Auteursrecht: Naamsvermelding 2
Niet lang geleden schreef ik al over het recht op naamsvermelding. Wat is het en hoe zorg je voor een juiste vermelding? Maar hoe zorg je voor handhaving? En wat nu als jouw werk al eens zonder naam is gepubliceerd, ben je dan het recht kwijt?
Naamsvermelding
Het recht op naamsvermelding is eigenlijk het recht om je te mogen verzetten tegen openbaarmaking van jouw werk zonder vermelding van jouw naam of andere aanduiding van de maker, zoals een link naar je website. Ook mag je verzetten tegen het verwijderen van je naam van het werk, wanneer je het bijvoorbeeld gesigneerd hebt of het er met een watermerk in hebt geplaatst. En een ander mag niet zijn eigen naam er voor in de plaats zetten. De wettekst zegt het eigenlijk zelf al: het is een recht je te mogen verzetten. Het is zeker geen plicht. Heb je een keer een publicatie zonder naamsvermelding of zonder juiste naamsvermelding over het hoofd gezien, wil dit dus nog niet zeggen dat jij je recht ook kwijt bent.
Handhaven en Verweesde werken
Je hebt recht op die naamsvermelding. Een rectificatie en/of schadevergoeding is dan wel op zijn plaats. Schrijf de persoon of het medium dat jouw werk heeft gepubliceerd aan en vraag alsnog om de juiste naamsvermelding, vertel ze vooral ook hoe deze er het beste uit kan zien, en vraag eventueel om schadevergoeding.
Soms zul je horen dat ze niet wisten wie de maker van het beeld was. Als excuus en alsof ze daarom ook geen plicht hadden de naam erbij te vermelden. Maar hoe kun je een naam vermelden als je deze niet kent, zul je je misschien afvragen? Dat de naam niet meteen bij het beeld stond wil nog niet zeggen dat er geen auteursrecht meer op rust of dat er geen recht op naamsvermelding meer bestaat. Ook een 5 minuten durend Google-onderzoekje is niet voldoende. Er moet wel enige inspanning verricht worden de naam van de maker te achterhalen. Eventueel via instanties als Pictoright. Pas als het echt onvindbaar is kan er gesproken worden van een zogenaamd verweesd werk en is naamsvermelding in eerste instantie niet verplicht. Een argument dat niet snel ingezet kan worden. Herstellen kan natuurlijk wel. Dus zodra jij een werk van jou tegenkomt zonder naamsvermelding, vraag dan alsnog om deze naamsvermelding en neem geen genoegen met excuses waarom de naamsvermelding ontbreekt en ze deze ook niet zouden hoeven te herstellen.
Lees ook:
– Auteursrecht: Naamsvermelding 1
– Auteursrecht: Fotografie en social media
– Moest Kluun’s site echt op zwart?
– Auteursrechtinbreuk, eerst waarschuwen?