AVG: Mogen persoonsgegevens worden doorgegeven?

Persoonsgegevens delen met derden of aan derden doorgeven kan in veel gevallen wel. Je hebt er een van de 6 grondslagen uit de AVG voor nodig en je hebt een gerechtvaardigd doel nodig. Bovendien heb je een informatieplicht.

Portretrecht: Mag Wesley Sneijder na scheiding nog in blote bast lopen?

Wes en Yo gaan scheiden. Ja, ik weet het, ik ben er ook totaal kapot van. Schijnt al lang heel slecht te gaan. En Wes had nog wel een portret van Yo op zijn ribben laten tatoeëren! Portret sinds 2011 Wesley liet in 2011 een portret van Yolanthe op zijn lijf tatoeëren. En er volgenden […]

Cookiewall door AP verboden

Cookie walls zijn niet toegestaan volgens de Autoriteit Persoonsgegevens. Met een cookie wall zou volgens de AP geen vrije toestemming gegeven kunnen worden, terwijl bij het ontbreken van toestemming er sprake zou zijn van nadelige gevolgen.

Quitclaim voorbeeld: afspraken over portretten

Wat moet er in een quitclaim staan? Een quitclaim is een overeenkomst, een afspraken. De regels van het overeenkomstenrecht gelden. Wat is handig om af te spreken?

Auteursrecht en Portretrecht, wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen auteursrecht en portretrecht en hoe kunnen ze elkaar in de weg zitten? Kan de Dalí Foundation verbieden dat de maskers gebruikt worden in Netflix-serie La casa de papel?

Privacy: toestemming kinderen met gescheiden ouders

Hoe zit het met privacy en portretrecht van kinderen met gescheiden ouders. Wie mag toestemming geven of publicatie verbieden?

Parodie LuckyTV over Kees van der Staaij toegestaan?

LuckyTV maakte een parodie op een filmpje waarin Van der Staaij zingt. De maker van het filmpje dat door Lucky TV is gebruikt om Kees van der Staaij te bekritiseren vanwege zijn ondertekening van de Nashvilleverklaring is boos. Dit gaat te ver, vindt hij. Auteursrecht Maker Cees van der Wal heeft het auteursrecht op zijn […]

Quitclaim: wie is er verantwoordelijk voor?

Een quitclaim wordt ook wel eens toestemmingsformulier genoemd. Het is inderdaad een formulier, waarmee de geportretteerde toestemming geeft om het portret te mogen gebruiken, zoals in dat formulier is omschreven. De geportretteerde kan dan niet meer tegenhouden dat het portret wordt gepubliceerd. Maar wie is er nu voor verantwoordelijk dat er zo’n quitclaim is en […]

AVG: Recht op inzage

De AVG geeft elke betrokkene (de persoon waarvan de persoonsgegevens zijn) het recht om in te zien welke persoonsgegevens een bedrijf of instantie over hem of haar verwerkt. Over het inzagerecht zijn in de eerste zes maanden na de invoering van de AVG de meeste klachten binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zelfs instanties waar je […]

Kerstkaarten versturen, mag dat nog onder de AVG?

Kerstkaarten zijn een goed direct marketing middel. Maar mag je ze nog wel verzenden onder de AVG? Er moeten tenslotte persoonsgegevens op het adreslabel. Strikt privégebruik Kaarten versturen naar familie en vrienden doe je privé en niet vanuit je bedrijf. Dat je stiekem postzegels van je baas hebt gejat, de brieven op kantoor hebt geprint […]