Weer een onderzoek. Weer een groot deel van de webwinkels die zich niet aan de regels houden. De keurmerken blijken geen waarborgen te bieden, want ook die webwinkels houden zich niet aan de regels. Terwijl de webwinkelmarkt een van de weinige groeimarkten is en er dus veel winst te behalen valt, helpen niet alle webwinkels mee de reputatie van webshops hoog te houden. De ACM kondigt wederom aan e-commerce land goed te controleren en waar nodig boetes tot €450.000,- op te leggen. Wat gaat er fout en hoe kun je het wel goed doen?
31% van de webwinkels stort niet op tijd geld terug
Constateerde de Consumentenbond eerder al dat 44% van de webwinkels de bezorgkosten niet vergoedt, nu blijkt dat ook nog eens 31% van de webwinkels er te lang over doet om het aankoopbedrag terug te storten.
Webwinkels zouden binnen 14 dagen na ontbinding het geld terug moeten storten, wanneer de consument het product op tijd retour heeft gestuurd. 31% van de webshops bleek niet binnen deze 14 dagen het geld terug te storten. 15 webwinkels betaalden helemaal niet terug. Sommige webwinkels, zoals Redcoon, deden er meer dan 2 maanden (meer dan 60 dagen) over om geld terug te storten. Redcoon heeft een Thuiswinkel Waarborg én Qshops keurmerk. Helaas lijkt daardoor een keurmerk niets te zeggen over betrouwbaarheid in de praktijk.
Webshops hebben onjuiste algemene voorwaarden
Webwinkels moeten hun klanten over een groot aantal zaken informeren. De algemene voorwaarden moeten daarom ook goed in elkaar zitten. Volgnes de ACM gaat het daar al fout. Er staan zaken in de algemene voorwaarden die onjuist zijn of die daar helemaal niet in mogen staan. Verkeerde informatie over het herroepingsrecht is daar een voorbeeld van. Consumenten worden via de algemene voorwaarden dus al niet goed geïnformeerd.
Verzendkosten en aankoopbedrag terugstorten
22% van de webwinkels betaalt de bezorgkosten niet terug.
Consumenten moeten bij een webwinkel dezelfde rechten en mogelijkheden hebben als in een stenen winkel. Omdat ze producten via een webwinkel nu eenmaal niet volledig kunnen beoordelen, hebben consumenten het recht van ontbinding. Ze mogen een product binnen 14 dagen na ontvangst, zonder opgaaf van reden, retour sturen. De webwinkel moet vervolgens de kosten van de bezorging (als die in rekening zijn gebracht) en het aankoopbedrag terugstorten. Als de webshop de consument op een juiste manier hierover informeert, hoeft de webwinkel de kosten voor de retourzending niet te vergoeden. Vergeet de webwinkel over de retourkosten te informeren, dan komen ook de kosten van de retourzending voor rekening van de webshop.
Wanneer een consument heeft aangegeven te willen ontbinden, moet de webshop het aankoopbedrag en de verzendkosten binnen 14 dagen na de ontbinding, terugstorten.
Kledingwinkels worden extra gecontroleerd
Webshops die kleding verkopen, zullen door de ACM extra worden gecontroleerd, omdat bij hen de meeste retouren voorkomen. Niet gek, want een kledingstuk moet gepast worden en veel mensen bestellen daarom van een kledingstuk soms meerdere maten. De vele retouren kunnen webwinkels veel geld kosten. Ze proberen daarom de regels soms zo aan te passen, dat ze minder kosten en verplichtingen hebben. Daarmee voldoen ze helaas niet altijd meer aan de wet. De ACM zal aan hen vervolgens boetes opleggen.
Regel hier je Algemene voorwaarden voor je webshop
Lees meer over rechten en plichten van webwinkels:
– Wanneer moeten webwinkels verzendkosten vergoeden?
– Moeten webwinkels voorzichtig zijn met hun koopknop?
– Webwinkelrecht: wanneer is er geleverd?
– Webshops informeren consument slecht over kosten
– Hoe regel je conformiteit en klachtenafhandeling voor je webwinkel?