Webwinkelrecht: zijn producten zonder verpakking minder waard?

Die vreselijk irritante naaldjes en plastic ‘paperclips’ en dat soort zaken de je uit een overhemd moet halen… Mateloos irritant. Maar ja, het zorgt er wel voor dat een overhemd nooit gepresenteerd en verpakt kan worden, dus ik begrijp het wel. Heb ook veel ontzag voor de jongens in zo’n herenmodezaak die na een passessie zo’n overhemd weer keurig opvouwen en alle kartonnetjes, pinnetjes en wat al niet meer weer netjes in dat overhemd weten te stoppen, zodat het terug de schappen in kan. Maar hoe zit dat als zo’n overhemd in een webwinkel is gekocht en een klant het terugstuurt?

webwinkelrecht zijn producten zonder verpakking minder waard?

Basisregel: recht op ontbinding gedurende 14 dagen

Bij koop op afstand (kopen in een webwinkel) is de basisregel dat de consument tot 14 dagen na ontvangst van het product de overeenkomst nog mag ontbinden. Dit is ook wel bekend als het herroepingsrecht of recht van retour. Binnen die 14 dagen mag de consument aan de webwinkel melden het product toch liever niet te willen hebben. Vervolgens heeft de consument nog maximaal 14 dagen de tijd om het product weer terug te sturen. De webwinkel moet vervolgens binnen diezelfde 14 dagen nadat de melding is gedaan, het aankoopbedrag + kosten van de heenzending, terugbetalen aan de consument. Daar bestaan uitzonderingen op…

Minder geld terug bij waardevermindering

De consument mag het product uitproberen voor zover dat nodig is voor een goede beoordeling van het product. Net zoals je in een gewone winkel ook een product uit zou mogen proberen. Een overhemd moet dus uit de verpakking gehaald mogen worden om aan te trekken om zo bijvoorbeeld te kijken of de pasvorm wel goed is en misschien of de stof wel bevalt. De kleur kun je ook wel bekijken terwijl alle pinnetjes er nog in zitten.

Iemand die mij mailde stelde dat een overhemd dat niet meer keurig strak gestreken en opgevouwen terugkomt, onverkoopbaar is. Geen klant wil zo’n overhemd nog hebben. De kosten om het weer te strijken en op te vouwen met naaldjes, plastic paperclips en wat al niet meer, komt op ongeveer €7,- per overhemd. Een hoge kostenpost. De kosten van de heenzending was je tenslotte ook al kwijt.

Is een product zonder verpakking minder waard?

Niet elk product is hetzelfde. Niet elke verpakking ook. Als de verpakking belangrijk is voor het product, kan het best zijn dat bij een kapotte of beschadigde verpakking, je het product niet meer voor dezelfde prijs kunt verkopen. Het is in de meeste gevallen niet zo dat als een product eenmaal uit de verpakking is of de verzegeling is verbroken, het volledig onverkoopbaar is. In elk geval is het geen reden om het product niet meer terug te nemen. Als de waarde van het product echt €0,- is geworden, zou je natuurlijk wel kunnen beargumenteren dat er toch geen bedrag terug hoeft naar de consument. Maar met alleen een gekreukeld overhemd kom je daar niet aan.

Voor welk bedrag kun je wel nog verkopen?

De meeste producten zijn nog wel te verkopen. Denk aan de tweede kansjes van CoolBlue. Zo’n tweede kansje wordt voor een lager bedrag verkocht. Het verschil tussen de oorspronkelijke verkoopprijs en de prijs van dit tweede kansje, mag je in mindering brengen op het bedrag dat aan de consument terugbetaald moet worden.

 21,05

Koop: Wetboek voor Webwinkels


Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)