Webwinkelrecht: Hoe zit dat nu met retouren?

Wat is er nou typisch anders aan een webwinkel dan een gewone ‘stenen’ winkel? Dat is met name het ontbindingsrecht of recht van retour dat consumenten hebben. Zij mogen ALTIJD dat recht inroepen binnen 14 dagen na ontvangst van het product. Ook tijdens de uitverkoop.

Retourrecht in het kort

 1. Consument bestelt een product
 2. Vanaf de dag van ontvangst heeft de consument 14 dagen bedenktijd
 3. Binnen die bedenktijd moet de consument het retour melden bij de webwinkel
 4. Na de melding heeft consument 14 dagen de tijd om het product terug te sturen
 5. De webwinkel heeft tot 14 dagen na de melding de tijd om het geld terug te storten of uiterlijk op de dag van ontvangst van het product.

Tijdlijn Ontbindingsrecht Webwinkel

Hoeveel moet er terugbetaald worden?

De webwinkel moet alle bedragen die de consument betaald heeft terugbetalen op dezelfde wijze als de consument heeft betaald.
Als de consument met een cadeaubon heeft betaald, mag er dus ook een cadeaubon teruggegeven worden.

Wat er terugbetaalt moet worden is uiteraard in elk geval de waarde van het product. Komt het product met gebreken retour, is de originele verpakking stuk of is het product al duidelijk gebruikt, waardoor het minder waard is geworden, dan hoeft de webwinkel alleen de restwaarde te vergoeden.

Wordt de gehele bestelling teruggestuurd, dan moeten ook de kosten van de heenzending door de webwinkel teruggestort worden.

Bij een gedeeltelijke ontbinding en retourzending van de producten, hoeven de kosten van de heenzending vaak nog niet vergoed te worden, omdat die kosten ook gemaakt zouden zijn voor het verzenden van de producten die de consument wel wil houden.

Of de kosten van de retourzending ook door de webwinkel betaald moeten worden, hangt van de situatie af. Als er niets is geregeld dan moet de webwinkel het betalen. Stond er vooraf al duidelijk op de website en stond het in de algemene voorwaarden, dat de consument op zou draaien voor de kosten van de retourzending, dan hoeft de webwinkel deze kosten niet te vergoeden.

Lees ook: Welke retourkosten mag een webwinkel rekenen?

Sale is niet uitgezonderd van het ontbindingsrecht

Producten die je met korting verkoopt, die in de sale zijn of die bijvoorbeeld wat beschadigd zijn of die je goedkoper aanbiedt omdat ze eerder al eens terug zijn gekomen (de tweede kansjes, zoals Coolblue dat noemt), zijn niet uitgezonderd van de retourregel.

Je kunt alleen producten uitzonderen die in de wet staan opgesomd. Dus ook alles dat je in de uitverkoop verkoopt, moet je binnen 14 dagen nog retour nemen. Ook als het daarna voor jou onverkoopbaar is geworden omdat het nog maar één stuk uit een oude collectie is, bijvoorbeeld.

Wat je wel van het retourrecht mag uitsluiten

Een aantal zaken mag je wel van het retourrecht uitsluiten:

 • producten die op verzoek worden gemaakt, zoals maatwerk en gepersonaliseerde producten;
 • producten die snel bederven of die een beperkte houdbaarheid hebben;
 • producten die niet geschikt zijn om te worden teruggezonden om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne en waarvan de verzegeling na de levering is verbroken;
 • producten die na levering door hun aard onherroepelijk vermengd zijn met andere zaken;
 • alcoholische dranken waarvan de prijs is overeengekomen bij het sluiten van een consumentenkoop, maar waarvan de levering slechts kan plaatsvinden na dertig dagen, en waarvan de werkelijke waarde afhankelijk is van schommelingen van de markt waarop de handelaar geen invloed heeft;
 • audio- en video-opnamen en computerprogrammatuur waarvan de verzegeling na levering is verbroken;
 • kranten, tijdschriften of magazines, met uitzondering van een overeenkomst voor de geregelde levering van dergelijke publicaties;

Hoge kosten door retour geen reden voor weigering

Dat je hoge kosten hebt gemaakt om een order te kunnen verzenden, een groot deel weer terugkomt of dat het jou veel geld kost om die retouren te verwerken en dat je altijd de kosten voor de heenzending kwijt bent, zijn allemaal helaas geen redenen om een retour niet te hoeven accepteren.

Meer weten over het webwinkelrecht? Wat je moet regelen en hoe je met klanten om mag gaan? Alle rechten en regels, mét handige tips en trucs lees je in Wetboek voor Webwinkels.

 21,05 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Webwinkels

Lees nog meer over het retourrecht:

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Dag Charlotte,
  Onlangs vond ik uit dat zakelijke aankopen ook buiten al deze prettige bescherming vallen.
  Het valt me op dat je daarop in je artikel in het geheel niet op ingaat. Misschien een idee voor een aanvullend artikel.
  Groet, Rob

 2. Ik dacht dat het verhaal over de originele verpakking die heel moet blijven niet waar was? Anders kan je sommige items toch niet goed bekijken?

  • Een product zonder verpakking of met beschadigde verpakking kan minder waard zijn. Het kan afhangen van het product in hoeverre een verpakking dus ook echt kapot mag gaan zonder dat het product in waarde is verminderd.
   Als bijvoorbeeld het doorzichtige zakje stuk gaat, waarin kleding wordt geleverd door veel kledingwinkels, dan is dat kledingstuk niet opeens minder waard. Het kan gewoon weer opgevouwen worden en in een ander willekeurig doorzichtige zak verpakt worden.

   • Wat verteld u allemaal voor onzin.Bij webwinkels ben je volgens geldend recht niet verplicht om de originele verpakking te gebruiken.

 3. Ik heb een bestelling retour gedaan. Nu heb ik het aankoopbedrag retour gekregen maar de verzendkosten niet. Hun reactie is dat ze deze kosten niet vergoeden en dit vermeld hebben op de website. Zo kunnen ze de prijzen laag houden is de reactie. Maar mag dit dan wel?

  Ruilen/Retourneren/Reclamatie
  Artikelen kunnen geretourneerd worden binnen 14 dagen met factuur. Wij vergoeden geen verzend/retourkosten van een retourzending, deze zijn voor eigen rekening. Dit omdat wij met zeer lage verkoopprijzen werken en de verzend/retourkosten niet in onze artikel prijzen verwerken. Het aankoopbedrag van u geretourneerde artikel wordt na goede ontvangst binnen 7 werkdagen aan u teruggestort.

  Dit is wat er in de algemene voorwaarden staat.

  • De webwinkel moet het aankoopbedrag terugbetalen en ook de eventuele kosten voor de heenzending. Tenzij jij meerdere producten hebt besteld en maar een deel van de bestelling retour stuurt, dan hoeven de kosten voor de heenzending meestal niet of maar gedeeltelijk terugbetaald te worden.

   Als de webwinkel duidelijk heeft vermeld dat jij zelf de kosten voor de retourzending moet dragen, dan hoeft de webwinkel deze kosten niet te vergoeden. Charlotte heeft over de kosten van een retourzending ook deze blog geschreven, neem die vooral ook door.

   • Ondanks dit antwoord, heb de link doorgestuurd, weigeren ze om de verzendkosten terug te betalen. Ze zeggen staat vermeld daar ben je mee akkoord gegaan. Ook toen ik aangaf dat ze dit wettelijk dus gewoon verplicht zijn geen terug betaling.

 4. Je bent trots op je fysieke winkel en hebt de afgelopen jaren veel trouwe klanten opgebouwd. Toch merk je dat je omzet langzaam afneemt. Steeds meer klanten bestellen hun producten online en niet meer bij u. Een zorgwekkende ontwikkeling, omdat het aantal aankopen via internet de komende jaren zal toenemen. Wat ga je doen? Niets of ga je online verkopen?

 5. Anoniem says:

  Hallo, ik heb een vraag. Ik heb onlangs een bikini gekocht van 90 euro op een website maar die was veels te groot. De website wil hem niet retour nemen vanuit hygienisch oogpunt. Waarom kan / mag ik bij Hunkermoller wel passen. Heeft de webshop gelijk? Zit ik nu met 90 euro verlies en een bikini die niet past? Ik vind het onredelijk. Zij hebben geen winkel om te passen. Ik ben nu al maanden bezig mijn geld terug te krijgen.

Speak Your Mind

*