Is de gastblogger aansprakelijk voor het auteursrecht op foto’s?
Stel, je werkt met gastbloggers die tekst en beeld aanleveren. Of je hebt iemand geïnterviewd en vraagt of hij/zij nog een portret heeft dat je mag gebruiken. In elk geval stuurt iemand beelden (en teksten) op waarvan ze gezegd hebben dat je die wel mag gebruiken. Mooi! Jij tikt een leuk stuk en plaatst er het beeld bij. Gaat lang goed. Tot je een paar maanden later een boze mail krijgt van een gefrustreerde fotograaf. Er is alweer een van zijn beelden onrechtmatig gebruikt.
Openbaarmaker is aansprakelijk
Auteursrechtelijk beschermde werken, zoals teksten, muziek, foto’s en illustraties mogen niet zonder toestemming van de maker openbaar gemaakt worden. Openbaar maken zijn alle vormen van publiceren. Dus ook op het internet en ook wanneer dat beeld al eerder ergens anders op internet stond. De openbaar maker heeft toestemming nodig van de maker. Toestemming van de persoon die het beeld heeft opgestuurd is dus niet voldoende.
LawStories in je mailbox?
Geen toestemming nodig bij een citaat of embedden
Kun je het beeld als citaat gebruiken, bijvoorbeeld omdat het een foto van een boek is dat je bespreekt of omdat het een foto is van een event waarover gesproken wordt in het artikel, dan mag je de foto zonder toestemming gebruiken. Gratis, zelfs. Maar er moet wel de naam van de maker bij. Dat is namelijk een persoonlijkheidsrecht van de maker.
Je mag een tekst of afbeelding ook embedden. Of framen of hotlinken. Het werk blijft dan op de website staan waar je het gevonden hebt, maar door het te embedden wordt het ook zichtbaar op jouw website. Daar heb je geen toestemming voor nodig en je hoeft zelfs niet voor aanvullende naamsvermelding te zorgen.
Maak goede afspraken
Omdat de openbaarmaker aansprakelijk is, heeft het niet altijd zin om door te verwijzen naar de persoon die de beelden heeft toegestuurd. De auteursrechthebbende mag namelijk zelf bepalen wie hij/zij aanspreekt op de inbreuk. Maar je wil natuurlijk niet hebben dat jij opdraait voor de schade en jouw gastblogger er wel mee weg komt. Daarom is het belangrijk goede afspraken te maken met de gastblogger of andere persoon die aan jou teksten of beelden levert. Weet die persoon zeker dat je dit mag gebruiken? Heeft die persoon toestemming van de maker om het aan een derde ter beschikking te stellen? Kun je eventueel jouw schade op die persoon verhalen?
Natuurlijk moet je er van uit kunnen gaan dat wat aan jou is toegestuurd gebruikt mag worden, net zoals een journalist dat mag bij toegestuurde persberichten. maar er naar vragen of afspraken maken is natuurlijk verstandiger.
Lees ook:
– Auteursrecht op persberichten en interviews
– Auteursrecht: Bloggen en het citaatrecht
– Is de webbouwer aansprakelijk voor gebruikte foto’s?