Hoe kan ik auteursrecht op mijn teksten beschermen?

Op alle werken van letterkunde, wetenschap en kunst kan auteursrecht rusten, mits het maar voldoende creatief is. Maar ja, teksten kunnen ook makkelijk gekopieerd en gewijzigd worden. Hoe zorg je dan toch dat jouw teksten beschermd zijn?

Auteursrecht hoe kan ik mijn teksten beschermen?

Rust er auteursrecht op jouw tekst?

Eerst moet je weten of er überhaupt auteursrecht op jouw teksten rust. Wanneer ze te banaal en triviaal zijn, te eenvoudig, dan rust er misschien niet eens auteursrecht op en valt er dus weinig te beschermen. Net zoals er bijvoorbeeld op de achterbankgesprekken van Endstra (‘de Endstra-tapes’) geen auteursrecht rust, kan er ook op andere teksten geen auteursrecht rusten, omdat ze niet voldoende creatief zijn er geen sprake was van een ‘intellectuele schepping’.

Eenvoudige, beschrijvende foto’s voor producten, zullen bijvoorbeeld niet altijd beschermd worden door het auteursrecht. Pas wanneer deze teksten ook creatief zijn, kan er auteursrecht op rusten.
Op heel korte teksten, rust over het algemeen ook geen auteursrecht. Dat komt omdat juist in korte teksten weinig ruimte is voor voldoende creativiteit. Maar het is dus niet zo dat op korte teksten nooit auteursrecht zou kunnen rusten. Het kan dus zijn dat er op een tweet geen auteursrecht rust, maar als je creatief genoeg bent, natuurlijk wel. Hetzelfde geldt voor gedichten. Goede, creatieve gedichten, daar rust auteursrecht op. Maar eenvoudige rijmpjes of een gedicht van drie woorden die iedereen zo had kunnen zeggen, die worden helaas niet beschermd door het auteursrecht.

Lees: Wanneer is iets een auteursrechtelijk werk?

Tekst gekopieerd

Als een tekst echt een-op-een wordt overgenomen en er rust auteursrecht op jouw tekst, dan is de situatie natuurlijk helder. Een auteursrechtelijk beschermde tekst mag niet zomaar gekopieerd worden. Er is dan sprake van een inbreuk. Daar kun je tegen optreden. In sommige gevallen mag een tekst ook niet gekopieerd worden als er geen auteursrecht op de tekst rust. Dat noemen we slaafse nabootsing. Als de tekst redelijkerwijs wel op een andere manier geformuleerd of gestructureerd had kunnen worden, dan had dat ook moeten gebeuren. Dit betekent natuurlijk wel dat bij een tekst waar geen auteursrecht op rust, of een tekst die zo eenvoudig is dat de auteursrechtelijke bescherming laag is, dat kleine wijzigingen vaak al genoeg zijn om een inbreuk te voorkomen.

Hoe zit het met gewijzigde teksten?

Gewijzigde teksten zijn altijd lastig. Of ze een inbreuk maken hangt namelijk van voornamelijk twee zaken af: 1) Hoe origineel waren jouw teksten en hoe groot is dus de beschermingsomvang? 2) Wat voor wijzigingen zijn het en zorgen deze voor een heel andere tekst of niet?

Soms worden er wel losse zinnetjes overgenomen die je uit je eigen teksten herkent. Dat lijkt automatisch een inbreuk. Maar is die zin op zichzelf wel creatief genoeg? Of rust er eigenlijk alleen op de alinea in het geheel een auteursrecht? In andere gevallen is de tekst overgenomen en zijn er juist maar enkele woorden veranderd. Dat kan een tekst natuurlijk beter of slechter maken. In elk geval is dat heel vaak wel een inbreuk op auteursrecht. Kleine wijzigingen aanbrengen is meestal niet genoeg.

Lees: Auteursrecht smoesjes: het werk is gewijzigd

Teksten beschermen

Auteursrecht op je teksten krijg je vanzelf, als je teksten maar origineel genoeg zijn. Er bestaat geen register. Als je toch aan wil kunnen tonen dat jij je teksten eerder geschreven hebt dan een ander, zorg dan voor een goede registratie van jouw teksten. Eventueel door ze met enige regelmaat te registreren als i-depot. Dat zegt niets over het auteursrecht zelf, maar wel over de datum waarop jij die teksten al in bezit had.

Teksten beschermen is heel lastig. Juist omdat ze zo gemakkelijk overgenomen kunnen worden. Wat al een drempel opwerpt is de teksten in plaatjes zetten. De teksten kunnen dan niet meer gekopieerd en geplakt worden, maar moeten overgetikt worden. Als de teksten belangrijk zijn voor SEO, is dit natuurlijk geen optie, want Google kan (nog) geen afbeeldingen lezen.

Handhaven

Heb je eenmaal een inbreuk op je auteursrecht ontdekt, dan wil je natuurlijk handhaven. Controleer eerst altijd goed of er werkelijk sprake is van een inbreuk of dat iemand alleen het idee heeft overgenomen. Vervolgens moet je bewijs verzamelen. Als het een inbreuk is die online heeft plaatsgevonden, maak dan vooral screenshots, met het webadres ook in beeld. Neem liever te veel dan te weinig in beeld. Als je bewijs verzameld hebt moet je bepalen wat je doel is en hoe ver je wil gaan om de inbreuk weer recht te zetten. Op basis daarvan kun je vervolgens de inbreukmaker aanspreken en zorgen dat de teksten verwijderd of voldoende gewijzigd worden. Eventueel kun je nog vragen om een schadevergoeding of andere compensatie. Stel vooral een duidelijke deadline.

Lees: Inbreuk op auteursrecht? Een stappenplan.

 39,00 excl. BTW

Sommatiebrief bij Inbreuk Auteursrecht


Speak Your Mind

*