De 14 beste bronnen voor gratis foto’s

Heb je foto’s nodig voor je website, bij een blogpost of in een presentatie? Je wil natuurlijk niet achteraf opgeschrikt worden door de factuur van een fotograaf of beeldbank. Voor iedereen die soms eens beeld nodig heeft, maar daar niet altijd geld aan uit wil of kan geven, hieronder een lijst met goede bronnen.

De 14 beste bronnen voor gratis foto's

Selectiecriteria

Er komen steeds meer bronnen met gratis foto’s. Waarom koos ik de bronnen die ik hieronder noem?
Gemak is voor mij altijd belangrijk. Ik wil dus niet hoeven in te loggen en bij voorkeur heeft de website een zoekfunctie, zodat ik snel foto’s kan vinden die voor mij interessant zijn. Het liefst zijn de foto’s ook nog mooi. Dat is natuurlijk een relatief begrip en bijna geen enkele website staat volledig vol met mooie beelden, maar in elk geval is de kans op het vinden van mooie beelden groot. Betrouwbaarheid vind ik ook belangrijk. Ze moeten duidelijk aangeven welke licenties precies gelden. Die heb ik niet allemaal gelezen en je moet beseffen dat licenties wel eens kunnen wijzigen, maar de sites die ik benoem hebben in elk geval op de een of andere manier een licentie die meestal ook nog goed te begrijpen is.

Bronnen met creative commons licenties of met licenties waarbij naamsvermelding nodig is, zal ik in een apart lijstje opnemen.

Favoriete Bronnen

 • Pixabay – CC0
 • Picjumbolicentie
 • StokPiclicentie
 • Unsplash – CC0
 • RijksStudioPubliek Domein
 • Startup Stock Photoslicentie
 • Naamsvermelding vereist

 • Wikimedia Commons – CC licentie, verschilt per foto
 • Freepik – CC licentie, verschilt per foto
 • IM Free – CC licenties voor commercieel gebruik
 • Zoekmachines

  Er zijn veel websites die voornamelijk fungeren als zoekmachine of verzamelsite. Zij bieden dus zelf niet de licenties aan, maar vertellen je waar je de foto’s kunt vinden of verzamelen alleen foto’s met een bepaalde licentie. Dit zijn mijn favorieten:

 • Pexels – alle foto’s met een CC0 licentie
 • StockSnap – CC0 licentie
 • Stock Up – doorzoekt 27 sites
 • Librestock
 • Photopin en Compfight doorzoeken Flickr, Creative Commons licentie
 • Gebruik alsjeblieft NIET Google Image search. De licenties blijken helaas niet altijd te kloppen.

  Wat zijn jouw favoriete bronnen voor gratis foto’s? Plaats ze in de comments hieronder, zo helpen we elkaar.

  Zie ook mijn andere blogposts over gratis foto’s:
  Hoe kom ik aan gratis foto’s?
  30+ bronnen voor gratis creative commons foto’s

  Leuke dingen voor je mailbox

  About Charlotte Meindersma

  Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
  Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

  Comments

  1. Ik gebruik zelf vaak Pixabay en Unsplash voor mijn werk. Dit is ook een fijne voor foodfoto’s: https://foodiesfeed.com/

  2. Als ik zelf geen geschikte foto’s heb gebruik ik Unsplash of soms Freepik. Thanks voor de tips en uitleg!

  3. Fantastische tips. Ik was niet verder gekomen dan Pixabay. Ik ga er eens uitgebreid mee aan de slag.

  4. Nieuwe dienst Dashmote werkt ook vrij goed. In de diensten van Canva, Pablo (buffer) en Placeit.net zit veel gratis beeldmateriaal. Zelf met name erg fan van Canva en Placeit.

  5. Op Facebook zijn diverse sites met foto’s vrij te gebruiken voor ‘art’ doeleinden.

  Speak Your Mind

  *