Deze mogen in de basis daarom niet verwerkt worden. Alleen als daar een uitzondering voor bestaat in de AVG, mag het wel.

Die uitzonderingen zijn:

  • Uitdrukkelijke toestemming van de werknemer
  • Noodzakelijk voor de uitvoering van verplichtingen of specifieke rechten van de werkgever op het gebied van arbeidsrecht
  • Noodzakelijk voor de bescherming van de vitale belangen van de werknemer
  • Noodzakelijk voor preventieve of arbeidsgeneeskunde, voor de beoordeling van de arbeidsgeschiktheid van de werknemer

Wat mag de werkgever wel weten en vragen?

Nadat de werknemer in dienst is, mag de werkgever aan de werknemer vragen of hij de werknemer all-risk kan verzekeren tegen ziekte. Dit is het moment waarop een werknemer weliswaar niet hoeft te vertellen welke ziekte hij of zij onder de leden heeft, maar dus wel moet vertellen of er sprake is van een ziekte waardoor er mogelijk niet all-risk verzekerd kan worden.

Bij een tijdelijke ziekte, zoals griep, mag de werkgever niet vragen naar de ziekte, maar wel wanneer iemand verwacht weer terug te zijn, zodat de werkgever maatregelen kan nemen en werk eventueel kan overdragen aan collega’s of afspraken kan afzeggen voor de zieke werknemer. Als ziekte langer lijkt te duren, zou het zelfs reden kunnen zijn om tijdelijk een uitzendkracht in te zetten, bijvoorbeeld.

De werkgever mag eventuele ziektes en beperkingen alleen verwerken, bijvoorbeeld in het personeelsdossier, als dat nodig is om de werknemer het werk goed te kunnen laten uitvoeren. Bijvoorbeeld dat een bepaalde werknemer aangepast meubilair gebruikt of dat iemand diabetespatiënt is en wat er bij een hyper of hypo moet gebeuren. Deze informatie mag niet met meer mensen dan nodig gedeeld worden.

Arboarts of arbodienst

Als een werknemer zich ziek heeft gemeld, moet een werkgever natuurlijk wel mogen controleren of iemand werkelijk ziek is. Al is het maar om te weten of iemand nog recht heeft op loon.

De werkgever mag daarover niet zelf met de werknemer bellen of langsgaan. De arbodienst mag dat wel. Deze mag vervolgens aan de werkgever mededelen of iemand werkelijk ziek is, maar niet wat er dan precies aan de hand is.

Zie ook de veelgestelde vragen bij de AP.

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)