Video: Hoe zit het met auteursrecht op Instagram?

Rust er auteursrecht op afbeeldingen die op Instagram staan? Ja. Het auteursrecht geldt namelijk voor Instagram net zo goed als voor andere social media, website, kranten, tijdschriften, muziek en wat je maar nog meer kunt verzinnen.

NIET WAAR: Op Instagram geef je je rechten weg

Wat je op Instagram plaatst wordt niet opeens ‘rechtenvrij’. Net zoals er op andere content auteursrecht rust, rust dat ook op wat je op Instagram plaatst.

Je geeft Instagram wel een zeer ruime licentie om het te gebruiken. Deels nodig, omdat Instagram het voor jou publiceert en opslaat.

Waar is die Regram-knop dan?

Heb jij op Instagram een regramknop gezien? Ik niet! Mag je dan wel regrammen? O ja, hoe heb je die toestemming dan gekregen? Dat kan niet blijken uit Instagram zelf, omdat die F*-ing regram knop ontbreekt!
Al die apps waarmee je kunt regrammen zijn niet van Instagram. In de voorwaarden van Instagram staat ook niet dat je werk van een ander mag regrammen. Dus mag je dan regrammen? NEE!

Vraag nou eens toestemming

Echt zo moeilijk niet hoor, dat toestemming vragen. Doe ik ook altijd. En ik mocht het altijd regrammen. Spreek wel even af of dat met naamsvermelding moet of niet en of je de oorspronkelijke tekst ook over moet nemen. Spreek ook af of je er nog een eigen filtertje overheen mag gooien of niet.

Met toestemming mag je namelijk wel regrammen. Zorg wel dat de toestemming voldoende specifiek is.

Wat mag je WEL op Instagram plaatsen?

Wanneer je een afbeelding zelf gemaakt hebt mag je die op Instagram plaatsen. Je mag een afbeelding of quote van een ander ook plaatsen wanneer je daar toestemming voor hebt gekregen. Eventueel kun je foto’s gebruiken van gratis bronnen die al een CC0 licentie geven. Of gebruik ander creative commons werk, maar dan moet je zorgen dat het er een is met het SA element en moet je de naam van de maker en de licentie vermelden.

Heel veel fotobronnen kun je vinden via mijn foto directory.

Wat mag je NIET op Instagram plaatsen

Afbeeldingen van anderen waar je geen toestemming voor hebt.
Zoals afbeeldingen die je gevonden hebt via Google, op Tumblr of op Pinterest. Je mag ook niet regrammen zonder toestemming.

Mag ik wel foto’s van Instagram afhalen?

Je mag foto’s van Instagram embedden. De embed code kun je achter de drie puntjes vinden bij een Instagram foto.

Wat niet mag is een screenshot maken of de foto downloaden, om deze vervolgens elders, zoals op je eigen Facebookpagina, je website, op Pinterest of waar dan ook weer te uploaden en te delen. Je mag alleen gebruik maken van de functies die Instagram zelf al biedt, binnen Instagram.

 28,25 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers

Meer over Auteursrecht en Instagram

Mail Charlotte

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Interessant en duidelijk artikel weer Charlotte! Helaas zie ik dit nog vaak fout gaan en kwam ik zelfs mijn een van mijn eigen foto’s zonder enige naamsvermelding bij een webshop tegen… Zo stom dat er dan niet even toestemming wordt gevraagd, want dan is het wat mij betreft altijd prima (met naamsvermelding). Fijn dat jij alles zo goed uitlegt altijd, al veel geleerd!

  2. Ik ben me ondertussen ook goed bewust van het auteursrecht. Toen ik net begon met bloggen vijftien jaar geleden deed ik maar wat achteraf bezien.

  3. Ik ben mij steeds meer bewust van auteursrecht, maar ik dacht dat regrammen dus idd wel gewoon mocht. Goed dat je het zegt! Meteen verwijderen de regrams, gelukkig zijn het er niet veel

  4. Instagram is mij nog een brug te ver helaas. Maar wel zeer duidelijk artikel Charlotte!

  5. Interessant artikel, met interesse gelezen.

Trackbacks

  1. […] Hoe zit het met auteursrecht op Instagram? […]

Speak Your Mind

*