Een echte designertas kan ik ook niet betalen. Of soms wil ik er ook niet voor betalen wat ze ervoor vragen. Leuk ontwerp, maar het product is het niet altijd waard. Een goedkoper alternatief ligt dan meer voor de hand. Heel erg is dat ook niet want ik ben toch niet in de markt voor the real deal. Aan mij verliezen ze geen klant. En als ik die nepperd zat ben, verkoop ik hem gewoon weer door. Mooie bijverdienste.
Studente kocht nep-tassen in China in
Een merk kan niets doen tegen gebruik van een merk door een individu. Tegen de studente die voor haarzelf een nep-Chaneltas kocht, kon Chanel dus ook niets beginnen.
De tassen vielen haar echter tegen en ze verkocht ze via Marktplaats. Tot nu toe nog niets aan de hand. Ze verkochten echter wel goed en gemakkelijk. Dus dacht ze er een mooie bijverdienste aan over te kunnen houden.
Daar ging het fout.
Lees ook: Je mag geen neoproducten verkopen
Verkopen als beroep of bedrijf
Nee, ze was niet ingeschreven bij de KvK. Ze kocht gewoon wat tassen in die ze voor meer geld doorverkocht. Omdat ze dat niet een enkele keer deed, maar vaker, was het niet meer een enkele particulier die eens een nep merkartikel heeft en doorverkoopt, maar het werd handel. Handel in beroep of bedrijf. Dat is een inbreuk op het merkrecht.
Lees ook: Marktkraamhouder mag geen Knolpower meer verkopen
Schikken
Bijna altijd wordt er eerst een schikking aangeboden voor er een procedure bij de rechtbank wordt gestart. Zo ook hier.
De studente werkte echter helemaal niet mee. Ze dacht waarschijnlijk dat het zo’n vaart niet zou lopen.
Meestal valt er met merken heel goed een schikking te treffen. Producten inleveren of laten vernietigen en vaak een relatief kleine schadevergoeding. Natuurlijk doet dat pijn, maar als je fout zit kan het nog veel pijnlijker worden.
Proceskosten en kosten administrateur
Vaak wordt er om een accountantsverklaring gevraagd om vast te kunnen stellen om hoeveel stuks het gaat, wat in- en verkoopprijzen waren etc. Nu moest er ook een verklaring worden opgemaakt door een administrateur. Aantallen, inkoopprijzen, winst en aan wie er verkocht is.
De schadevergoeding was maar €325,- maar de proceskosten van Chanel moest ze ook betalen en die waren €8.758,-. Daar komen haar eigen gemaakte kosten en de kosten van die administrateur nog bij.
lees hierover ook bij RTL Z
Tip: Schikken of procederen?
Met procederen loop je altijd een risico. Schikken geeft zekerheid en bespaart tijd. Maar het kan natuurlijk zijn dat je met de schikking alsnog een hoger bedrag kwijt bent dan als je was gaan procederen en gewonnen zou hebben. In elk geval in Intellectueel Eigendomszaken.
Bedenk daarom vooral eerst goed of je fout zit of niet. Soms weet je prima dat je iets gedaan hebt dat niet mocht of is er een jurist die je dat kan vertellen. In dat geval weet je ook dat je toch wel op de blaren moet gaan zitten. Probeer dan in te schatten welke schadevergoeding je mogelijk zult moeten betalen. Op basis daarvan kun je dan ook bepalen welk schikkingsbedrag je redelijk vindt. Houd er ook rekening mee dat procederen geld kost. Dus zelfs als het schikkingsbedrag te hoog is, kan het financieel soms interessanter zijn om toch te schikken.
Weet je zeker dat je het gelijk aan jouw kant hebt of is er juist nog onduidelijkheid over de juridische kwalificatie? Je kunt dan natuurlijk schikken om een juridische procedure te voorkomen. Soms ben je daarmee namelijk wel goedkoper uit. Laat dan wel vastleggen dat je alleen een schikking treft om de discussie te sluiten, niet omdat je van mening bent dat je inbreuk hebt gemaakt. Je kunt natuurlijk het ook op een procedure aan laten komen om zo de rechter te laten bepalen wie er gelijk heeft.
Lees ook: Zó moet je een merk beschermen
Meer weten over welke producten je wel of niet mag verkopen? Lees dan Wetboek voor Webwinkels: