Voorkom dat je met embedden toch inbreuk maakt op auteursrecht omdat je gebruik maakt van een CDN.

3 minuten

Embedden (uit legale bron) is geen inbreuk op het auteursrecht. Het is geen verveelvoudiging, want de content blijft staan waar het staat. En het is geen nieuwe openbaarmaking als het al legaal openbaar was gemaakt en openbaar toegankelijk was voor iedereen met een internetverbinding.



Wat is embedden?

Embedden wordt ook wel framen of inline linken genoemd. Je zorgt met deze techniek dat iets dat op een andere website staat, vertoond wordt op een nieuwe website, zonder dat je een kopie hoeft te maken van de content. Je hoeft de content dus niet te downloaden en weer te uploaden. Dat is ook precies waarom het meestal geen inbreuk op auteursrecht oplevert.

Het meest bekend zijn de video’s van YouTube of Vimeo die embed worden op de website of bijvoorbeeld een podcast die embed wordt in een blogpost.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

CDN gooit roet in het eten

CDN staat voor Content Delivery Network of Content Distribution Network. Een CDN is een netwerk van servers waar content, met name afbeeldingen en video’s op worden weggeschreven, zodat deze sneller geladen kunnen worden wanneer een webpagina wordt opgeroepen.

Het zorgt er dus voor dat je website sneller wordt en dat is prettig voor je bezoekers en een van de graadmeters voor Google en dus belangrijk voor de SEO.

Als jouw website of webhosting gebruikmaakt van een CDN, embed je technisch gezien altijd de afbeeldingen vanaf die CDN-server naar je eigen website. Daar merk je vaak niets van, omdat het allemaal automatisch gaat. Alles is zo ingesteld dat wanneer je bijvoorbeeld een foto upload naar je website, deze feitelijk wordt geupload naar een CDN-server.

Embedden blijkt een kopie

Wat sommige websites en hostingpartijen doen, is content die jij eigenlijk wilde embedden, toch overnemen op de CDN-server. Jij denkt dus goed bezig te zijn door te embedden, maar de hosting partij die jouw site graag snel wil houden, zet het ongevraagd op een CDN-server. Dat is een kopie. Een verveelvoudiging. Als je het niet door hebt, ben je dus juist inbreuk aan het maken op auteursrecht, terwijl jij dat juist goed wilde regelen.

Als je niet zo technisch bent, kun je dit vooral zien door op je website een afbeelding te zoeken en deze met een rechtermuisklik in een nieuw venster te openen. Bekijk de URL. Is dit niet je eigen URL maar een met CDN erin, dan weet je dat de content dus op een CDN-server is geplaatst.

Veel websites van kranten en andere nieuwswebsites met veel afbeeldingen maken hier gebruik van. Zij hebben aparte servers waar ze de afbeeldingen op wegschrijven.

Zo kan embedden wel

Om legaal te embedden moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Het allerbelangrijkste is dat de content die je wil embedden op de website blijft staan waar je het vond. Wanneer je die content dus wil openen zou je weer op de oorspronkelijke website terecht moeten komen en niet op jouw CDN-server.

Verder mag je alleen content embedden die al rechtmatig openbaar is gemaakt. Als het een onbetrouwbare bron is of je weet dat die content nog niet openbaar had mogen zijn, mag je het ook niet embedden.

Bovendien moet de content openbaar beschikbaar zijn en mag dus niet achter een betaalmuur of andere drempel te vinden zijn. Je mag door te embedden niet die drempel wegnemen of om die drempel heen werken.

Meer weten over het rechtmatig gebruiken van content? Lees #contentrecht.

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)