Wat is embedden en hoe kun je embedden?

Van het Hof van Justitie EU mag je content die legaal openbaar is gemaakt en die niet achter een betaalmuur of andere drempel zit gewoon embedden. Gratis. Waarschijnlijk zelfs zonder dat extra naamsvermelding nodig is. In elk geval heb je geen toestemming nodig. Leuk, natuurlijk, maar dan moet je wel weten wat embedden is en hoe je dat moet doen. Leg ik je even uit. Het is makkelijker dan je misschien denkt.

Wat is embedden?

Wat is embedden?

Embedden betekent insluiten.
Het gaat om content, meestal een foto, video of audiobestand, dat ergens gepubliceerd staat. Door te embedden hoef je het bestand niet ‘aan te raken’, om het toch te kunnen laten zien op een andere website. Tussen wat html-code in plaats je de bron-URL van de content die je wil laten zien. Je sluit dus die URL in tussen de html-code.

Door te embedden blijft de content dus staan waar het altijd gestaan heeft. Je download het niet en je upload het ook niet naar je eigen website en toch kun je het op je eigen website laten zien.

Volgens het Hof van Justitie EU is dit geen nieuwe openbaarmaking, omdat iedereen met een internetverbinding deze content toch al had kunnen zien. Omdat je dus geen nieuw bestand van die content gebruikt, is er ook geen sprake van verveelvoudigen. Daarom is het geen inbreuk op auteursrecht en is het embedden gewoon toegestaan.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Veel social media bieden een embedcode aan

Heb je geen idee hoe je moet embedden? Dat leg ik je later nog uit, maar in de meeste gevallen heb je niet eens de technische kennis nodig. YouTube, Instagram, Twitter en Pinterest maken het je heel makkelijk om content (als het niet achter een slotje staat) te embedden en zelfs met Facebook content is het mogelijk.

YouTube

Embedden is misschien wel het meest bekend van YouTube. Wanneer je een YouTubevideo op een website ziet, is deze embed van YouTube. Dat is ook heel erg makkelijk:

   1. Rechtsonder de video klik je op ‘delen’

  YouTube Embedden

   2. Er verschijnt een pop-up schermpje, waar je onderin klikt op ‘insluiten’
   3. De video opent, met aan de rechter kant de tekst ‘embed video’. Daaronder staat een html-code of embedcode die je moet kopiëren.

  YouTube embed video

   4. Ga naar je eigen website. In WordPress kies je niet voor visueel of wysiwyg, maar voor tekst. Vervolgens plak je de code op de plaats in de blogpost of op de pagina waar je wil dat de video verschijnt.

Dat ziet er dan zo uit:

Instagram

Ook instagramfoto’s kun je embedden. Instagram biedt, net als YouTube, een eigen embedcode aan.

   1. Ga op je computer naar Instagram en klik op de foto die je wil embedden
   2. Klik op de drie puntjes rechts onderin, onder de comments

  Instagram Embedden

   3. Er verschijnt een pop-up. Klik om ‘embed’
   4. Kies of je wel of niet de beschrijving en comments wil laten zien op je website en vink dus eventueel ‘include caption’ uit. Daarna kopieer je de code.

  Instagram Copy Embed Code

   5. Plak de code weer op je website in een blogpost of op een pagina

Dat ziet er dan zo uit:

Twitter

Ga naar de gewenste tweet op twitter.com, klik op het pijltje naar beneden, klik op ‘Embed Tweet’, kopieer de code en plak deze op je website.
In Tweetdeck klik je op de drie puntjes rechts onderin een tweet, klik je op ‘Embed this Tweet’ kopieer de code en plak deze op je website.
Ook andere Twitter clients zullen eenzelfde soort functie hebben.

Ik maak veelvuldig gebruik van deze mogelijkheid op mijn referenties pagina. Als iemand mij aanbeveelt (en ik eraan denk) embed ik die tweet.

Pinterest

Zo erg als YouTube, Instagram en Twitter op elkaar lijken, zo veel ingewikkelder is het tegenwoordig bij Pinterest. Wel één voordeel: je kunt meteen al veel meer kiezen en instellen om te bepalen hoe de embed eruit komt te zien. Je hebt daarvoor geen technische kennis nodig.

   1. Ga naar de Pin die je graag wil embedden en klik op de drie puntjes boven de afbeelding.

  Pinterest Embedden

   2. Er verschijnt een kleine pop-up. Klik op ‘Embed’. Pinterest leid je dan door naar een nieuwe pagina.
   3. Je komt uit bij de Widget Builder. Kies of je alleen de Pin, het hele board of zelfs het hele profiel wil embedden. Kies vervolgens in welk formaat je het wil embedden.

  Pinterest Widget Builder

   4. Kopieer de code die onder de afbeelding staat en plak deze in je blogpost of pagina.

Zelf embedden doe je zo

Je kunt content ook zelf embedden. Dat kan eigenlijk met alle content die een eigen URL heeft.
Het is overigens wel mogelijk te voorkomen dat werk embed wordt, waardoor het niet meer mogelijk is om te embedden, ondanks dat bijvoorbeeld een afbeelding een eigen URL heeft. Wie embedden dus liever niet toestaat, kan dat ‘uit zetten’ op zijn eigen website, door wat in de codering te wijzigen.

Maar als dat niet het geval is, kun je dus afbeeldingen embedden. Doe een rechter-muisklik op een afbeelding en open het in een nieuw tabblad. Je hebt nu de directe URL van de afbeelding te pakken.

Een afbeelding kun je tussen zogenaamde image tags zetten:

<img src="URL"/>

Maar je kunt ook, net als YouTube, gebruik maken van een iframe:

<iframe src="URL"></iframe>

Op w3schools leggen ze goed uit hoe dat werkt en wat je er verder nog mee kunt.

Je kunt ook embed tags gebruiken:

<embed src="URL">

Waar je ook voor kiest, het is belangrijk dat de URL van de content tussen die tags komt te staan. Je sluit op die manier de URL in. Dat is het embedden.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Lees meer over embedden:

Toch liever afbeeldingen kunnen downloaden en gebruiken? Gebruik dan liever geen foto’s van social media of via Google, maar kies voor een veilige bron. Wellicht kun je een voor jou geschikte bron vinden via de Gratis Foto Directory.

Wil je meer weten over hoe je legaal werk van anderen kunt gebruiken én hoe je je eigen content kunt beschermen? Lees dan Wetboek voor Bloggers!

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. http://www.Flevolanderfgoed.nl is het daarmee niet eens :

  “Ook het deeplinken (embedden) van de website is niet toegestaan. De kantonrechter van Haarlem heeft bepaald dat in casu door het plaatsen van een ́deeplink ́ naar een zelfstandig auteursrechtelijk beschermd werk het auteursrecht wordt geschonden. Dat het werk in technisch opzicht niet wordt verveelvoudigd nu het werk op de oorspronkelijke server blijft staan, doet er volgens de rechter niet aan af dat er sprake is van een auteursrechtelijk relevante handeling. Het werk is namelijk weergegeven als onderdeel van een ander werk en als zodanig opnieuw geopenbaard, zonder toestemming van de rechthebbende.”

Trackbacks

 1. […] Het wordt allemaal goed uitgelegd in een blog op de site van Charlotte’s Law. […]

 2. […] Lees hier verder: https://www.charlotteslaw.nl/is-embedden-en-hoe-kun-embedden/ © Charlotte’s […]

Speak Your Mind

*