Rechter: Foto op Facebook geen vrijbrief voor gebruik

Ja mensen, horen jullie het ook eens van een ander. Sterker nog, van een instantie met vele malen meer autoriteit dan ik heb. Lees even mee: Dat een foto op Facebook staat is nog geen vrijbrief om die foto elders te gebruiken. Knoop dit goed in je oren. Dan leg ik nog eens uit waarom dat zo is.

Foto's op Facebook niet Vogelvrij - CC BY-SA Franklin Heijnenfoto: CC BY-SA Franklin Heijnen

Fotograaf publiceerde foto

Een professioneel fotograaf maakte een foto van een PostNL vrachtwagen. Deze publiceerde hij met watermerk en telt op zijn eigen website. De fotograaf heeft de foto niet zelf op Facebook gepubliceerd.

Drankgigant haalt foto van Facebook

Drankgigant treft de foto op Facebook aan, maar zonder watermerk of naamsvermelding. Drankgigant dacht dat hij daardoor de foto ook op zijn eigen website mocht gebruiken en verwees daarbij naar de voorwaarden van Facebook.

Lees ook: Auteursrechtsmoesjes: het stond op Facebook

Wat de rechter daarover zegt

“Drankgigant heeft niet aangetoond dat X de bewuste foto heeft geplaatst op Facebook. Verder houden de door Drankgigant aangehaalde voorwaarden van Facebook slechts in dat op Facebook geplaatste foto’s door Facebook mogen worden gebruikt en door anderen mogen worden gedeeld op Facebook. Het gaat dus enkel om gebruik op Facebook en een foto op Facebook geeft geen vrijbrief om te worden gebruikt voor reclamecampagnes zoals Drankgigant heeft gedaan.
[…]
Het door Drankgigant gestelde ontbreken van kwade opzet doet daar niets aan af.Ook het onbewust schenden van het auteursrecht komt voor rekening en risico van de inbreukmaker.”

Lees ook: Hoe voorkom ik dat Facebook eigenaar wordt van mijn foto’s?

Content op Social Media niet vogelvrij

Ook dat wat op social media staat, is meestal beschermd door het auteursrecht. Je mag het niet zomaar overnemen. Zelfs niet als onduidelijk is door wie het is gemaakt.

Lees ook: Auteursrecht: fotografie en social media

Delen via deelknoppen

Wat wel mag is het delen via de deelknoppen. Dat staat, in gedekte termen, wel in de voorwaarden van eigenlijk alle social media. Op een andere manier delen mag dus niet.

Uitspraak is te lezen via IE-Forum

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Patrick says:

    Dag Charlotte.

    Na dit artikel gelezen te hebben de vraag: mag embedden wel? Waarom wordt anders de embed mogenlijkheid aangeboden?

Speak Your Mind

*