Stylisten hebben ook een auteursrecht

Gisteren gaf ik twee ultrakorte workshops voor CRISP Stylisten. Over auteursrecht. Daarbij heb ik vooral ingezet op het auteursrecht op beeld en wanneer en hoe je werk van anderen kunt gebruiken. Maar stylisten werken natuurlijk ook vaak samen met fotografen. Wie heeft er dan auteursrecht op die foto?

Freelance opdrachten via Hubly een goed idee?

Ariadne, de stylist en de fotograaf

Het eerste waar ik aan moet denken wanneer het gaat over auteursrecht en stylisten is Kluwer/Lamoth. Lamoth is fotograaf en werkte al enige jaren voor Kluwer, die toen uitgever van Ariadne was. Er ontstaat een geschil over het auteursrecht op de foto’s/dia’s. Kluwer stelt dat de stylist een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van de foto. Uiteindelijk kwam het er op neer dat de stylist en de fotograaf een gezamenlijk auteursrecht op de foto hadden. Het werk zou tenslotte niet zonder de ander hebben kunnen ontstaan. Zonder de styling, niet dit specifieke gerangschikte beeld en zonder fotograaf geen foto van de styling.

Stylisten hebben soms ook een auteursrecht

We hebben het hier niet over de beroemde en beruchte ‘kussentjesleggers’. Ik ben zelf bijvoorbeeld een uitstekende kussentjeslegger, maar je moet mij niet (in één keer) een huis in laten richten. Stylisten die dat wel kunnen en heel goed nadenken over waarom ze wat doen, veel creatieve keuzes maken en de bank gewoon scheef in de ruimte zetten, kunnen op die creatie wel een auteursrecht verkrijgen. Niet op de beslissing een muur roze te verven, maar wel op het geheel. Als dat gedaan wordt voor een foto, ontstaat er dus een gezamenlijk auteursrecht op die foto, van de fotograaf en de stylist.

Wie beslist?

Tsja, als je een gezamenlijk auteursrecht hebt, wie mag dan bepalen wat er met de foto zal gebeuren?
De fotograaf zal al snel vinden dat hij/zij dat mag. De meeste stylisten komen weer niet voldoende voor zichzelf op. Het probleem bij zo’n gezamenlijk auteursrecht, is juist dat je dit gezamenlijk moet regelen. De een kan niet zonder de ander. Maak dus, het liefst vooraf, afspraken over wat er met de foto mag gebeuren en naar wie de opbrengsten gaan.

Auteursrecht voor Stylisten

Wil je de slides van mijn ultrakorte workshop Auteursrecht voor Stylisten terugzien? Ze staan hieronder. En ja, je mag ze gerust delen!

[slideshare id=35036320&doc=crispstylistenauteursrecht-140523040312-phpapp01]

Lees ook:
Auteursrecht: Creative Commons
Auteursrecht: Citaat
Pinterest als bron voor je blog
Collages, moodboards en het auteursrecht

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*