Fotografen boos op muzikanten die portretten op instagram publiceren

Bekendheid komt niemand zomaar aanwaaien. Zelfs dan moet je fans nog aan je gebonden weten te houden. Je wil tenslotte wel dat ze naar je concert komen, je nieuwe plaat kopen, zo veel mogelijk je muziek streamen of je merchandise aanschaffen. Social media is daar een belangrijke tool voor. Bijna niemand leest meer (ja, jij, deze blogpost nu), iedereen wil beeld zien. Dus posten ook artiesten foto’s van zichzelf op social media. Dat wordt ze niet altijd in dank afgenomen wanneer die foto niet met toestemming van de fotograaf wordt gepubliceerd.

wanneer mag een artiest zijn eigen portret publiceren

Fotografen hebben auteursrecht

De makers van de foto’s, of ze nu amateurs of professionals zijn, hebben het auteursrecht op de foto.
Dat geeft ze het uitsluitend recht om de foto openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens beperkingen bij de wet gesteld.
Een beperking kan bijvoorbeeld het citaatrecht en soms ook het portretrecht zijn.

Muzikanten hebben portretrecht

Wie herkenbaar op de foto staat heeft portretrecht. Welk recht de geportretteerde precies heeft hangt, in Nederland, af van de situatie: is het portret in opdracht of ten behoeve van de geportretteerde gemaakt of niet?

Bij een portret in opdracht mag de geportretteerde het portret, zonder toestemming van de fotograaf, wel aan een krant of tijdschrift geven ter publicatie, mits de naam van de fotograaf er maar bij komt te staan. Is er geen sprake van een in opdracht van de muzikant gemaakt portret, zoals foto’s van concerten of foto’s die in opdracht van fotopersbureaus of tijdschriften zijn gemaakt, dan kan de geportretteerde alleen optreden tegen publicatie van zijn portret als hij/zij daar een redelijk belang bij heeft.

In geen geval heeft de geportretteerde een zelfstandig recht om de foto waar hij/zij op prijkt openbaar te maken.

Brian May poste een foto zonder credit

Brian May, guitarist van Queen, post regelmatig foto’s van anderen op zijn Instagramaccount. Meestal met een credit, maar een tag heb ik zelf nog niet gevonden. Je kunt dus niet doorklikken naar de maker.

Helaas ontbreekt soms zelfs de naamsvermelding. Daar werd hij door de fotografe op aangesproken. Hij reageerde daar echter niet op. De naamsvermelding kwam er ook niet alsnog bij te staan. Daarop diende ze een copyright infringement complaint in bij Instagram, waardoor de foto offline werd gehaald en het account van Brian May ook offline werd gehaald. Het kostte Brian May kennelijk 45 minuten om het weer recht te trekken en daar was hij woedend om.

Well this is what I woke up to. How RUDE ! I'm usually very careful to credit anyone whose photos I post – but in this case, at the end of the day, I must have forgotten. So, rather than write to me and say "dear Brian- you seem to have forgotten to credit me on this picture", this person – Barbara Kremer is her name – reported me to Instagram and they not only took the picture down but disabled my whole account until I'd dealt with the issue – which took about 45 minutes of my time that I could not afford because the link refused to work on my phone. What an incredibly unfriendly act from you, Barbara ! You not only took my picture and are evidently exploiting my image, and making money off me without so much as a 'by your leave' – but you actually stop me using a picture of myself ! What a crazy world we live in these days. All I can say is that if you feel you were 'violated', I feel pretty violated myself. To the point where If I ever discover that you are at one of our concerts in future, look out, because, logically, I will be tempted to have you thrown out. Well, Good Morning !!! Bri

A post shared by Brian Harold May (@brianmayforreal) on

Flauw genoeg heeft Brian May hier niet het recht om de foto op zijn Instagram te plaatsen. Al helemaal niet zonder naamsvermelding. Toestemming vragen was natuurlijk niet zo moeilijk geweest. Zou hem ook minder dan 45 minuten gekost hebben en de kans is groot dat de fotografe daar gewoon toestemming voor gegeven zou hebben, zelfs zonder daar een vergoeding voor te vragen.

Brian May klaagt erover dat de fotografe geld zou verdienen met deze foto en dus met het portret van Brian. Dat ze geld verdient met zijn bekendheid. Dat zou niet mogen. Andersom zou Brian May kennelijk wel geld mogen verdienen met de foto, die door werk en inspanning van de fotografe tot stand is gekomen, zonder dat de fotografe zelfs maar de credits daarvoor krijgt. Of Barbara Kremer er werkelijk geld mee verdiend heeft is overigens onduidelijk. Wellicht dat als Brian May en Barbara Kremer met elkaar in overleg waren getreden, ze allebei profijt hadden kunnen hebben van de foto.

Lees over dit voorval meer bij PetaPixel

Bruno Mars publiceerde een kinderfoto van zichzelf

Bruno Mars was als peuter en kleuter al een bekende Elvis-artiest. Een fotografe maakte van hem in 1989 of 1990 (het is maar of je Bruno Mars of de fotografe wil geloven) een foto van hem, als Elvis, in een auto. Deze publiceerde Bruno Mars afgelopen juni op zijn social media kanalen.

De fotografe is een rechtszaak tegen hem gestart, omdat de fotografe het auteursrecht heeft op de foto en Bruno Mars geen toestemming heeft gevraagd voor de publicatie ervan.

When you're too impatient for Throwback Thursday so you fully embrace Way Back Wednesday . #1989

A post shared by Bruno Mars (@brunomars) on

Het ziet er niet uit als een foto die in opdracht is gemaakt. Hoe Bruno Mars aan deze foto komt is onduidelijk.
Vanwege het auteursrecht van de fotografe mag hij echter de foto niet zonder toestemming publiceren. Hoe overdreven is haar claim? Ze is in elk geval al sinds 1986 fotografe. De foto is in elk geval ook te koop via Getty Images. Een standaardlicentie voor commercieel gebruik kost al €565,-.

Embed from Getty Images

Lees hierover meer bij The Daily Mail.

50 cent overkwam eerder hetzelfde

Ook Rapper 50 cent werd al eens aangesproken op het publiceren van een portret van hemzelf. Daarover schreef ik al in de blogpost: Rapper 50 cent aangeklaagd voor publiceren eigen foto.

Portret in opdracht van de muzikant

Is het portret in opdracht van de muzikant of ten behoeve van de muzikant gemaakt, dan mag de fotograaf de foto niet zomaar openbaar maken of verveelvoudigen en dus ook niet verkopen via een beeldbank bijvoorbeeld. De muzikant mag de foto alleen voor zichzelf verveelvoudigen. Dus een mooi printje maken voor aan de muur en voor in het plakboek dat moeder bijhoudt. Het portret mag met toestemming van geportretteerde wel gepubliceerd worden in een krant of tijdschrift, als de naam van de fotograaf er maar bij komt te staan.

Voor elk ander gebruik, of dat nu door de fotograaf of de muzikant is, moeten tussen hen afspraken gemaakt worden.

Niet in opdracht gemaakt portret

Is het portret niet in opdracht gemaakt, dan heeft de muzikant weinig te zeggen over wat er met het portret gebeurt. De muzikant heeft geen recht op die foto, zelfs niet om er een exemplaar van te ontvangen. Of het gepubliceerd mag worden hangt af van het redelijk (privacy) belang van de muzikant. Daarvoor maakt dus uit wat voor foto het is en waar en hoe het gepubliceerd wordt. Een gewone concertfoto bij een artikel over dat concert is niet zo’n probleem. Maar een foto die stiekem gemaakt is terwijl de muzikant de auto uitstapt en ergens een huis binnenglipt met daarbij een heel roddelartikel, zou wel problemen op kunnen leveren.

Commercieel Portretrecht

Overigens kan het wel zo zijn dat wanneer zo’n portret commercieel gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor een advertentie, de geportretteerde een commercieel portretrecht heeft en de gebruiker van het portret ook een vergoeding aan de geportretteerde moet betalen.

Lees voor (Nederlandse) gevallen bijvoorbeeld deze blogposts:

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers


Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)