Video: Zó moet je een merk beschermen

Je hebt pas een merk, wanneer je dat hebt ingeschreven. Dat je een goed logo hebt en de naam van je bedrijf, product of dienst heel bekend is, maakt nog niet dat je een merk hebt. Maar goed, als je het eenmaal hebt ingeschreven, moet je het nog steeds beschermen. Stil zitten kan niet. Dit is wat je moet doen:

Zo bescherm je je merk

Zorg voor een sterk merk

Hoe sterker je merk, hoe hoger de bescherming. Een zwak merk is ook slecht beschermd.

Een sterk merk begint eigenlijk al bij het kiezen van een naam of logo. Hoe unieker en hoe meer onderscheidend, hoe beter. Hoe algemener en hoe meer beschrijvend, hoe slechter. Zorg daarom voor een zo uniek mogelijke naam. Een die niet lijkt op wat er al bestaat. Dan begint je merk al sterk.

Als je vervolgens zorgt dat je merk bekend wordt, door erin te investeren en het merk bij een zo groot mogelijke (relevante) groep bekend te krijgen, zal je merk nog sterker worden. Meer mensen zullen dan immers jouw naam of logo als merk herkennen.

Verzamel en bewaar bewijs van gebruik van je merk

Voor jezelf is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je je merk gebruikt. Hoe hard jij je best ook doet, een ander ziet dat niet altijd. Als er later een merk komt, waartegen jij bezwaar wil maken (oppositie instellen), dan moet je soms wel aan kunnen tonen dat jij het merk gebruikt hebt in de afgelopen vijf jaar.

Maar ja, hoe doe je dat?
Verzamel daarom van begin af aan alvast bewijs van het gebruik van je merk. Bijvoorbeeld de offertes, drukproeven, facturen van producten die je voor je merk bestelt hebt. Denk aan flyers, catalogi en verpakkingen waar je merk op staat. Bewaar vooral ook exemplaren van die flyers etcetera.

Ook van digitale uitingen moet je ‘exemplaren’ bewaren. Je merk digitaal en online gebruiken wordt immer steeds belangrijker. Dat betekent screenshots maken, waaruit meteen ook blijkt op welke datum het screenshot is gemaakt. Je moet het gebruik immers aan kunnen tonen en daar is de datum heel belangrijk voor.

Branding

Eigenlijk moet je dus goed zorgen voor de branding van je merk. Het moet er niet alleen zijn, je moet er aan werken.
Je moet bouwen aan het merk. Marketing bedrijven, er tijd, geld en energie in steken. Brand Management, noemen ze dat ook wel.
Alleen een merk inschrijven en een logo op je producten plakken is niet genoeg. Draag je merk uit, zodat mensen het gaan herkennen. Niet alleen goed voor je merk, maar natuurlijk ook voor je verkoop!

Hoe krijg ik een sterk merk?

Heb je hulp nodig bij het verzinnen van een goed, sterk merk en wil je hulp bij de strategie om het merk te beschermen? Wij kunnen je daarbij helpen! Bel je ons?

Ik wil een sterk merk!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.