Moet er een Copyright Notice op mijn Website staan?

De copyright notice, je kent het wel. Het staat namelijk op bijna elke website. Het is meestal ‘Copyright [jaartal] [naam]’ of © [jaartal] [naam]. Elk jaar moet je hem weer actief aanpassen, vanwege dat jaartal. Of toch niet?

© Copyright Notice noodzakelijk voor auteursrecht

Copyright Notice is niet noodzakelijk voor Auteursrecht

Voor alle landen die aangesloten zijn bij de Berner Conventie is een copyright notice niet noodzakelijk om auteursrecht te krijgen op je werk. Er zijn namelijk geen formaliteiten verbonden aan het krijgen of beschermen van het auteursrecht. Je krijgt auteursrecht automatisch wanneer een werk voldoende creatief is.

Copyright Notice is wel nodig in andere landen

Wordt jouw werk gepubliceerd in landen die niet bij de Berner Conventie zijn aangesloten, dan kan het handig zijn om een copyright notice bij je werk te plaatsen. Dat is voor je (Nederlandstalige) website dus meestal niet nodig, maar stel dat je tekstschrijver, muzikant of fotograaf bent en jouw werk voor het eerst in zo’n ander land openbaar wordt gemaakt, kan het handig zijn.

Een Copyright Notice heeft ook voordelen

In de VS was tot 1989 nog verplicht om een copyright notice te vermelden bij of op een werk. Het is op dit moment ook nog zo dat het verwijderen van een copyright notice een extra inbreuk op auteursrecht is. In de VS is het daarom nog heel normaal om een copyright notice op of bij je werk te vermelden. Met de copyright notice geef je namelijk aan dat er auteursrecht op het werk rust, waardoor een ander nooit kan zeggen niet geweten te hebben dat er auteursrecht op het werk rust.

Ook in Nederland heeft het daarom een waarschuwende functie. Je vermeld hiermee duidelijk dat er auteursrecht op jouw werk rust en dat een ander het dus niet zomaar mag overnemen zonder toestemming of zonder gebruik te maken van een wettelijke uitzondering. Ook in Nederland werkt het goed tegen verschillende auteursrecht smoesjes.

Een Copyright Notice zorgt voor een vermoeden van makerschap

In de auteurswet staat dat als er een naam op of bij het werk staat, die persoon de maker van het werk wordt vermoed te zijn. Er is natuurlijk tegenbewijs mogelijk, maar het maakt jouw positie in de basis wel sterker. Als je naam er niet bij staat moet je zelf aantonen dat je de maker bent van het werk. Staat je naam er wel bij moet de ander aantonen dat jij niet de maker bent.

Moet de datum jaarlijks aangepast worden?

In de VS was een vaste volgorde verplicht. Het woord copyright of het copyright symbool © (de C in een cirkel), gevolgd door het jaartal en eindigt met de naam van de maker. Eventueel mag daar nog achteraan ‘alle rechten voorbehouden’ of ‘all rights reserved’.
Het jaartal is het jaartal van eerste openbaarmaking. Bij een blogpost uit 2011 zou ik dus moeten plaatsen: ‘Copyright 2011 Charlotte Meindersma’. Maar ja, op deze website staan niet alleen maar blogs uit 2011. Elk jaar enkel het jaartal wijzigen schiet zijn doel voorbij. Daarmee zou je alleen beschermen wat in dat jaar is gemaakt en niet aangeven dat er auteursrecht rust op wat er in de voorgaande jaren is gemaakt. Kortom, als je een website hebt die telkens geüpdatet wordt, moet je alle jaartallen opnemen waarin er werken zijn gepubliceerd. Dat zou natuurlijk een lelijk rijtje worden. Dat kun je mooi oplossen door het oudste en het nieuwste jaartal te noemen, met daartussen een streepje, waarmee je aangeeft dat je auteursrecht claimt op je werken en deze tussen het eerste en het laatste jaartal zijn gemaakt en gepubliceerd. Dus ja, toch elk jaar op 1 januari even je website updaten.

Lees ook:
Geen auteursrecht zonder watermerk?
Hoe kun je aantonen dat je auteursrecht hebt op een foto?
Auteursrecht Smoesjes: Het werk was onbeschermd

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)