Auteursrecht en Social Media

Op social media mag je alles delen. Downloaden en weer uploaden is natuurlijk ook geen probleem. En als je iets op Facebook deelt, wordt Facebook daar eigenaar van.
Dat is in elk geval wat veel mensen denken, maar het ligt veel genuanceerder. Wat mag je nou wel en niet met content die je op social media vindt?

auteursrecht en social media

Uitgangspunt: het auteursrecht

Maak je iets dat enigszins creatief is en in elk geval niet té eenvoudig is, dan heb je daar auteursrecht op. De drempel is heel laag. Je kunt er daarom van uitgaan dat op bijna elke foto auteursrecht rust. Op gewone spreektaal, rust meestal geen auteursrecht. Op creatievere zinnen of hele alinea’s vaak weer wel.

Recht op verveelvoudigen en openbaar maken

Als het auteursrecht hebt op een werk (afbeelding, tekst, muziek, video of iets anders creatiefs), dan heb je het recht om dat openbaar te maken en te verveelvoudigen en ook het recht om anderen te verbieden dat te doen. Anderen hebben dus jouw toestemming nodig, als ze jouw werk willen gebruiken. Tenzij ze gebruik kunnen maken van een uitzondering in de wet, zoals de privékopie of het citaatrecht.

Je geeft een licentie aan het social media kanaal

Op het moment dat je een account aanmaakt bij een social media kanaal, ga je akkoord met de voorwaarden. Daarin staat dat zij een licentie krijgen om jouw content te gebruiken. Dat is gedeeltelijk al nodig om de content, zoals jouw afbeeldingen, teksten en video’s, überhaupt te kunnen vertonen. Facebook wil daarnaast natuurlijk ook de mogelijkheid om andere Facebookgebruikers jouw content te laten delen via de share button. Facebook en ook de andere social media kanalen worden dus geen eigenaar van jouw content. En de licentie kun je niet terugtrekken door een verklaring te posten.

Social Media rechten bestaan niet

Op social media heb je dezelfde rechten en plichten als elders op internet en offline. Je mag op social media wel content van anderen delen, maar vooral door gebruik te maken van de deelknoppen binnen het social media kanaal of de deelknoppen op een website. Zelf iets uploaden mag dus niet, tenzij het content van jezelf is, natuurlijk. Downloaden zou als privékopie mogen, maar dan mag je het niet meer uploaden. Let op! Instagram heeft geen deelknoppen. Daardoor kun je niet iets binnen instagram delen.

Oplossingen

De meest eenvoudige oplossing is: toestemming vragen.
Als je content die je op social media hebt gevonden op je website wil gebruiken, kan dat meestal door te embedden.
Heb je een afbeelding of een kort stuk tekst nodig voor het verhaal dat je wil vertellen in je blog of video, dan kun je het soms gebruiken als citaat. Dat is gratis en je hebt er geen toestemming voor nodig, zolang je maar aan de vijf criteria voldoet.
Daarnaast kun je bijvoorbeeld kiezen om samen te vatten en door te linken.

Wees creatief in je oplossingen, zodat jij werk van een ander kunt gebruiken, zonder inbreuk te maken op de rechten van een ander. Dan creëer je een win-win situatie.

 28,25 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Comments

  1. Ik heb hier een vraag over. Als ik op Google zoek naar plaatjes, zet ik de instellingen altijd op ‘Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassingen’. Ben ik dan veilig, of kunnen daar ook nog steeds rechten opzitten zonder dat ik dat weet?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.