Auteursrecht smoesjes: De stagiair
Je zet je foto’s op Flickr, op je website, op Facebook of ze staan op de site van je opdrachtgever. Je wil je werk aan de buitenwereld laten zien. Want als ze zien wat jij kan, huren ze je sneller in. En die opdrachtgever, tsja, daar heb je het beeld voor gemaakt. Nogal wiedes dat die het ook op zijn website plaatst. Bovendien heeft hij extra betaald om jouw naam niet te hoeven vermelden. Plotseling duikt jouw beeld op een heel andere site op. Je bent boos!
Contact met de inbreukmaker
Je neemt contact op met de inbreukmaker. Je vertelt rustig wat er aan de hand is en dat dit niet mag. Je zegt ze dat ze het beeld offline moeten halen en jou een schadevergoeding moeten betalen.
Zo begripvol als ze eerst nog reageerden, zijn ze opeens niet meer wanneer je vraagt het beeld offline te halen. Dan ziet die hele pagina er niet meer uit!
LawStories in je mailbox?
De stagiair heeft het gedaan
Bovendien is het onzin dat ze het offline moeten halen. Zij wisten helemaal niet dat ze fout zaten. De stagiair heeft dat plaatje ergens gevonden en op de site geplaatst. Ze kunnen er zelf dus helemaal niets aan doen. Nou goed, als ze wat nieuws gevonden hebben, halen ze het wel offline. Een licentie hoeven ze namelijk niet. Kan wel even duren hoor.
Maar die schadevergoeding gaan ze niet betalen
Die schadevergoeding gaan ze niet betalen. Zij hebben tenslotte niets fout gedaan. Dat was de stagiair. ze wisten niet dat die iets niet goed heeft gedaan. Daar kun je hen dan toch niet op aankijken?
Verantwoordelijkheid
Wie het plaatje gevonden en online heeft gezet doet er eigenlijk niet toe. Het gaat er om wie openbaar heeft gemaakt. De website-eigenaar in principe. In dit geval een bedrijf. Dat zij intern hun zaken niet op orde hebben en niet hebben uitgelegd hoe er met beeld omgegaan moet worden of dat niemand het even controleert, dat is hun eigen pakkie an. Dat kunnen ze niet bij de maker neerleggen.
Het kan dus wel de stagiair of een andere medewerker zijn geweest die de fout heeft gemaakt, maar dat ontslaat de openbaarmaker niet van diens aansprakelijkheid. Als ze er consequenties aan willen verbinden voor die stagiair of medewerker, moeten ze dat intern maar oplossen.
Lees ook:
– Inbreuk op auteursrecht? Een stappenplan.
– Inbreuk auteursrecht: eerst waarschuwen?
– Auteursrecht smoesjes: ‘maar zij doen het ook’
– Auteursrecht smoesjes: de webbouwer
– Auteursrecht smoesjes: Google