Blogpraat over foto’s

Blogpraat gaat vanavond over foto’s. Wanneer je foto’s in je blog wilt gebruiken komen daar een aantal juridische zaken bij kijken. Dat hoef helemaal niet lastig te zijn, maar is wel iets waar je rekening mee moet houden. Ik schreef al een aantal blogs over blogs en beeld. Deze kun je hieronder, steeds met een korte inleiding, terugvinden, zodat je ze na kunt lezen.

Algemeen

De wet voor bloggers
Een algemeen artikel over rechten en plichten van bloggers, waaronder auteursrecht.

Auteursrecht en citaatrecht

Geen blog zonder beeld
Een kort en bondig blog over auteursrecht en de mogelijkheden voor een blog om foto’s te kunnen gebruiken.

Blog en een Beeldcitaat
Dit artikel gaat vooral over de uitzondering van het citaatrecht. In sommige gevallen mag je namelijk gratis en zonder toestemming beeld voor je blog gebruiken. De foto (of ander beeld) moet dan een citaat zijn. Naamsvermelding blijft wel vereist.

Social Media

Gebruik van foto’s, geplaatst op social media, rechtmatig?
Ook als foto’s door de maker op social media geplaatst zijn, mag je ze daar niet zomaar afhalen en op je blog gebruiken.

Auteursrecht: fotografie en social media
Algemeen artikel over foto’s op social media. Welke rechten rusten daar op en wat mag er gebeuren met foto’s die je zelf op social media plaatst?

Onrechtmatig gebruik en schadevergoeding

Blogger moet betalen voor onrechtmatig gebruik foto
Wanneer een blogger onrechtmatig gebruik maakt van een foto, kan dit leiden tot het moeten betalen van schadevergoeding. Een voorbeeld en de achtergrond hiervan.

Wat is nu commercieel gebruik?
Ben je een professionele blogger? Of probeer je de kosten van je blog wat te drukken door Google advertenties op je blog te (laten) plaatsen? Dan kan het zijn dat je toestemming moet hebben om beeld commercieel te mogen gebruiken.

Licenties

Met zonder recht
Rechtenvrij bestaat niet. Let bij het zoeken naar geschikt beeldmateriaal op de juiste licentie. Meer uitleg over licenties in dit artikel.

Moest Kluun’s site echt op zwart?
Een artikel over hoe je als blogger goed met beeld om kunt gaan, zonder over de grens te gaan.
Met tips over het zoeken naar beeld met de juiste licentie via bijvoorbeeld Creative Commons licenties, Google Images en Photopin.

Portretrecht

Portretrecht
Een standaard artikel over portretrecht. Goed voor achtergrondinformatie. Niet speciaal gericht op blogs.

Auteursrecht, portretrecht en openbaarmaking door een hyperlink
Je blog mag geen inbreuk maken op het portretrecht van iemand anders. Een bekend persoon kan daarbij zelfs nog een financieel belang hebben, waar ‘normale’ personen enkel een privacybelang hebben. Ook al staat de foto niet werkelijk op jouw blog, maar link je ernaar (door te embedden) kun je toch inbreuk maken op het portretrecht.

Platter, Dikker en het Portretrecht
Nog een mooi voorbeeld over portretrecht en wanneer het publiceren van een portret ook juist géén probleem hoeft te zijn.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Trackbacks

  1. […] Dit korte filmpje geeft wat achtergrondinformatie en @charlotteslaw heeft een overzicht opgesteld dat wellicht handig is als je informatie zoekt. Mocht je verder vragen hebben dan kun je […]

  2. […] index blog auteursrechten en beeld blogs van Charlotte’s Law & Fine […]

  3. […] index blog (2013-04-15) blogpraat over foto’s van Charlotte’s Law & Fine […]

Speak Your Mind

*