Filmen tijdens de Sinterklaasintocht, wie mag dat?

Filmen en fotograferen tijdens de Sinterklaasintocht. Mag dat en wat mag je dan met die beelden doen? Nu de AVG in werking is getreden en discussies rondom Sinterklaas niet bepaald afnemen, krijgen we steeds meer de vraag of en hoe er dan gefilmd en gefotografeerd mag worden tijdens de intocht. Iedereen wil veilig naar de […]

AVG: Wanneer is deze van toepassing?

De AVG gaat over persoonsgegevens. Het geheel van privacy is echter veel groter. Wanneer heb je last van de AVG en in welke situaties heb je er juist niets mee te maken? Bescherming persoonsgegevens De Algemene Verordening Gegevens bescherming (AVG) gaat over de bescherming van natuurlijke personen en hun recht op de bescherming van persoonsgegevens […]

Portretrecht op Social Media

Portretrecht op Social Media lijkt een belangrijker onderwerp geworden te zijn sinds de invoering van de AVG. Wat mag je nog doen met portretten op social media? Wat je over jezelf publiceert mag je natuurlijk lekker zelf weten. Maar wat mag je eigenlijk over anderen delen? De voorwaarden van social media Social media hebben zo […]

Privacy: Mag je kinderen nog fotograferen?

Mag je onder de AVG nog kinderen filmen en fotograferen? Mijn moeder wist vroeger beter wie er bij mij in de klas zat dan ikzelf, geloof ik. Ze kende ook alle ouders wel. Als ik een klassenfoto mee naar huis zou krijgen met allemaal zwartgemaakte gezichten, zou ze misschien nog steeds wel kunnen aanwijzen wie […]

AVG: Mag ik deze persoonsgegevens verwerken?

Nu alle hectiek rondom de AVG eindelijk voorbij is begint natuurlijk het echte werk pas. De Autoriteit Persoonsgegevens mag nu handhaven en dagelijks zijn we nog steeds bezig met de verwerking van persoonsgegevens. Wanneer mag dat nu wel of niet? Het blijft een lastige vraag, maar ik ga het proberen een stuk overzichtelijker te maken […]

Privacy: Wat zijn persoonsgegevens?

De AVG (Engels: GDPR) en UAVG zijn regels die gaan over het mogen verwerken van persoonsgegevens. Als iets dus niet een persoonsgegeven is, maar bijvoorbeeld wel een bedrijfsgegeven, zijn de regels niet van toepassing. Dat betekent dat je veel meer mag met gegevens die geen persoonsgegevens zijn. Daarom de vraag: wat zijn persoonsgegevens? Definitie Persoonsgegevens […]

Fotograferen tijdens straatfeest: Inbreuk op privacy?

We krijgen de laatste tijd erg vaak de vraag of er nog wel gefotografeerd mag worden tijdens een straatfeest of buurtbarbecue. Goed nieuws: je hebt je bang laten maken! Lees even verder over wat er nog wel en niet mag tijdens het buurtfeest. Alleen voor privé of huiselijk gebruik Maak je tijdens een straatfeest of […]

Beheerders Facebook Pagina’s mede aansprakelijk voor privacy bezoekers

Het Hof van Justitie EU heeft uitspraak gedaan in een Duits geschil tussen de beheerders van een Facebookpagina van een onderwijsinstelling en de privacy toezichthouder. Het probleem: zowel de beheerder van de facebookpagina als Facebook zelf informeerden bezoekers niet over cookies die geplaatst worden ten behoeve van Facebook Insights (de analytics van Facebook). Scroll naar […]

Mag je nog foto’s maken en publiceren na de AVG?

AVG en foto’s en video’s, kan dat nog wel? PANIEK in de tent. Veel mensen denken dat foto’s of video’s maken opeens niet meer mag. Of dat het publiceren ervan opeens niet meer mag. Wees gerust. Blijf gewoon fotograferen en filmen. Het mag allemaal nog gewoon en ik zal uitleggen hoe het zit. AVG: Persoonlijk […]

Waarom de AVG e-mails onzin zijn

Werd en word jij ook zo overladen met e-mails over de AVG, omdat bedrijven denken dat ze je die mails moeten sturen? Twijfel je nu of jij dat als ondernemer ook moet doen? De mails zijn grotendeels onzin. Ik leg je kort uit waarom. Je mocht de mails al versturen Als het gaat om e-mails […]