Auteursrecht: Naamsvermelding 2

3 minuten

Niet lang geleden schreef ik al over het recht op naamsvermelding. Wat is het en hoe zorg je voor een juiste vermelding? Maar hoe zorg je voor handhaving? En wat nu als jouw werk al eens zonder naam is gepubliceerd, ben je dan het recht kwijt?

Naamsvermelding

Het recht op naamsvermelding is eigenlijk het recht om je te mogen verzetten tegen openbaarmaking van jouw werk zonder vermelding van jouw naam of andere aanduiding van de maker, zoals een link naar je website. Ook mag je verzetten tegen het verwijderen van je naam van het werk, wanneer je het bijvoorbeeld gesigneerd hebt of het er met een watermerk in hebt geplaatst. En een ander mag niet zijn eigen naam er voor in de plaats zetten. De wettekst zegt het eigenlijk zelf al: het is een recht je te mogen verzetten. Het is zeker geen plicht. Heb je een keer een publicatie zonder naamsvermelding of zonder juiste naamsvermelding over het hoofd gezien, wil dit dus nog niet zeggen dat jij je recht ook kwijt bent.

Handhaven en Verweesde werken

Je hebt recht op die naamsvermelding. Een rectificatie en/of schadevergoeding is dan wel op zijn plaats. Schrijf de persoon of het medium dat jouw werk heeft gepubliceerd aan en vraag alsnog om de juiste naamsvermelding, vertel ze vooral ook hoe deze er het beste uit kan zien, en vraag eventueel om schadevergoeding.
Soms zul je horen dat ze niet wisten wie de maker van het beeld was. Als excuus en alsof ze daarom ook geen plicht hadden de naam erbij te vermelden. Maar hoe kun je een naam vermelden als je deze niet kent, zul je je misschien afvragen? Dat de naam niet meteen bij het beeld stond wil nog niet zeggen dat er geen auteursrecht meer op rust of dat er geen recht op naamsvermelding meer bestaat. Ook een 5 minuten durend Google-onderzoekje is niet voldoende. Er moet wel enige inspanning verricht worden de naam van de maker te achterhalen. Eventueel via instanties als Pictoright. Pas als het echt onvindbaar is kan er gesproken worden van een zogenaamd verweesd werk en is naamsvermelding in eerste instantie niet verplicht. Een argument dat niet snel ingezet kan worden. Herstellen kan natuurlijk wel. Dus zodra jij een werk van jou tegenkomt zonder naamsvermelding, vraag dan alsnog om deze naamsvermelding en neem geen genoegen met excuses waarom de naamsvermelding ontbreekt en ze deze ook niet zouden hoeven te herstellen.

Lees ook:
Auteursrecht: Naamsvermelding 1
Auteursrecht: Fotografie en social media
Moest Kluun’s site echt op zwart?
Auteursrechtinbreuk, eerst waarschuwen?

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)