Een nieuwe bedrijfsnaam nodig? Dit moet je doen!

Ga je een nieuw bedrijf beginnen of heb je een nieuwe naam nodig voor het bestaande bedrijf? Een naam die goed is voor de SEO, is nog niet meteen goed voor je onderscheidend vermogen. Daarnaast bestaat de kans dat er al een ander bedrijf bestaat met dezelfde of bijna dezelfde naam. Waar moet je dus rekening mee houden?

Bedrijfsnaam vs Handelsnaam

Wat is het verschil tussen een bedrijfsnaam en een handelsnaam? Dat is er eigenlijk niet.
Eventueel zou je kunnen zeggen dat een bedrijfsnaam de naam is waarmee het bedrijf is ingeschreven bij de KvK en de handelsnaam de naam waarmee je als onderneming naar buiten treedt.

Lees ook: Hoe je een bedrijfsnaam het beste beschermt

Handelsnaam beschermen

De naam die je kunt beschermen is de handelsnaam. Je moet de naam actief naar buiten toe gebruiken om hem beschermd te krijgen. Je moet aan kunnen tonen dat je de naam actief gebruikt. Zoals op een website, op visitekaartjes en op offertes en facturen.

Een handelsnaam beschermt de naam van je bedrijf tegen anderen die eenzelfde naam voor hun bedrijf willen gebruiken binnen dezelfde branche en hetzelfde geografisch gebied.

Lees ook: Handelsnaamrecht in het kort

Plan van aanpak

Hoe kom je aan een goede naam? Daar heb je een goed plan van aanpak voor nodig.

  • Brainstormen
  • Voorkeursnamen googelen
  • Naam controleren bij KvK
  • Naam controleren bij BBIE
  • Naam op social media kanalen controleren en vastleggen
  • Domeinnaam controleren en vastleggen

Lees ook: Een nieuwe bedrijfsnaam kiezen: wat je vooral niet moet doen

Het is belangrijk de social mediakanalen en de domeinnamen meteen te claimen zolang ze nog beschikbaar zijn, om te voorkomen dat iemand anders het eerder claimt. Je hebt immers (nog) geen basis waarop je zo’n naam kunt opeisen.

Lees ook: Wat je kunt doen bij een inbreuk op een handelsnaam

Een merk beschermt beter

Een merk is niet hetzelfde als een bedrijfsnaam of handelsnaam. Een merk is een naam waaronder producten of diensten geleverd worden. Het geeft een bredere en sterkere bescherming dan een handelsnaam.

Lees ook: Zó moet je een merk beschermen

Wil jij weten of de naam nog vrij is?

Om te voorkomen dat je met een naam aan de slag gaat die inbreuk maakt op een bestaande naam, is het goed te controleren of de naam nog vrij is.

Heb je hulp nodig bij het bedenken van een naam of het onderzoeken of de naam nog vrij is, neem dan gerust contact op.

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.