Merken in Domeinnamen: wie heeft recht op de domeinnaam?

Bij domeinnamen is het vooral een first come, first serve. Ben je de eerste, dan heb je die domeinnaam in handen en moet een ander een variant verzinnen. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij een ander dan toch jou kan verbieden die domeinnaam te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een merk of handelsnaam van een ander in die domeinnaam gebruikt.

Van wie is een domeinnaam? Je mag niet altijd merken en handelsnamen van een ander in je domeinnaam gebruiken.

Merk in domeinnaam

Je mag een merk van een ander niet zomaar gebruiken. Je mag niet zomaar een merk als hashtag gebruiken bijvoorbeeld, maar met diezelfde regel mag je een merk niet in je domeinnaam gebruiken.

Je mag namelijk niet de indruk wekken dat je gelieerd bent aan het merk, als dat niet zo is. Je mag geen verwarring wekken door het merk te gebruiken en je mag geen ongerechtvaardigd voordeel trekken door het gebruik van dat merk.

Dus zelfs als je producten van een merk verkoopt in je webwinkel, mag je niet altijd de merknaam in je domeinnaam gebruiken, omdat daarmee kan lijken dat je een door het merk goedgekeurde dealer bent, terwijl je de producten misschien gewoon bij de groothandel inkoopt.

Handelsnaam in een domeinnaam

Ook een handelsnaam mag je niet zomaar in een domeinnaam gebruiken.

Dat is alleen het geval wanneer je de domeinnaam ook als handelsnaam gebruikt. Het handelsnaamrecht beschermt een onderneming namelijk alleen voor het gebruik van een naam als handelsnaam en dus niet voor andere doeleinden. Wil je bredere bescherming, dan zal de naam als merk geregistreerd moeten worden.

Een domeinnaam met een handelsnaam erin verwerkt, die vervolgens doorgeslinkt wordt naar een andere website, met een andere domeinnaam en waarbij duidelijk is dat de naam van het bedrijf anders is, dan is er waarschijnlijk geen sprake van het gebruik van een handelsnaam.Wanneer mag het wel?

Met toestemming mag alles. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken met de merkhouder of rechthebbende van de handelsnaam.

Is een handelsnaam zeer beschrijvend, dan is het handelsnaamrecht ook maar beperkt. De kans is dan groot dat je die handelsnaam toch in de domeinnaam mag gebruiken, omdat je het vooral beschrijvend gebruikt.

Een merk in een domeinnaam, waarbij er geen sprake is van merkgebruik mag ook. Het is lastig daar een goed voorbeeld van te geven, omdat het afhangt van vele factoren. Maar denk bijvoorbeeld aan een particuliere hobbysite over een bepaald merk. Belangrijk is dan wel dat het niet commercieel wordt ingezet en er dus ook geen geld wordt verdiend met advertenties of een soort marktplaats.

Lees ook:

Hulp nodig bij het bepalen of je een merknaam of handelsnaam in een domeinnaam mag gebruiken of denk je dat iemand door een domeinnaam inbreuk maakt op jouw merk of handelsnaam? Boek een Oploskoffie!

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.