Beautyblogger gedagvaard wegens schending auteursrecht
Michelle Phan. Toen ik een aantal jaar geleden een gesprek had met mijn vriend over YouTube en dat er mensen zijn die daar erg succesvol mee zijn en veel geld mee verdienen kwam hij met Michelle Phan op de proppen als een van de voorbeelden. Een succesvolle Beautyblogger op YouTube. Om zo’n filmpje een beetje aan te kleden en wat aantrekkelijker te maken, gebruikt ze muziek. Maar kennelijk zonder daarvoor toestemming te hebben of er een vergoeding voor te betalen. Dat komt haar nu duur te staan. Ultra Records wil graag $150.000 vangen per inbreuk. Ze heeft wel 50 liedjes gebruikt waarmee ze inbreuk maakt. Dat is dus $7.500.000.
Auteursrecht is een dinosaurus
Ultra Records treedt natuurlijk ook op namens de artiesten. Michelle Phan gebruikt kennelijk veel muziek van Kaskade en juist hij vindt het onzin wat Ultra Records doet: “Copyright law is a dinosaur, ill-suited for the landscape of today’s media.” Kaskade vind het prima dat zijn muziek gebruikt wordt, maar kan Michelle niet helpen, vanwege zijn contract met Ultra Records. De ‘Night Life Favorites’ is een van de video’s waarin volgens Ultra Records het nummer ‘4AM’ van Kaskade wordt gebruikt.
Ultra Records vind het kennelijk vooral vervelend, omdat de beautyblogger geld verdient met haar filmpjes en advertenties die haar vervolgens weer andere deals hebben opgeleverd, zoals een Dr. Pepper advertentie, haar eigen make-up lijn en een boek deal. Ze heeft daarom geprofiteerd van het gebruik van de muziek.
Ultra Records zegt Michelle Phan al op de hoogte gesteld te hebben van de auteursrecht inbreuken, maar dat ze de muziek blijft gebruiken. Ze zeggen haar daarom alleen te kunnen stoppen door een rechtszaak aan te spannen. Een woordvoerder van Michelle Phan zegt echter dat Ultra Records juist toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de muziek en ze daarom de rechtszaak aan zal vechten.
LawStories in je mailbox?
Auteursrecht
Om werken van anderen te mogen gebruiken heb je in principe toestemming nodig, uitzonderingen daar gelaten. Je mag daarom niet zomaar muziek in een filmpje gebruiken of als achtergrondmuziek op je website laten draaien. Het doet er daarbij niet toe of je een commerciële blogger bent of dat je blogt zonder er geld mee te verdienen, of het eenmalig is of dat je het vaker doet, of de muziek er voor de sfeer is of voor de tekst etc. etc.
Wil je rechtmatig muziek op internet gebruiken, zonder aan de artiest toestemming te hoeven vragen, kun je in veel gevallen ook terecht bij BumaStemra. Daar koop je het gebruik als het ware af.
Dat je zelf het liedje al op iTunes gekocht hebt of de CD in huis hebt, zorgt er helaas nog niet voor dat je de muziek ook online mag gebruiken. Er is dan namelijk sprake van een zogenaamd ‘nieuw publiek’. Je laat de muziek opeens aan veel meer en heel andere mensen horen, dan als je thuis muziek aanzet. Het is daarom een nieuwe openbaarmaking en juist dat openbaar maken is een van de exclusieve rechten van de maker van een (muziek)werk.
Tips voor muziekgebruik
Wil je toch muziek bij een filmpje?
– Gebruik muziek met een creative commons licentie
– Zoek elders naar gratis muziek
– Vraag toestemming aan de makers
– Je laat een muzikant speciaal voor jou muziek maken (waar je goede afspraken over maakt), zoals deze bloggers deden
– Je regelt muziekgebruik met BumaStemra
Lees ook:
– Mag ik een blog vertalen?
– Auteursrecht smoesjes: “maar zij doen het ook”
– Auteursrecht smoesjes: Google
– Hoe geef je juiste naamsvermelding?
– Auteursrecht en het publiek domein