Recht op social media lijkt soms een eigen leven te leiden. Op social media gelden echter precies dezelfde regels als daarbuiten. Het toepassen is soms alleen wellicht wat lastiger. De drie belangrijkste misverstanden, die ons vaak in de weg zitten, wil ik daarom graag bespreken.
1. Je bent auteursrechten kwijt
Als je iets op social media plaatst ben je je auteursrechten kwijt. Nee! Goed, je geeft een bijzonder brede licentie, waardoor het social medium heel erg veel met jouw werken mag doen, maar je auteursrechten ben je niet kwijt.
Dat betekent ook meteen dat je dus werken, zoals teksten, afbeeldingen, muziek, podcasts, video’s, foto’s, illustraties en meer gewoon op social media kunt posten én mensen die het elders gebruiken daar op aan kunt spreken. Zij maken namelijk een inbreuk op jouw auteursrecht.
Let wel op: delen via de deelknoppen op social media mag natuurlijk wel. Downloaden en weer uploaden echter niet.
Lees ook: Rechter: Foto op Facebook geen vrijbrief voor gebruik
2. Hashtag als toestemming?
Van wie is een hashtag? Een hashtag toe-eigenen kan eigenlijk niet. Als je een merk hebt kun je in sommige gevallen nog wel tegenhouden dat iemand jouw merk in een hashtag gebruikt, maar daar houdt het dan ook wel mee op.
Omdat iedereen alle hashtags kan en mag gebruiken, kun je dus ook niet zeggen dat het gebruik an een bepaalde hashtag zorgt voor toestemming. Bijvoorbeeld wanneer je het wil gebruiken om iemand mee te laten doen aan een wedstrijd of wanneer je werk wil kunnen hergebruiken.
Je kunt de hashtag wel zo inzetten om op deze manier makkelijker content op te sporen, maar vraag altijd om toestemming, althans de bevestiging daarvan, om het te mogen hergebruiken en te mogen publiceren.
Lees ook: Hoe werkt User Generated Content met hashtags?
3. Mijn merk, dus van mij
Staat er een product van jouw merk op de foto? Is het een product dat jij ook in je webshop verkoopt? Heb je samengewerkt met een influencer die content over jouw merk of bedrijf heeft gemaakt? Mooi!
Maar het geeft je nog geen recht om het werk te mogen hergebruiken en op eigen kanalen te mogen publiceren. Op de content die de ander over jouw producten of diensten heeft gemaakt, heeft die ander namelijk het auteursrecht. Dat jouw product erop te zien is, maakt jou nog geen rechthebbende
Lees ook: Je eigen portret niet op social media publiceren?
Meer weten over recht op Social Media? Volg dan de webinar!