Auteursrecht: Welke foto’s mag je gebruiken?

Welke afbeeldingen mag je gebruiken? Voor welk doel dan ook? Ik leg het nog eens kort uit.

auteursrecht infographic

Afbeeldingen die je zelf maakt

Wat je zelf maakt, mag je in principe altijd gebruiken. Let wel op een paar zaken:

  • Zit er werk van een ander in verwerkt, dan kan het zijn dat je toch inbreuk maakt.
  • Staat er een persoon herkenbaar op? Dan moet je mogelijk rekening houden met het portretrecht.
  • Staat er een merk op? Dan mag je het niet altijd zakelijk gebruiken

Je eigen werk mag natuurlijk ook niet te veel lijken op bestaand werk van een ander, ook niet als je het wat gewijzigd hebt. Dan is het namelijk een kopie, een vereenvoudiging en dat is een inbreuk op auteursrecht.

Toestemming

Zie je een mooie afbeelding van iemand anders? Gevonden via Google, in een blogpost, op Instagram, Facebook of Pinterest of heel ergens anders? Vraag gewoon om toestemming. Vaak veel makkelijker en sneller dan je denkt. Zorg wel dat je zo specifiek mogelijk bent over hoe je het beeld wil gebruiken.

Creative Commons

Je kunt ook gebruik maken van afbeeldingen waar al een creative commons licentie op rust. De maker van het werk heeft dan vooraf al toestemming gegeven om het werk te mogen gebruiken.

Let wel op: de maker geeft hiermee alleen toestemming voor het gebruik van zijn auteursrecht. Als er auteursrecht van een ander in verwerkt zit of er staan personen of merken op, dan wil het nog niet zeggen dat die rechten ook geregeld zijn.

Creative Commons licenties mogen niet meer ingetrokken worden, maar soms doen mensen dat toch. Zorg er in dat geval voor dat je bewijs opslaat van de licentie waaronder jij dat specifieke beeld bent gaan gebruiken.

CC0 of Publiek Domein

Publiek domein is de situatie waarin het auteursrecht al is komen te vervallen. In Nederland en in veel andere landen is dat 70 jaar na de dood van de maker. CC0 is een licentie waarmee net gedaan wordt alsof het auteursrecht is komen te vervallen. Je mag bijna alles met die werken.

Goede bronnen voor foto’s

In de loop der tijd heb ik al heel wat bronnen voor (gratis) foto’s weten te verzamelen. De een beter dan de andere, sommigen onder een CC0 licentie, sommigen met een heel eigen licentie.

Bekijk ze allemaal in de Foto Directory.

Embedden

Wil je foto’s voor je blog gebruiken? Dan kun je ook nog overwegen de foto’s te embedden. De foto’s blijven dan staan waar ze toch al stonden, waardoor je geen kopie maakt. Dat mag van het Hof van Justitie EU.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Ha Charlotte, ik help ondernemers online trainingen te creëren en krijg vaak vragen over copyright/auteursrecht. Mijn cursisten zijn ondernemers die zelf hun kennis hebben opgedaan door het volgen van trainingen online of live, uit boeken, uit video’s, hun opleidingen.Ze passen de kennis toe en vormen daarover en daarin hun eigen expertise. Met deze ervaringen te samen ontwikkelen ze zelf lesmateriaal. Maar hoe zit het nu met auteursrecht? Ik begrijp hoe het vanuit boeken werkt op basis van het lezen van je blog. Maar hoe zit het met trainingen die je eerder volgt, je eigen interpretatie hiervan en het zelf ontwikkelen van iets nieuws op basis van de ervaringen die je hebt opgedaan? Moet je dan de trainingen als bron vermelden/ verwijzen naar de training, toestemming vragen? Hoewel de ervaring en het geleerde daar is opgedaan, ontstaat wel iets nieuws door hier zelf en in combinatie van verschillende andere componenten een unieke training van te maken. Lastig! Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Idee voor een blog misschien? Dank je alvast voor je reactie, Irene

Trackbacks

  1. […] altijd voorzichtig met fotomateriaal van anderen. Schending van het auteursrecht kan hoge boetes […]

Speak Your Mind

*