Copyright

Auteursrecht

Wat is copyright?

Copyright is de Engelse term voor auteursrecht. Dat is het exclusieve recht van de maker van een werk, om dat werk openbaar te maken of te verveelvoudigen.

Wil je meer leren over auteursrecht? We hebben een online cursus ontwikkeld met video’s, artikelen en voorbeelden. Te volgen wanneer jij wil.

 95,00 excl. BTW

Volg de online cursus Praktisch Auteursrecht


Wanneer heb je een copyright?

Een auteursrecht of copyright krijg je vanzelf, wanneer jouw werk daar origineel genoeg voor is. Die drempel is laag. Op bijna alle foto’s en filmpjes rust bijvoorbeeld wel een auteursrecht. Op tekst ook, tenzij het teveel ‘gewoon Nederlands is’ en het dus niet echt origineel meer is. Ook op muziek rust vaak auteursrecht. Het auteursrecht vervalt 70 jaar na de dood van de maker.

Alleen gebruik met toestemming

Als er ergens auteursrecht op rust, mag je het alleen gebruiken met toestemming van de maker of wanneer je gebruik kunt maken van een uitzondering, zoals het citaatrecht. Embedden mag ook.

Wil je weten wanneer je een afbeelding van iemand anders mag gebruiken? Volg dan dit schema:
Auteursrecht infographic voor beeldgebruik

Copyright notice

Wat is een © Copyright Notice? Een Copyright Notice stamt vooral nog uit de tijd dat dat het in sommige landen verplicht was om je naam op deze wijze op of bij een werk te vermelden, als je er een auteursrecht op wilde claimen. Dat is in de meeste landen tegenwoordig niet meer nodig. Het heeft echter nog niet volledig zijn functie verloren. Als er een naam op of bij een werk vermeld staat, dan mag je er volgens de wet van uitgaan dat die persoon ook de maker is van dat werk. Handig dus, voor bewijs bij een inbreuk!

 95,00 excl. BTW

Volg de online cursus Praktisch Auteursrecht


Lees ook alle blogposts over auteursrecht.