Hoe lang moet een contract zijn?

Contracten zijn toch van die irritanten documenten die je alleen maar voor de formaliteit sluit? Ja, in zoverre dat het in heel veel gevallen geen verplichting is om een schriftelijke overeenkomst, een contract aan te gaan. Mondeling kan net zo goed. Schriftelijk geeft, als je het goed doet, meer duidelijkheid. Maar wanneer is duidelijk ook duidelijk genoeg?

hoe lang moet een contract zijn

Tussen gatenkaas en doolhof

Een contract moet geen gatenkaas zijn. Zorg dat er duidelijk in staat waarvan je ook wil dat het er staat. Té kort, kan daardoor problemen opleveren.

Aan de andere kant, als je alles zo veel mogelijk probeert dicht te tikken en je van het contract een 80-pagina’s tellend doolhof maakt, helpt dit vaak ook niet. Je beschrijft dan zo veel en in zulk detail, dat niemand meer weet wat er moet gebeuren als er een situatie is ontstaan die niet omschreven is.

Het is waarom de wet van zo abstract is, zodat het op zoveel mogelijk situaties van toepassing kan zijn. Het is soms alleen weer zo abstract dat het interpreteren en toepassen tot onenigheid kan leiden. Een contract moet voldoende abstract zijn, maar mag juist niet tot misverstanden leiden.

Schrijf op wat je bedoelt

Laatst kreeg ik een licentieovereenkomst voorgelegd. Ze hadden het allemaal mooi abstract omschreven, maar daardoor in dit geval ook veel te ruim, naar mijn smaak. Een oneindig exclusief recht en ik mocht mijn werken niet meer gebruiken. Maar wat dan mijn werken precies waren, dat stond eigenlijk nergens. Bovendien leek het alsof ik daardoor zelf niet meer over hetzelfde onderwerp mocht publiceren. Laten we wel wezen: als je veel over een bepaald onderwerp schrijft, dan wil er wel eens een zinnetje of een alinea voor het ene artikel lijken op iets dat ik in een ander artikel heb geschreven.

Ander voorbeeld. We kregen eens een contract voorgelegd waar ook een gebruiksrecht in zat, maar voor meerdere onderdelen. De ene partij had bedoeld dat het allemaal samen zou hangen, terwijl de andere partij het allemaal los van elkaar zag. Erg handig was het niet geformuleerd. Het contract was daardoor voor meerdere uitleg vatbaar. Welke is dan de juiste?

Duidelijkheid is belangrijker dan de lengte

Het is veel belangrijker dat iedereen begrijpt wat er in het contract staat, dan wat de lengte ervan is. Soms ben je inderdaad met een pagina of 3 wel klaar en zijn de belangrijkste afspraken gemaakt. Voor het overige neem je het risico wel.

Maar als de taal onbegrijpelijk is geworden, omdat het zo kort moest, dan kun je beter een contract van 5 pagina’s hebben, waarin gewoon staat wat je bedoelt en waarvan iedereen dat ook begrijpt. Als er mondeling uitleg moet komen over het contract, is het vaak zo dat het contract dus niet zegt wat er bedoeld werd. Dan moet het contract aangepast worden.

Bepaal je risico’s

Hoe meer risico’s je wil dekken, hoe langer het contract over het algemeen zal worden. Bepaal daarom goed welke risico’s je bereid bent te nemen en welke niet.

Bepaal bovendien of je elke afspraak wel zult handhaven? Zo heb ik regelmatig gesprekken met fotografen. De een wil een streng annuleringsbeleid en gaat dat ook handhaven. Als er een opdracht uitvalt, zijn er immers ook geen inkomsten en juist op korte termijn kan dat een probleem zijn. Anderen zijn juist graag flexibel en weten dat ze voor bepaalde opdrachten toch nooit annuleringskosten zullen gaan rekenen, dus waarom dan zo’n negatieve afspraak nog opschrijven?

Heb je aan alles gedacht?

In veel gevallen zijn contracten, ongeacht de lengte ervan, een gatenkaas, simpelweg omdat niet aan alles gedacht is. Het maken en leveren van foto’s zegt nog niets over het gebruik daarvan. Toch worden daar vaak geen of slechte afspraken over gemaakt, waarbij vervolgens de een of de ander verbolgen is over wat er wel of niet met die foto’s gedaan wordt.

Je moet niet alleen denken wat de een en de ander moet doen, maar ook wat er juist niet gedaan moet worden of wat er mis kan gaan.

Het is net schaken. Bij het opstellen van een contract moet je altijd twee stappen vooruit denken.

Je wil natuurlijk nooit bij de rechter eindigen, maar je contract moet er wel op voorbereid zijn dat je met een geschil over dat contract bij de rechter terecht kunt komen. Wat gaat hij of zij er dan van vinden? Is ook voor de rechter duidelijk wat de bedoeling van partijen was?

Hulp nodig bij het opstellen of beoordelen van een contract? Iemand die ook vanuit strategie en ondernemerschap meedenkt? Laat ons je helpen!

Mail Ons!

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*