Mag je kinderen nog fotograferen?

Mijn moeder wist vroeger beter wie er bij mij in de klas zat dan ikzelf, geloof ik. Ze kende ook alle ouders wel. Als ik een klassenfoto mee naar huis zou krijgen met allemaal zwartgemaakte gezichten, zou ze misschien nog steeds wel kunnen aanwijzen wie wie was. Zit je dan, met een foto waarbij het net lijkt alsof alle klasgenoten criminelen zijn, maar een oplossing voor de privacy is het dus niet. Kinderen zijn net mensen Privacy is voor kinderen niet anders dan voor volwassenen. Het … [Read more...]

AVG: Mag ik deze persoonsgegevens verwerken?

Nu alle hectiek rondom de AVG eindelijk voorbij is begint natuurlijk het echte werk pas. De Autoriteit Persoonsgegevens mag nu handhaven en dagelijks zijn we nog steeds bezig met de verwerking van persoonsgegevens. Wanneer mag dat nu wel of niet? Het blijft een lastige vraag, maar ik ga het proberen een stuk overzichtelijker te maken voor je. Mag je deze persoonsgegevens verwerken? - Een stappenplan Eigenlijk zijn er bij elke verwerking een aantal vragen die je jezelf moet stellen: Is … [Read more...]

Privacy: Wat zijn persoonsgegevens?

De AVG (Engels: GDPR) en UAVG zijn regels die gaan over het mogen verwerken van persoonsgegevens. Als iets dus niet een persoonsgegeven is, maar bijvoorbeeld wel een bedrijfsgegeven, zijn de regels niet van toepassing. Dat betekent dat je veel meer mag met gegevens die geen persoonsgegevens zijn. Daarom de vraag: wat zijn persoonsgegevens? Definitie Persoonsgegevens Alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon zijn persoonsgegevens. Kun je op … [Read more...]

Fotograferen tijdens straatfeest: Inbreuk op privacy?

We krijgen de laatste tijd erg vaak de vraag of er nog wel gefotografeerd mag worden tijdens een straatfeest of buurtbarbecue. Goed nieuws: je hebt je bang laten maken! Lees even verder over wat er nog wel en niet mag tijdens het buurtfeest. Alleen voor privé of huiselijk gebruik Maak je tijdens een straatfeest of buurtfeest foto's die alleen voor de buurt bestemd zijn en niet verder gedeeld worden? Dan valt het in principe onder privégebruik en is de AVG niet eens van … [Read more...]

Beheerders Facebook Pagina’s mede aansprakelijk voor privacy bezoekers

Het Hof van Justitie EU heeft uitspraak gedaan in een Duits geschil tussen de beheerders van een Facebookpagina van een onderwijsinstelling en de privacy toezichthouder. Het probleem: zowel de beheerder van de facebookpagina als Facebook zelf informeerden bezoekers niet over cookies die geplaatst worden ten behoeve van Facebook Insights (de analytics van Facebook). Scroll naar beneden om te weten wat de consequenties voor jou als Paginabeheerder zijn. Wie is de … [Read more...]

Mag je nog foto’s maken en publiceren na de AVG?

PANIEK in de tent. Veel mensen denken dat foto's maken opeens niet meer mag. Of dat het publiceren ervan opeens niet meer mag. Wees gerust. Blijf gewoon fotograferen. Het mag allemaal nog gewoon en ik zal uitleggen hoe het zit. Persoonlijk gebruik Laten we eerst het meest belangrijke tackelen. Foto's die je privé houdt, die bijvoorbeeld op je telefoon staan en die je misschien wat via WhatsApp of op een andere manier in een wat beperkte kring deelt of laat zien, dat valt allemaal … [Read more...]

Waarom de AVG e-mails onzin zijn

Werd en word jij ook zo overladen met e-mails over de AVG, omdat bedrijven denken dat ze je die mails moeten sturen? Twijfel je nu of jij dat als ondernemer ook moet doen? De mails zijn grotendeels onzin. Ik leg je kort uit waarom. Je mocht de mails al versturen Als het gaat om e-mails over het nog wel mogen versturen van e-mails en mensen op een e-maillijst of nieuwsbrieflijst mogen laten staan, is dat onzin. Er zijn twee redenen waarom je mensen op zo'n lijst mag zetten en ze deze … [Read more...]

Wat mag nog wel onder de AVG

Je mag bijna alles nog onder de AVG. Organisaties moeten vooral transparanter worden in wat ze doen, er zijn meer rechten van betrokkenen (personen op wie de persoonsgegevens betrekking hebben) bij gekomen en we hebben een uitgebreidere verantwoordingsplicht waardoor we iets meer zaken moeten vastleggen. Die nieuwe AVG lijkt verder verdomd veel op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) die we al hebben. Er verandert dus niet zoveel! Zuiver persoonlijke of huishoudelijke … [Read more...]

AVG en Verwerkersovereenkomsten: wat moet je regelen?

Volgens de AVG zijn een aantal afspraken en documenten verplicht, waaronder de verwerkersovereenkomst. Deze moet een verwerkingsverantwoordelijke sluiten met een verwerker. Zelf zo'n document schrijven? Je voelt hem al aankomen: een uitgebreide blogpost over verwerkersovereenkomsten. Neem een kop koffie, zet je leesbril op en eh, concentreer je. Echt een overeenkomst? De verwerkersovereenkomst hoeft geen aparte overeenkomst te zijn, maar zijn een aantal afspraken tussen een … [Read more...]

Over Privacy, de AVG en het Portretrecht voor Fotografen

Portretten zijn persoonsgegevens. Ze kunnen immers een persoon identificeren. Dat maakt dat je als portretfotograaf, fotojournalist of straatfotograaf te maken hebt met de Algemene Verordening Gegevensbescherming die vanaf 25 mei 2018 geldt. Dat zet het portretrecht nog niet buiten spel. Veel regelgeving, die wat verwarrend door elkaar kan lopen. Gelukkig ook met uitzonderingen voor bijvoorbeeld journalistiek en artistiek werk. Ik probeer je enige duidelijkheid te geven in deze wirwar aan … [Read more...]