Samenwerken kan heel leuk zijn en het kan je verder brengen. ‘Two know more than one, three know more than two‘, zei een docent Engels van mij vroeger altijd. Ofwel: werk samen. De basis moet bij een samenwerking natuurlijk wel goed zijn. Maar net zoals bij een huwelijk: de ruzies en scheiding voorzie je nog niet aan de start. Toch moet je er al rekening mee houden dat het kan gebeuren.
Vertrouwen is belangrijk
Misschien wat gek advies van een jurist, maar ik meen het wel: ga op je gevoel af.
Is het gevoel bij de start van de samenwerking wat wankel of gewoon helemaal niet goed? Ga dan de samenwerking niet aan. Je kunt alles juridisch nog zo goed hebben dichtgetimmerd, je gaat er dan toch gedoe van krijgen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Gewoon niet aan de samenwerking beginnen werkt dan het beste.
Vertrouwen is dus belangrijk. Dat wil alleen nog niet zeggen dat je niets op papier zou hoeven zetten. Juist als je elkaar kunt vertrouwen, kun je het ook schriftelijk vastleggen. Als iemand dat niet wil doen, moet je onraad ruiken? Waarom zou iemand het niet vast willen leggen? Wil die persoon zich niet aan de afspraken houden dan?
Welke afspraken?
Bij het maken van afspraken moet je eigenlijk twee dingen doen: kijken wat je nu wil doen en alvast vooruitkijken. Vergeet daarbij niet mogelijke negatieve scenario’s te behandelen.
Denk daarom aan de volgende onderwerpen:
- Verdeling van werk en wat als de een meer of minder doet dan de ander?
- Verdeling van geld dat voor een opdracht binnenkomt.
- Hoe mag geld worden uitgegeven en hoe mogen contracten gesloten worden? Alleen samen of ook iemand alleen?
- Wat als er ruzie komt, hoe gaan jullie dan uit elkaar?
- Wie heeft het auteursrecht op wat jullie maken en mag daarmee verder gewerkt worden als jullie niet meer samenwerken?
Vooraf en op schrift
Belangrijk is vooral dat je zoveel mogelijk vooruit probeert te denken en dat je alle afspraken schriftelijk vastlegt. Als dat niet in een contract is, dan in elk geval in bijvoorbeeld een e-mailtje. Als voor beide partijen maar terug te vinden is welke afspraken er gemaakt zijn.
Hebben jullie mondelinge afspraken gemaakt? Bevestig deze dan nog even per e-mail.
Is er iets waar jullie nu niet uitkomen? Laat het dan niet liggen, maar blijf erover doorpraten. Als het nu al een probleem is, kan ik je op een briefje geven dat het op een later moment alleen maar een groter probleem is.
Lees andere blogs over samenwerken: