Rechter: Foto op Facebook geen vrijbrief voor gebruik

Ja mensen, horen jullie het ook eens van een ander. Sterker nog, van een instantie met vele malen meer autoriteit dan ik heb. Lees even mee: Dat een foto op Facebook staat is nog geen vrijbrief om die foto elders te gebruiken. Knoop dit goed in je oren. Dan leg ik nog eens uit waarom dat zo is.

Foto's op Facebook niet Vogelvrij - CC BY-SA Franklin Heijnenfoto: CC BY-SA Franklin Heijnen

Fotograaf publiceerde foto

Een professioneel fotograaf maakte een foto van een PostNL vrachtwagen. Deze publiceerde hij met watermerk en telt op zijn eigen website. De fotograaf heeft de foto niet zelf op Facebook gepubliceerd.

Drankgigant haalt foto van Facebook

Drankgigant treft de foto op Facebook aan, maar zonder watermerk of naamsvermelding. Drankgigant dacht dat hij daardoor de foto ook op zijn eigen website mocht gebruiken en verwees daarbij naar de voorwaarden van Facebook.

Lees ook: Auteursrechtsmoesjes: het stond op Facebook

Wat de rechter daarover zegt

“Drankgigant heeft niet aangetoond dat X de bewuste foto heeft geplaatst op Facebook. Verder houden de door Drankgigant aangehaalde voorwaarden van Facebook slechts in dat op Facebook geplaatste foto’s door Facebook mogen worden gebruikt en door anderen mogen worden gedeeld op Facebook. Het gaat dus enkel om gebruik op Facebook en een foto op Facebook geeft geen vrijbrief om te worden gebruikt voor reclamecampagnes zoals Drankgigant heeft gedaan.
[…]
Het door Drankgigant gestelde ontbreken van kwade opzet doet daar niets aan af.Ook het onbewust schenden van het auteursrecht komt voor rekening en risico van de inbreukmaker.”

Lees ook: Hoe voorkom ik dat Facebook eigenaar wordt van mijn foto’s?

Content op Social Media niet vogelvrij

Ook dat wat op social media staat, is meestal beschermd door het auteursrecht. Je mag het niet zomaar overnemen. Zelfs niet als onduidelijk is door wie het is gemaakt.

Lees ook: Auteursrecht: fotografie en social media

Delen via deelknoppen

Wat wel mag is het delen via de deelknoppen. Dat staat, in gedekte termen, wel in de voorwaarden van eigenlijk alle social media. Op een andere manier delen mag dus niet.

Uitspraak is te lezen via IE-Forum

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Dag Charlotte.

  Na dit artikel gelezen te hebben de vraag: mag embedden wel? Waarom wordt anders de embed mogenlijkheid aangeboden?

 2. Stel dat ik een profielfoto en achtergrond foto op FB heb, die ik zelf heb gemaakt. Vervolgens gebruikt iemand anders deze ook als achtergrond / profielfoto. Gedownload en dus opnieuw geupload. Mag dit? Of wordt ik toch in mijn recht geschaad op een of andere manier.

 3. Duidelijk verwoord, bedankt.

  Maar als ik iets binnen Facebook deel van een partij zoals RTL Nieuws FB pagina op mijn Facebook pagina, dan komt daar een foto bij van het ANP en die foto wordt door Facebook zelf weer geupload op hun server binnen de link. Kan ik hier problemen door krijgen als ik zo’n link inclusief afbeelding toon?

  En als ik een link deel door deze gewoon te plakken of door de deel-functie te gebruiken die wordt aangeboden op zo’n site, gelden er dan andere regels?

 4. Ik had gelezen dat alles wat op Facebook geplaatst wordt, dat de eigenaar daarvan hun rechten opgeven. Volgens de regels van Facebook.

  Dit klopt toch?

  Maw. ik mag een baby foto van onbekende facebook plukken en die op tshirts afdrukken en verkopen?

  En een foto die je van ergens afhaalt, een website oid mag die wel of niet geplaatst worden op facebook instagram twitter? En die mag dan vervolgens niet van facebook afgehaald worden en op een eigen website geplaatst worden? Denk ik zo goed?

  • De voorbeelden die je noemt mogen allemaal niet.

   Je geeft niet je auteursrechten aan Facebook, alleen een licentie. Anderen mogen niets doen met de foto die op Facebook is geplaatst.

   Je mag foto’s niet van ander website halen en op social media posten. Je mag alleen gebruik maken van de deelknoppen.

Speak Your Mind

*