30+ gratis bronnen voor Creative Commons foto’s

Je hebt behoefte aan mooie foto’s, maar kan of wil ze niet zelf maken. Foto’s kopen kan of wil je ook niet. Hoe kom je dan aan goede, gratis, foto’s? Foto’s met een Creative Commons licentie zijn dan een goede optie. Deze foto’s zijn altijd gratis. Let wel op de exacte licentie en of deze geschikt is voor het door jou gewenste gebruik. Natuurlijk zijn er ook nog een hoop andere bronnen voor goede en gratis of goedkope beelden, maar hieronder geef ik je een lijst met bronnen voor Creative Commons foto’s.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Lees ook: De 14 beste bronnen voor gratis foto’s

Bronnen voor Creative Commons foto's

Creative Commons foto’s op Flickr

Flickr is een erg grote bron van beeldmateriaal. Je kunt er natuurlijk zelf zoeken. Dan is het handig om te filteren op licentie, zodat je nooit de verkeerde krijgt. Maar ja, er zit ook veel rotzooi tussen en zoeken gaat niet altijd even makkelijk.
Vind creative commons beelden bij Flickr
Flickr: ferdislife, basilisk, eneas, tulanesally

Flickr Zoekmachines

Er zijn verschillende zoekmachines die het vinden van beeldmateriaal binnen Flickr makkelijker maken. Controleer in alle gevallen de licentie per foto!

 • Photopin
 • Compfight
 • StockPholio
 • Deze zoekmachines geven bovendien een html code die je onderaan je blogpost kunt plakken, waarmee je meteen aan correcte naam- en bronvermelding doet.

 

Flickr Verzamelsites

 • IM Free verzamelde de beste creative commons foto’s van Fickr.
 • Stockphotos.io is een pinterest-achtige site met Flickr foto’s.Creative Commons foto vinden via Stockphotos io
  Flickr: stockmonkey, nanagyei, collegedegrees360, kriskrug
  Controleer per foto de licentie, zodat je zeker weet dat je hem mag gebruiken zoals je wil.

 

Creative Commons zoekmachines

Natuurlijk kun je via advanced search van Google ook Creative Commons beeld zoeken, maar er zijn een hoop sites die zich daar speciaal in verdiept hebben.

 

Creative Commons op 500px

500px is een fotosite. Zoiets als Flickr, maar over het algemeen met mooier beeld. De licenties zijn echter ook vaak beperkter dan op Flickr. Filter daarom in elk geval op licentie wanneer je gaat zoeken!
Creative Commons foto's via 500px
500px: aaron, sugr.stoc, anthony boutet, daniel h

Pixel Perfect Digital Creative Commons Foto’s

Pixel Perfect Digital is een site met foto’s die wat conservatiever zijn. Precies wat je denkt als je stock fotografie ziet staan. Alle foto’s zijn te gebruiken onder een CC BY licentie. Je mag er dus erg veel mee, maar naamsvermelding blijft ook hier verplicht.
Creative Commons beeld bij Pixel Perfect
CC BY Pixel Perfect Digital

Free Food Photos

Als je op zoek bent naar goede en gratis stockfotografie van voedsel, ben je hier aan het juiste adres. Je mag alles gebruiken onder de CC BY licentie.
Free Food Photos met CC BY licentie
CC BY Free Food Photos

Photo Everywhere

Photo Everywhere biedt reisfotografie aan onder een CC BY licentie. Het zijn er nog niet zo veel, maar voor wie op zoek is naar wat eenvoudige reisfotografie is dit een handige en gratis bron.
Travel Photography met een CC BY licentie
CC BY Photo Everywhere

Lime Lane Photography Stock Photos

Lime Lane Photography Stock Photos CC BY-ND
CC BY-ND Lime Lane Photography
Lime Lane Photography biedt enkele foto’s aan onder een CC BY-ND licentie.

Super Famous Creative Commons Foto’s

Super Famous Studio Creative Commons Foto's
CC BY Super Famous
SuperFamous Studio is de website van een Nederlandse fotograaf die in LA woont. Een beetje vreemde eend in de bijt is het wel, omdat hij zijn foto’s op zijn site aanbiedt onder een CC BY licentie, terwijl je de foto’s op twitter moet downloaden waar ze opeens all rights reserved zijn. Belangrijk dus om screenshots te maken van de foto’s met de licentie erbij, als bewijs, mocht dat ooit nodig zijn.

CC0 websites

In Nederland kan het eigenlijk niet, je eigen werk in het publiek domein brengen. In sommige andere landen wel. De CC0 licentie staat eigenlijk voor het publiek domein. Je mag dan alles met de foto doen en hoeft geen naam te vermelden. Een aantal websites maken specifiek van deze licentie gebruik.

Unsplash

Unsplash CC0 gratis foto's
Zoeken naar de juiste Unsplash foto kan via de website van Arthur Weill.

Skitter Photo

Gratis foto's via Skitter Photo

Gratisography

Gratis foto's via Gratisography

Pexels

Pexels verzamelt 'rechtenvrije' foto's Pexels verzamelt foto’s van andere sites met een CC0 of daarmee vergelijkbare licentie. Controleer dus altijd de licentie bij de oorspronkelijke maker. Pexels vermeld de makers bij het werk.

Overige Creative Commons Bronnen

Er zijn nog meer Creative Commons bronnen. Vast ook een hoop waar ik het bestaan nog niet van ken. Een aantal die ik toch nog het vermelden waard vind:

Update september 2014

Update december 2014

 • Wikimedia Commons
 •  

  Controleer de licenties!

  Blijf de licenties controleren. Alhoewel het van creative commons niet is toegestaan om de licenties te wijzigen, wil dit natuurlijk niet zeggen dat niemand dit doet. Check het zelf dus even voor je download.

  Houd bovendien rekening met portretrecht en merkenrecht. Hier zegt een licentie in principe niets over. Bovendien kan van jouw gebruik afhangen of portretrecht en merkenrecht een probleem opleveren.

  15 bronnen voor creative commons foto's

  Maak je eigen stock foto’s!

  Maak je eigen stockfoto's Een eigen database met foto’s maken is natuurlijk het allermooist. Het zorgt voor consequent beeldgebruik. De stijl is immers steeds hetzelfde. Bovendien ben je dan origineel. De foto’s van bijvoorbeeld Unsplash zijn wel goed en mooi, maar worden daardoor ook erg vaak gebruikt. Saai! Maak een eigen Flickr account aan. Vanuit Instagram en andere apps kun je gemakkelijk de foto’s die je met je telefoon hebt gemaakt, aan Flickr toevoegen. Heb je meteen je database bij elkaar, terug te vinden op de hashtags. Je foto’s zijn vervolgens vindbaar en pinbaar. Goed voor je marketing ook. Denk je dat het niet kan, goede foto’s maken met je telefoon? Dan ken je Else Kramer zeker nog niet.

  Leer alles over auteursrecht

  Wat je nog meer moet weten over beeldgebruik

  Lees vooral ook de volgende artikelen over beeldgebruik:

   

  Leuke dingen voor je mailbox

  About Charlotte Meindersma

  Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
  Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

  Comments

  1. Dankjewel Charlotte! Een handig overzicht.

  2. Wat een mooie blogpost is dit geworden. Waardevol voor veel mensen denk ik. wij zullen hem gaan delen op ons Booest blog.
   Voor Booest en ons Trendbubbles magazine maken wij inderdaad de meeste foto’s zelf. Om de redenen die je noemt. Om uniek beeldmateriaal te hebben dat de uitstraling en stijl heeft die bij ons past.

   Toch kom je soms een onderwerp tegen waar je geen goede foto van in je eigen stock hebt. Dan is het handig een mooie bron te hebben om uit te putten. Dank je voor de tips, er zitten weer wat nieuwe sites bij.
   ~ Desiree

  3. Hi Charlotte,

   I just wanted to let you know that I run the website called Foodie’s Feed and I provide there hi-res food photography for free.

   I’ve been already featured in numerous e-magazines (Designmodo, Despreneuer, PhotoshopVIP, Oozled, YouTheEntrepreneuer…) together with above mentioned websites.

   I’d be really grateful if you possibly do me a favor and added Foodie’s Feed to the list above. I am sure hi-res free food photography would be useful to your followers.

   Thank you for reading,

   Jakub
   http://www.foodiesfeed.com

  4. Ik maak hier en daar dankbaar gebruik van dit overzicht, dus wilde je graag nog even bedanken hiervoor! Erg handig!

  5. Controleer per foto de licentie, zodat je zeker weet dat je hem mag gebruiken zoals je wil.

   Kijk dat is nou zo’n voorbeeld: ik ben op zoek naar echt volkomen rechtenvrije foto’s, die je zonder zorgen en zonder eindeloos nalezen van voorwaarden of wat ook maar kunt gebruiken en er staan wel wat voorbeelden, maar echt lekker voel ik mer niet bij, want na eindeloos zoeken weet je vaak nog niet waar je aan toe bent. Dus een lijstje met gewoon wat links zou eigenlijk wel wat handiger zijn

   • Echt rechtenvrij bestaat niet. Hooguit als een werk van een maker is die meer dan 70 jaar geleden is overleden. Je kunt bijvoorbeeld bij Rijksstudio terecht, maar dat zijn meestal geen foto’s, maar foto’s van kunstwerken.

    Je zult begrijpen dat ik niet aansprakelijk wil zijn voor het verkeerd adviseren over het gebruik van foto’s. Licenties kunnen bovendien wijzigen. Je bent zelf verantwoordelijk voor dat gebruik. Als je Googled naar ‘gratis fotos’ kom je ook op andere websites uit die gewoon een lijstje met links geven en gewoon niets zeggen over de licenties 😉

  Trackbacks

  1. […] Onlangs publiceerde Charlotte Meindertsma een mooie lijst van sites waar je aan kwalitatief goede foto’s kunt komen zonder de beperkingen (of relatieve […]

  2. […] Welke blogpost heb je als laatst opgeslagen en waarom was dat? Vroeger gebruikte ik altijd Bloglovin’ om blogs te volgen, maar tegenwoordig doe ik het met Twitter. Tussen 5 en 8 komen er allemaal automatisch geplaatste tweets met linkjes online, en dan favorite ik degene die me aanspreken. Later op de dag lees ik ze en dan unfavorite ik ze weer. Dus ja, opslaan is een groot woord, haha. De laatste die ik wel echt opgeslagen-opgeslagen heb (wauw, geweldige Nederlands), is een oude blogpost van Charlotte over Creative Commons-foto’s. […]

  Speak Your Mind

  *