Mag je Luizenmoeder-producten maken en verkopen?

Het tweede seizoen van de Luizenmoeder is begonnen en blijkt weer een enorm succes. Daar wil je misschien wel handig op inhaken door producten te verkopen die daar op inspelen. Maar mag dat eigenlijk wel?

Auteursrecht op de luizenmoeder? Hoe kun je inhaken zonder inbreuk te maken.

Auteursrecht

Op het woord luizenmoeder rust natuurlijk geen auteursrecht. Het is slechts de naam voor een ouder die gezellig mag controleren of de kinderen luizen hebben. Het is bovendien niet geregistreerd als merk, dus ga je gang!

Alleen het woord luizenmoeder gebruiken is natuurlijk wat saai. Je wil graag de leuke uitspraken kunnen gebruiken om daar producten mee te maken. Per citaat zal dat bekeken moeten worden.

Alles wat te banaal en triviaal is mag je gewoon gebruiken. Ofwel alles wat zo alledaags Nederlands is dat het een zin is die we ook zonder dit programma wel gebruikt zouden hebben.

Wat je dus waarschijnlijk wel mag gebruiken:

 • Luizenmoeder
 • Hallo Allemaal
 • Dag, Dag, Dag
 • Niet naar mijn kont kijken
 • Wat is dit jammer, jongens
 • Kun je d’r bij, of moet ik je tillen?

Wat veel lastiger is en misschien niet mag:

 • Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder.
 • Maak er een mooie dag van, ook voor mij.
 • Laat ze maar glanzen, glans maar.
 • We gaan ouders stimuleren om meer te participeren. Dat gaan we doen met een pizza. De participizza.
 • Als ouders gaan zwabberen, doen de kinderen dat ook.
 • Kennis is het vlot dat drijft op de oceaan van onwetendheid.
 • Liever een slappe lul, dan een zure pruim.
 • Niemand zwaait meer, anders zwaait er wat.
 • Als je wilt dat je kind groeit, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten.

Misleidende reclame

Als het merkenrecht en auteursrecht niet in de weg zitten, betekent dat nog niet dat dat je ongelimiteerd merchandise mag maken en verkopen.

Je mag namelijk niet suggereren dat de producten verbonden zijn aan het programma. Consumenten mogen niet het idee krijgen dat ze officiële merchandise kopen.

Reclame, en dus het aanbod van je product, mag niet misleidend zijn. Dat staat zo in ons Burgerlijk Wetboek, maar ook in de Nederlandse Reclame Code. Wie dus het gevoel heeft misleid te worden, kan gemakkelijk een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie.

Mag het programma zelf ook merchandiser verkopen?

Dat een willekeurig bedrijf wat mag verkopen, betekent overigens nog niet dat de makers van het programma dat ook mogen. Het wordt namelijk uitgezonden bij de NPO en de publieke omroep heeft een zogenaamd ‘dienstbaarheidsverbod’. Dat wil zeggen dat een bedrijf waarmee ze afspraken maken om bijvoorbeeld de merchendise te verkopen niet meer dan een normale winst of ander concurrentievoordeel mag behalen. Zelfs de acteurs mogen niet zomaar extra bijsnabbelen als het karakter dat ze spelen. Geen optreden bij verjaardagsfeestjes als juf Ank of Anton.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Perry Boomsluiter says

  Geachte Charlotte,
  Ik wil je een stuatie voorleggen. Ik maak in opdracht van een bedrijf een film over de (aanzienlijke) kunstcollectie van dat bedrijf. In die film komen tientallen kunstwerken van tientallen kunstenaars voorbij, hangend aan de kantoormuren, staand in het trappenhuis, bij de receptie ed. Deze kunstwerken komen zonder naam van de kunstenaars of de kunstwerken voorbij. Van 4 kunstwerken laten we in de film medewerkers aan het woord over waarom zij dat specifieke kunstwerk bijzonder vinden. Deze 4 werken komen langer in beeld, met naam van werk en kunstenaar. Mijn vraag aan jou: kunnen wij al deze kunstwerken zonder toestemming van de kunstenaars wiens werk in de film voorbijkomt, in de film tonen? Het karakter van de film is educatief, niet bedoeld als “commerciele uiting”. Alhoewel ik me realiseer dat beantwoording van deze vraag jouw werk is, waarvoor je logischerwijs een fee hanteert, hoopte ik dat je me mogelijk een website oid kunt tippen, waar het antwoord op deze vraag duidelijk omschreven staat. Op voorhand veel dank voor je evt. moeite. Met vriendelijke groet, Perry Boomsluiter

  • Beste Perry, Het antwoord kun je op onze website vinden 😉 Je zult misschien wel begrijpen dat niet elke vraag heel specifiek voorbijkomt op een website.

   De kunstwerken zijn auteursrechtelijk beschermd.
   Of je ze mag laten zien, hangt heel erg af van hoe ze dan precies voorbijkomen. Als de kunstwerken wel duidelijk (maar) kort in beeld komen, maar er niets voer gezegd wordt, dan heeft het waarschijnlijk al niet meer een educatief doel, maar wil het bedrijf vooral laten zien hoe interessant ze zelf zijn.

   Wellicht kun je de kunstwerken laten zien als citaat of het zou incidentele verwerking kunnen zijn. Dat kan ik op basis van wat je hier zegt alleen niet beoordelen.

   Veel succes.

Speak Your Mind

*