Hoe kan ik een inbreuk opsporen?

Op het internet is kopiëren makkelijk. Mensen zoeken een foto via Google Images, vinden hem leuk en gebruiken hem. Of ze zijn inspiratieloos en komen een goede tekst tegen die ze klakkeloos kopiëren. De staigair, of bij gebrek daaraan de webbouwer, heeft het altijd gedaan. Of het was de site van een 15-jarige jongen en dan schijnt het ook te mogen. Het maakt natuurlijk niet uit waar het door komt. Je wilt de inbreuken vooral op kunnen sporen en er wat tegen kunnen doen.

Hoe speur ik een inbreuk op auteursrecht op?

Inbreuk op auteursrecht opsporen

Wat je wilt is een reverse image search. Dat kan op verschillende manieren en verschillende soorten software. Eerst bepaal je van welk beeld of van welke foto je wilt weten of het ergens anders zonder toestemming gebruikt wordt. Voor een tekst werkt het uiteraard hetzelfde, maar makkelijker.

Google reverse image search

Dit werkt letterlijk tegenovergesteld van het zoeken naar beeld. In plaats van een zoekwoord ingeven, kopieer je het plaatje of de url naar het plaatje in Google. Google zoekt daar vergelijkbare plaatjes bij. Gek genoeg werkt het juist het beste om de plaatjes zo klein mogelijk te uploaden.

Als je wilt weten of tekst gekopieerd is hoef je niet meer te doen dan (een gedeelte van) de tekst te kopiëren en in de zoekbalk van Google te plakken. Als je het tussen aanhalingstekens zet zal Google exacte kopieën opsporen. Zonder aanhalingstekens krijg je ook teksten te zien die slechts op jouw tekst lijken. Let wel op dat er bij tekst minder snel sprake is van een inbreuk op auteursrecht dan bij een foto.

CopyScape

CopyScape werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als Google, wanneer je met name tekst terug wil vinden.

TinEye

TinEye werkt min of meer hetzelfde als Google. Je kunt een plaatje uploaden of de link invoegen. Het plaatje mag maximaal 1MB groot zijn.
TinEye heeft extensions voor Chrome, Firefox, IE en Safari. Handig als je het veel wil gebruiken.

Pin Search (Chrome)

Gebruik je Google Chrome als browser? Pin Search is dan ook wel erg aardig. Misschien niet perse om inbreuken op te sporen, maar juist om de populariteit van een afbeelding te checken. Erg leuk voor webwinkels die Pinterest als marketing tool gebruiken.

imgSeek

Dit is een open source tool die je zowel op je desktop kunt draaien als op een server. Je kunt zelfs een schets invoeren en zoekt de software daar gelijkende beelden bij. Juist omdat deze iets minder nauwkeurig is kan het goed werken om copycats op te sporen.

WordPress Plugin

De WP plugin Plagiarism speurt dubbele content op. De plugin zoekt op het web of de content van jouw site ergens 1 op 1 is overgenomen. Je moet in dit geval wel zorgen dat je bij gastblogs niet je eigen blogs laat kopiëren, want dan duiken deze ook hier op.
Een andere handige WP plugin is Copyright Proof. Deze maakt de content lastiger te kopiëren en zorgt ervoor dat kopieën makkelijker op te sporen zijn.

Inbreuk op auteursrecht voorkomen

Hoe meer je vooraf kunt regelen hoe beter natuurlijk. Het liefst voorkom je een inbreuk op auteursrecht. Sommige voorzorgsmaatregelen kunnen er zelfs voor zorgen dat je foto’s makkelijker terug kunt vinden wanneer iemand ze onrechtmatig gebruikt heeft.

EXIF info

Zorg dat je naam in de beeldinformatie staat. Meestal kun je dat al in de camera zelf regelen. Zo niet, kan dat meestal via de bewerkingssoftware alsnog.
Dit biedt absoluut geen garanties, want mensen (en websites) kunnen het er ook weer uit halen. Zolang het er wel nog in staat, kun je zelfs op je naam de foto’s terugvinden. Het is immers informatie die aan de foto meegegeven is.

Watermerk

Niet de meest charmante oplossing. En als je het er niet groot overeen zet, is de kans groot dat het er gewoon afgesneden zal worden. Je naam of logo in de foto helpt wel om besef te kweken dat de foto kennelijk niet zomaar gebruikt mag worden. Gaat het alsnog mis, doen mensen dit wel heel bewust. Het heeft dus een preventieve werking voor in elk geval een deel van de beeldgebruikers.

Kopieerbeveiliging

Je kunt technisch voorkomen dat jouw beelden opgeslagen worden of dat de broncode ervan gevonden kan worden.
Om te voorkomen dat je afbeeldingen gepint worden, kun je een zogenaamde ‘no pin’ metatag toevoegen in de code.

Maak van tekst een plaatje

Op teksten wordt massaal inbreuk gemaakt door het letterlijk te kopiëren. Selecteren-kopiëren-plakken. Je kunt het ze iets moeilijker maken door ervoor te zorgen dat ze het niet meer kunnen kopiëren, maar moeten overtikken. Maak van de tekst een plaatje. Geen PDF, die meestal nog te selecteren valt, maar als jpeg.

Handhaven

Wat kun je doen tegen een inbreuk op auteursrecht? Daar heb ik een stappenplan voor geschreven.
In het kort: verzamel bewijs, zoals een URL en screenshot. Bepaal wat je wil bereiken: is verwijdering genoeg of wil je juist dat er jouw naam een link bij komen te staan? Of wil je juist schadevergoeding.
Vervolgens klim je natuurlijk in de pen.

Hulp bij handhaving

Lees ook:
Schadevergoeding of Factuur?
Inbreuk op Auteursrecht: Een Stappenplan
Hoe kan ik mijn foto’s beschermen?
Wanneer is er sprake van een inbreuk op auteursrecht?

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Dankjewel voor dit artikel!!!
  Erg fijn!

 2. Ik wist niet dat er zoveel mogelijkheden waren! Goed om te weten!

 3. Goed artikel. Herkenbaar ook. Zelf heb ik soms het gevoel dat ik meer voor andere websites schrijf dan voor onze eigen website (als ik kijk naar de mate waarin onze webteksten “geleend” worden). Een tijdje geleden was ik het zelfs zo beu dat ik een paar van die boef publiekelijk aan aan de schandpaal heb genageld in een blogartikel (http://www.webgenerator.nl/plagiaat-op-heterdaad/). Niet dat ik er iets mee opschoot… maar is wel een lekkere manier om je hart te luchten 🙂

  • ‘Ze’ zeggen altijd dat je het moet zien als een compliment. Maar daar koop je zo weinig voor. Het is natuurlijk ook vreselijk frustrerend, dus ik begrijp de blogpost wel.
   Heb overigens nog nooit gehoord dat het hielp hoor, zo’n blogpost. Behalve dat het oplucht.

 4. Tof! En voor video? Zijn daar ook opties voor? 🙂

  • Daar hebben wij nog niet naar gezocht, maar het zou me niet verbazen als het bestaat. Wellicht dat het met wat Googlen wel te vinden is. Gebruik vooral Engelse zoektermen. Dit soort software komt immers meestal uit het buitenland en wordt dus in het Engels aangeprezen.

Trackbacks

 1. […] win arguments’? • Een nuttige blog door Charlotte’s Law: Hoe kom je erachter of je content gestolen is? • Visitekaartjes scannen met Evernote & LinkedIn. Handig! •  39 blogtools die je helpen […]

 2. […] Heb je een inbreuk gevonden, dan wil je daar natuurlijk iets tegen doen. Uiteraard heb je screenshots gemaakt, de url genoteerd, formaat gecontroleerd en andere zaken vastgelegd en nagekeken om de schade goed te kunnen bepalen en te kunnen onderbouwen. Stap 1 is om te bedenken wat je doel is. Naamsvermelding, offline halen, schadevergoeding of iets anders? Hoe ver wil je gaan? Wat als iemand niet meteen doet wat je vraagt, ben je dan bereid naar de rechter te stappen? Of vind je een alternatieve deal bijvoorbeeld ook goed? Vervolgens schrijf je een brief (e-mail) waarin je aangeeft welke foto inbreuk maakt en wat je vervolgens van hen verwacht. – Charlotte’s Law […]

Speak Your Mind

*