Importeren uit China leidt tot taakstraf

Veel mooie (merk)spullen worden in China nagemaakt. Soms volledig hetzelfde, soms net een ander stofje, iets minder mooi afgewerkt, kleurtje wijkt een tikje af, merkje ontbreekt, dat soort zaken. Of je nu bewust zoiets als namaak inkoopt of het per ongeluk doet, er kleven vele risico’s en problemen aan.

Auteursrecht en Merkrecht

Allereerst loop je tegen het probleem en risico aan van het auteursrecht en merkenrecht. Komt vooral voor wanneer je simpelweg mooie producten hebt gevonden in China en die producten gaat importeren. Ze zijn merkloos, want uit China. Voor jou niet bekend dat dit sterk lijkt of misschien wel geheel gekopieerd is van een merkproduct. Daar heb je dus ook geen onderzoek naar gedaan, je vertrouwt erop dat het goed zit. De leverancier is zelfs zo vriendelijk foto’s mee te leveren die je voor je webwinkel of promotiemateriaal kunt gebruiken. Een rampscenario als je te goeder trouw bent kan volgen. Het merk komt bij je aan de deur, verwacht dat je onmiddellijk stopt met het verhandelen van de producten en je de beelden van je website haalt, want die beelden blijken ook van het merk te zijn en niet door jouw leverancier gemaakt te zijn.
Belangrijk dus om, als je merkloze goederen inkoopt, toch op zijn minst via Google te zoeken of het niet lijkt op een merk. Zo voorkom je een inbreuk en de daarbij behorende schadevergoedingen. Schadevergoeding van €12.000,- en een dwangsom met een maximum van €50.000,- zijn daarbij echt geen uitzonderingen.

Taakstraf voor verkopen namaak

Verkoop je bewust namaak producten, dan kan het zelfs zo zijn dat het niet bij schadevergoeding blijft, maar je ook een strafrechtelijk probleem hebt.
Zo verkocht iemand vanuit een opslagbox, die hij ingericht had als winkel met stellingen etc, namaak producten. Producten die eruitzien alsof ze van een bepaald merk zijn, maar dat is het in werkelijkheid niet. Deze producten verkocht hij ook via Marktplaats. Op een professionele manier, grote hoeveelheden en met een garagebox ingericht als winkel, alsof het een bedrijf was dus. Dat is strafbaar.
In combinatie met nog een aantal andere zaken moest deze meneer binnen een jaar een taakstraf van 120 uur vervullen. Dat zijn drie werkweken vrije tijd die je in moet leveren.

Tips

Importeren uit China hoeft geen punt te zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Weet of zie je zelf ook wel dat de producten kopieën van merkproducten zijn, koop ze dan simpelweg niet in. Voor andere producten geldt dat je er verstandig aan doet op z’n minst een Google onderzoek te doen. Je kunt via Google zien of diezelfde beelden al ergens anders voorkomen bijvoorbeeld. Dan weet je dat de intellectuele eigendomsrechten niet bij jouw leverancier liggen. Met teksten kun je hetzelfde doen. Gebruik daarvoor eventueel copyscape.
Is de leverancier zo vriendelijk beeld mee te leveren? Zorg dan dat je op papier zet welke beelden je krijgt en waar en hoe je ze mag gebruiken. Ook wel een licentie genoemd. Niet gebruikelijk in jouw branche? Dat weet jouw leverancier misschien ook wel. Ze leveren dan alsnog de foto’s, zonder licentie. Gaat het mis, zul jij de schadevergoeding moeten betalen terwijl je niets op papier hebt staan om die schadevergoeding weer te kunnen verhalen op je leverancier.
Kortom: zet alles op papier!

update 18/3: Lees ook het rapport over merkfraude van de politie.

Volg de workshop auteursrecht voor alle do’s and don’ts

Lees ook:
Auteursrechtinbreuk. Eerst waarschuwen? – Nee, meteen recht op schadevergoeding.
Blogger moet betalen voor onrechtmatig gebruik foto’s
Met zonder recht. Geef jij werk ‘rechtenvrij’ weg?
Smart & Sexy, van Lisa of Samsung?

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.