Inbreuk op jouw Auteursrecht? Dit moet je doen!

Auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk om dat werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Een ander heeft dus meestal toestemming nodig om een werk te mogen gebruiken of na te mogen maken. Natuurlijk bestaan daar wat uitzonderingen op. Als iemand echt inbreuk heeft gemaakt op jouw auteursrecht, wil je daar natuurlijk wat tegen doen! Dat moet je wel op een slimme manier doen, om niet je kansen te verspelen. Ik leg je uit wat de beste stappen zijn die je kunt zetten. Een oplossing in 7 stappen.

1. Auteursrecht op je werk?

Allereerst moet je bepalen of je wel werkelijk auteursrecht hebt op je eigen werk. Je hebt namelijk pas een auteursrecht als het voldoende creatief is. Die drempel is laag, maar het is wel een drempel. Alles wat bijvoorbeeld te ‘banaal en triviaal’, te gewoon is, daar rust geen auteursrecht op.

Let op dat je ook geen auteursrecht kunt hebben op een stijl of idee.

2. Bewijs verzamelen

Hoe kun je een inbreuk op auteursrecht bewijzen? Zorg vooral dat je bewijs hebt van de inbreuk zelf.

Is het een online inbreuk? Maak dan screenshots. En dan niet met je telefoon een foto van je beeldscherm maken, maar echt een screen print. Maak die vooral niet te klein. Zorg bijvoorbeeld dat de URL en datum in beeld zijn. Als het op social media is geplaatst wil je ook het account goed in beeld hebben. Liever te veel dan te weinig, croppen kan altijd nog.

Klik ook even met je rechter muisknop op inspect element en maak een screenshot van de code die in beeld verschijnt. Daarmee kun je laten zien dat een afbeelding of video niet embed is, maar op de servers van inbreukmaker staat.

Gaat het om een lang stuk tekst? In Chrome kun je de Blipshot extensie installeren en op die manier een screenshot van de volledige webpagina laten maken. Dat is meer dan jij in een keer op je scherm te zien kunt krijgen.

Is de inbreuk niet online te vinden, maar wel in een winkel? Maak een foto. Koop desnoods een exemplaar, dat maakt vergelijken makkelijker dan vanaf een foto.

3. Bepaal je doel

Schakel even je emoties uit. Natuurlijk ben je boos. Of teleurgesteld. Misschien gewoon heel erg verdrietig.
Je wil wraak! Snap ik. Die emoties brengen je meestal niet tot het beste eindresultaat en maar gewoon boos worden, openbaar op social media of in een e-mail, desnoods aan de telefoon, dat helpt je niet verder. We moeten samen eerst even een goede tactiek en strategie bedenken. Dat doe je door eerst je doel te bepalen.

Moet de inbreuk vooral stoppen of wil je meer?
Alleen de inbreuk stoppen is meestal makkelijker voor elkaar te krijgen dan wanneer je bijvoorbeeld ook nog schadevergoeding wil.

Tijdens een schikking kun je natuurlijk alles voorstellen wat je wil. Schadevergoeding, maar bijvoorbeeld ook een rectificatie. Wil je ze alsnog de kans geven om een licentie af te nemen, zodat ze jouw werk mogen blijven gebruiken? Was het een grote website, krant of tijdschrift die inbreuk maakte? Misschien heb je er wel meer aan om met een groot interview bij hen te verschijnen of kun je afspreken dat jij een aantal opdrachten van een bepaalde waarde voor ze mag doen binnen het komende jaar (en als ze die opdrachten niet geven, ze je de waarde ervan alsnog moeten betalen).

Je mag natuurlijk alles voorstellen. Bedenk wel dat de andere partij ook weet wat de risico’s zijn en ze het wellicht liever op een rechtszaak laten aankomen als je (mogelijk) overvraagt.

4. Schade moet je kunnen onderbouwen

Heb je besloten dat je doel is dat je schadevergoeding wil? Je moet je schade dan natuurlijk wel kunnen onderbouwen. Dat kan nog knap lastig zijn.
Hebben ze iets overgenomen of bewerkt op een manier zoals je normaal je werk in licentie zou geven? Dan heb je wellicht tarieven voor die licenties en kun je schade onderbouwen met facturen die je eerder al eens gestuurd hebt. Dat zou de ideale situatie zijn.

Gaat het om foto’s? De tarieven van Foto Anoniem kunnen een goed uitgangspunt vormen.

Gaat het om een tekst? Maak dan gebruik van het gemiddelde tarief per woord voor het soort tekst waar het om gaat. Echte copywriting en SEO teksten zijn over het algemeen bijvoorbeeld duurder dan het uitwerken van een telefonisch interview. Het laagst bekende tarief voor freelance journalisten is 13 cent per woord, maar daar is begrijpelijkerwijs veel kritiek op. Procedures in het verleden, over journalistieke teksten, werd er 47 cent per woord als schadevergoeding gevraagd. Copywriters en SEO-teksschrijvers kunnen soms wel tot 75 cent per woord krijgen. Als je werkt met een uurtarief en aan kunt tonen hoe lang je met een stuk tekst bezig bent geweest, kun je dat natuurlijk ook gebruiken. Het lastige is hooguit dat als er slechts een alinea is overgenomen, je vaak maar lastig kunt aantonen wat die ene alinea dan waard is.

5. Klim in de pen

Als je weet wat je doel is en je eventueel je schade hebt bepaald, dan is het tijd om in de pen te klimmen en een sommatiebrief te schrijven.

Wat je vooral niet moet doen is ruzie schoppen op social media. Dreigementen hebben niet zoveel zin. Hoe lelijker je doet, hoe groter de kans dat ze helemaal niet mee willen werken en alleen maar denken dat je bluft. Blijf rustig en serieus.

Niet met modder gooien. Blijf bij de feiten.

In de brief leg je uit wat jouw werk is en dat jij daar de auteursrechthebbende van bent. Vervolgens vertel je op welke manier er inbreuk is gemaakt en stuur je alvast een screenshot of foto van de inbreuk mee. Je hoeft hier echt geen wetsartikelen te noemen, dat doen juristen zelf ook nauwelijks. Vertel vervolgens wat er volgens jou moet gebeuren: je doet een voorstel dat in lijn ligt met je doel. Sluit af met een hekje. Oh nee, sluit af met een deadline. Geef duidelijk aan voor wanneer de inbreuk gestopt moet worden en voor welke datum je een reactie op jouw voorstel wil. Dat moet wel een redelijke termijn zijn. Is die termijn verlopen, dan kun je gemakkelijker de volgende stap zetten.

6. Onderhandelen

Reageert iemand helemaal niet? Dan kun je besluiten die persoon nog eens aan te schrijven en een laatste kans te geven om de inbreuk te stoppen en te reageren op je schikkingsvoorstel. Heb je eerst alleen per e-mail de inbreukmaker aangeschreven, dan is het nu een goed idee om de brief per aangetekende post te sturen. Schrijf een nieuwe brief en stuur je eerste brief of e-mail als bijlage mee.

Reageren ze wel, maar willen ze niet voldoen aan je schikking? Het is aan jou om te bepalen waar je genoegen mee neemt. Soms doen ze een tegenvoorstel waar je best mee kunt leven, als je er dan maar snel vanaf bent. Ben je het niet met het voorstel eens? Schrijf dan duidelijk op waarom je vindt dat de ander aan jouw voorstel moet voldoen of doe een nieuw tegenvoorstel.

Het is dan een kwestie van onderhandelen. Hoe je precies moet reageren hangt af van je eigen doelen en van de reactie van de andere partij.

7. Maak duidelijke afspraken

Je kunt alles nog eens vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Een contract waar alle afspraken nog eens in staan. Daarin zou je bijvoorbeeld ook een boetebeding kunnen opnemen voor het geval de inbreuk toch weer opduikt.

Wil je het eenvoudiger houden, moet je vooral even zorgen dat goed op een rijtje staat wat er door wie gedaan gaat worden en voor welke datum. Dat zou eventueel ook als opsomming in een e-mail kunnen. Hoe beter je het afspreekt, hoe beter het is natuurlijk.

Wil je hulp bij het opstellen van een goede eerste brief, waar juristen op voort kunnen borduren als het moet? Gebruik dan onze sommatiebrief.

 39,00 excl. BTW

Sommatiebrief bij Inbreuk Auteursrecht


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Hallo Charlotte,
    Heldere teksten. Prima site! Wel een vraag: ik heb in 2009 het boek “Als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders – De Wet van Sinterklaas” geschreven. (Uitgeverij Synthese)
    Ik zie dat ‘De Wet van Sinterklaas’ te pas (en soms ook te onpas) wordt gebruikt door coaches, sprekers enzovoort zonder bronvermelding (mijn boek). Ben jij van mening dat hier wel of geen sprake is van inbreuk op auteursrecht?

    • In eerste instantie zou ik zeggen dat ‘de wet van Sinterklaas’ te algemeen is om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen. Je had het eventueel als merk kunnen registreren voor bepaalde producten en diensten, om het op die wijze wat te beschermen.

Speak Your Mind

*