Parodie LuckyTV over Kees van der Staaij toegestaan?

LuckyTV maakte een parodie op een filmpje waarin Van der Staaij zingt. De maker van het filmpje dat door Lucky TV is gebruikt om Kees van der Staaij te bekritiseren vanwege zijn ondertekening van de Nashvilleverklaring is boos. Dit gaat te ver, vindt hij. Auteursrecht Maker Cees van der Wal heeft het auteursrecht op zijn […]

Quitclaim: wie is er verantwoordelijk voor?

Een quitclaim wordt ook wel eens toestemmingsformulier genoemd. Het is inderdaad een formulier, waarmee de geportretteerde toestemming geeft om het portret te mogen gebruiken, zoals in dat formulier is omschreven. De geportretteerde kan dan niet meer tegenhouden dat het portret wordt gepubliceerd. Maar wie is er nu voor verantwoordelijk dat er zo’n quitclaim is en […]

AVG: Recht op inzage

De AVG geeft elke betrokkene (de persoon waarvan de persoonsgegevens zijn) het recht om in te zien welke persoonsgegevens een bedrijf of instantie over hem of haar verwerkt. Over het inzagerecht zijn in de eerste zes maanden na de invoering van de AVG de meeste klachten binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zelfs instanties waar je […]

Kerstkaarten versturen, mag dat nog onder de AVG?

Kerstkaarten zijn een goed direct marketing middel. Maar mag je ze nog wel verzenden onder de AVG? Er moeten tenslotte persoonsgegevens op het adreslabel. Strikt privégebruik Kaarten versturen naar familie en vrienden doe je privé en niet vanuit je bedrijf. Dat je stiekem postzegels van je baas hebt gejat, de brieven op kantoor hebt geprint […]

Gratis weggever en salesfunnels: hoe bouw je legaal een maillijst op?

De e-maillijst is een belangrijk marketinginstrument. De ontvangers vragen immers zelf om die mails. Althans, dat is het idee. De communicatie is bovendien directer. Het komt altijd binnen in de mailbox van de ontvanger en je bent niet afhankelijk van de algoritmes van social media. Die maillijst kun je vervolgens gebruiken voor nieuwsbrieven en salesfunnels. […]

Filmen tijdens de Sinterklaasintocht, wie mag dat?

Filmen en fotograferen tijdens de Sinterklaasintocht. Mag dat en wat mag je dan met die beelden doen? Nu de AVG in werking is getreden en discussies rondom Sinterklaas niet bepaald afnemen, krijgen we steeds meer de vraag of en hoe er dan gefilmd en gefotografeerd mag worden tijdens de intocht. Iedereen wil veilig naar de […]

Portret van onbekende in de roddelpers, schending eer en goede naam?

Het zal je maar gebeuren. Als onbekende Nederlander zie je een heel artikel en verschillende portretten over jezelf in de roddelbladen verschijnen. Jij hebt wél wat te verbergen en dat is niet alleen je pincode. De publieke belangstelling is niet aan jou besteed en je hebt het gevoel dat de roddelpers wel achter je aan […]

AVG: Wanneer is deze van toepassing?

De AVG gaat over persoonsgegevens. Het geheel van privacy is echter veel groter. Wanneer heb je last van de AVG en in welke situaties heb je er juist niets mee te maken? Bescherming persoonsgegevens De Algemene Verordening Gegevens bescherming (AVG) gaat over de bescherming van natuurlijke personen en hun recht op de bescherming van persoonsgegevens […]

Portretrecht op Social Media

Portretrecht op Social Media lijkt een belangrijker onderwerp geworden te zijn sinds de invoering van de AVG. Wat mag je nog doen met portretten op social media? Wat je over jezelf publiceert mag je natuurlijk lekker zelf weten. Maar wat mag je eigenlijk over anderen delen? De voorwaarden van social media Social media hebben zo […]

Portretrecht en Reclame zonder quitclaim

Portretrecht is geen vetorecht. ‘Niet leuk’ is geen argument. Je moet een redelijk belang hebben om je te kunnen verzetten tegen het gebruik van jouw portret. Als je portret in reclame of in een advertentie wordt gebruikt, heb je sneller een redelijk belang. Portretrecht voor gewone Nederlanders Dat bekende Nederlanders zich kunnen verzetten tegen het […]