Auteursrecht: afbeeldingen bij een persbericht

Bij een persbericht hoort heel vaak ook een afbeelding. Die wordt alvast meegestuurd. Soms met en soms zonder dat de fotograaf daarbij vermeld wordt. Wie en hoe mag die foto dan gebruikt worden?

Auteursrecht: Wat mag je doen met foto's bij een persbericht

Toestemming van de fotograaf

Allereerst moet natuurlijk de ‘eigenaar’ van het persbericht, de partij in wiens naam het persbericht wordt verstuurd, toestemming hebben van de fotograaf om die foto mee te mogen sturen met dat persbericht. Er rust namelijk auteursrecht op de foto, dus moeten er goede afspraken gemaakt worden over het mogen (laten) publiceren, verspreiden en

Door de foto mee te sturen met het persbericht, wordt namelijk aan de pers (stilzwijgend) toestemming verleend om dat beeld te publiceren bij dat persbericht of bij een artikel dat gaat over wat er in het persbericht staat. De verzender van het persbericht kan die toestemming niet geven, als ze niet zelf dat recht hebben.

Persbericht ter publicatie

Een persbericht wordt verstuurd om het te publiceren. Alles wat meegestuurd wordt, dat mag gepubliceerd worden. Alleen de noot voor de redactie onderaan een persbericht natuurlijk niet.

Een journalist hoeft zelfs het persbericht niet letterlijk over te nemen. Er mag een deel van overgenomen worden of op basis van het persbericht mag een heel nieuw artikel gemaakt worden.

De afbeelding die wordt meegestuurd, mag ook gepubliceerd worden. Daar is het immers voor toegezonden. Staat de naam van de fotograaf erbij, dan moet die ook vermeld worden.

Wat als de toestemming ontbreekt?

De ontvanger van het persbericht mag er dus van uitgaan dat alles gepubliceerd mag worden en hij/zij daar toestemming voor heeft. Maar wat nu als de toestemming om de foto met het persbericht mee te sturen ontbreekt?

De fotograaf zal menen dat het een inbreuk op diens auteursrecht is. Dat is het feitelijk ook, alleen kan de publicerende partij dat niet weten. De ontvanger van het persbericht zal dus toch de schade van de fotograaf moeten vergoeden en zal vervolgens deze schade weer moeten verhalen op de verzender van het persbericht. Als het tot een rechtszaak komt, dan kan de ontvanger van het persbericht de verzender zogenaamd ‘in vrijwaring oproepen’. Door dat te doen kan de schade meteen verhaald worden op de verzender van het persbericht. Dat voorkomt dat daar nog eens apart een procedure voor nodig is (behalve de vrijwaringsprocedure zelf).

embedded foto: Meindert van Dijk

Dit blijkt ook weer uit een vonnis van 22 januari 2019, waarover de Leeuwarder Courant schreef:

Het ontbreken van kade opzet aan de zijde van Walda doet hieraan niet af en ook het onbewust schenden van het auteursrecht komt voor rekening en risico van de inbreukmaker. Dat Walda zo hij stelt, in verband met een opdracht de foto’s als onderdeel van een persbericht van het Woudagemaal heeft ontvangen, maakt daarom voor de inbreuk geen verschil. Voor het maken van inbreuk maakt om dezelfde reden evenmin verschil dat Walda, zo hij stelt, bij navraag van het Woudagemaal te horen heeft gekregen dat de foto’s van het Woudagemaal waren en vrij te gebruiken waren.

De schadevergoeding die betaald moest worden voor het gebruik van de foto’s was overigens €1.747,20 voor tien maal het gebruik van een tweetal foto’s. €87,36 per foto, per gebruik dus. Daarnaast nog een ruime €1000,- en buitengerechtelijke kosten en proceskosten. De inbreukmaker zal dus een ruime €2000,- aan eigen proceskosten hebben gehad.

Meer weten over wat je wel en niet mag publiceren? Lees dan Wetboek voor Bloggers.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Prettig om elke keer een blog te lezen met juridische onderbouwing van de “opvoeding” waar ik geregeld mee bezig ben.
  Nu zal ik als fotograaf eerst de hand in eigen boezem steken en nagaan of ik mijn opdrachtgever hierover heb geïnformeerd. Achteraf een rechtszaak starten draagt niet bij aan het onderhouden van je relatie.

  • Absoluut! Ik vind het altijd jammer en zonde om te zien dat zowel opdrachtgever als fotograaf geen goede afspraken met elkaar maken. Daardoor ontstaan veel misverstanden. Elke fotograaf heeft natuurlijk ook weer zo diens eigen werkwijze en licenties. Opdrachtgevers gaan er teveel vanuit dat ze wel bepaalde toestemming hebben of dat het uit de opdracht wel blijkt, terwijl veel fotografen weer vinden dat duidelijk moet zijn dat een opdrachtgever niets mag, tenzij expliciet is afgesproken dat het wel mag etc. Goede afspraken kunnen veel voorkomen.

 2. Diederik van der Laan says:

  Beste Charlotte, hoe zit het met het volgende. Een foto van mij wordt meegestuurd bij een persbericht. Die foto wordt gepubliceerd door krant X en belandt in de beeldbank van de des betreffende krant, om vervolgens bij elk onderwerp wat maar een beetje raakvlak heeft met het onderwerp in het originele persbericht, tot in de lengte van dagen, weer gepubliceerd te worden. Want: het is “rechtenvrij beeld.” Ik weet welke afspraken ik gemaakt heb met mijn opdrachtgever (namelijk; foto’s ten behoeve van het persbericht), maar geen idee of dat er bij het originele persbericht duidelijk bij is vermeld en of dat wel moet.

 3. Hi Charlotte,

  Ik heb zelf een forum wat gaat over transgenders en word dus op geschreven door transgenders. Ik ben daar bezig met een applicatie zodat mensen hun eigen foto’s kunnen uploaden. Bijna al mijn leden zijn niet te herlijden naar een persoon ofwel adres. Mochten ze toch foto’s uploaden naar mijn server die auteursrecht bevatten. Wie is dan schuldig? In de applicatie wil ik vermelden dat alleen eigen foto’s mogen en wil ik aks uitleg verwijzen naar een goed artikel over auteursrecht die kort maar bondig is. Wat kan ik het beste doen.? Groetjes Nienke

  • In de eerste plaats is de uploader verantwoordelijk, maar als je niet weet wie dat is, dan ben jij het als forumbeheerder. Sowieso ben je als forumbeheerder al deels aansprakelijk als je de content enigszins controleert en beheert. Afspraken maken met de leden heeft eigenlijk weinig zin als je ze niet op fouten aan kunt spreken. Zorg er in elk geval voor dat je wel aangeeft dat jij die foto’s mag verwijderen op het moment dat je denkt dat er mogelijk auteursrecht op rust waarvoor het forumlid geen toestemming heeft om het naar het forum te mogen uploaden.

Speak Your Mind

*