Zelf beeld maken

Beeld en tekst trek je niet zomaar van Google. Je maakt het zelf, laat het maken of vraagt toestemming van de maker. Laten maken kost geld en tijd. Toestemming vragen blijkt ook niet de favoriete methode. Zelfs het gebruik van Creative Commons licenties blijkt lastig. Dan blijkt zelf maken over. Dit keer dus geen juridisch blog, maar wel een waarmee ik hoop beeldgebruikers opweg te helpen. Handige gratis of goedkope tools om zelf beeld mee te maken.

auteursrecht

Fotograferen met je telefoon

Dure apparatuur nodig? Helemaal niet. Nou ja, het hangt wellicht van je stijl af, maar er zijn zelfs bloggers die nog nooit een computer hebben aangeraakt voor het publiceren van een blogpost. Er bestaan massa’s fotografie apps. Het is een kwestie van er goed mee om leren gaan.
Alja gebruikt bijvoorbeeld Instagram, een van mijn favoriete apps. Tussen mijn eigen apps staan ook nog EyeEm, Camera+, VSCO CAM en Snapseed om foto’s mee te maken.
Stuk voor stuk apps waar je foto’s mee kunt maken en meteen kunt bewerken.

Mobiel Bewerken

Leuk, zo’n foto op je mobiele telefoon, maar daar wil je meer mee kunnen doen.
Alja gebruikt bijvoorbeeld Pic Stitch om er collages mee te maken. Daar heb ik de app Frametastic voor. Met BubbleFrame kun je ronde foto’s en collages maken.
Bewerken van je foto’s kan bijvoorbeeld met Photoshop Express en Snapseed.
Maar misschien wil je vooral iets toevoegen aan je beelden. Teksten en labels bijvoorbeeld. Daar zijn ook een aantal mooie apps voor. Voor labels kun je bijvoorbeeld Pocket Labeler en Labelbox gebruiken.
Simpelweg tekst toevoegen en dat soort zaken kan met het populaire A Beautiful Mess, Phonto, Rhonna of Over.
Extremere bewerkingen zijn mogelijk met GoldfrApp, Paper Camera of Retromatic.

Bewerken op de computer

Foto’s kun je natuurlijk ook op je computer bewerken. Daar zijn veel (online) mogelijkheden voor. Zo laat Pinwords tekst en labels toevoegen aan je foto. PicMonkey is een soort uitgebreide versie van Instagram, maar dan voor je computer en met de mogelijkheid tekst en illustraties toe te voegen. Pixlr is echt een online vervanger voor Photoshop, waarmee je vrij gedetailleerd kunt werken.

Quotes maken

Tekst kun je soms ook heel mooi in een afbeelding verwerken. Maar ja, we zijn nu eenmaal niet allemaal briljante ontwerpers, dus hulp van een programma of website kunnen we goed gebruiken,
Met Quozio kun je van mooie quotes een plaatje laten maken. Erg rechttoe rechtaan en werkt daarom lekker snel. De iets hippere versie daarvan is Recite This. Deze app werkt met veel foto’s als achtergrond en laat je quotes lijken op een reclamecampagne. Twee andere die ik zelf ook erg leuk vind zijn Notegraphy en Studio Design. Studio Design is bovendien uit te breiden met heel veel extra’s!

Leren

Dit is echt iets dat iedereen kan en dat weinig geld hoeft te kosten. Een kwestie van doen. De meeste apps werken erg snel.
Wil je beter leren fotograferen met je telefoon kan ik je bijvoorbeeld de cursus van Else Kramer aanraden. Er zijn bovendien veel blogs geschreven over hoe je beter kunt fotograferen met een telefoon of hoe je een app optimaal in kunt zetten, zoals deze blogpost over de Studio Design app.
Maak het jezelf nou niet moeilijk en respecteer het werk van anderen: maak je eigen beeld.

Lees ook:
Auteursrecht smoesjes: Google
Gratis beelden via Getty Images
Hoe kom ik aan gratis foto’s
Hoe weet ik of mijn foto gestolen is?
Auteursrecht: Creative Commons
Blogpraat over foto’s
De Wet voor Bloggers

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Hartelijk dank voor alle tips, ga er zeker even naar kijken.
  Hartelijke groet,
  Letty

 2. Jaaaa! Maak je eigen beeld!

  En het is nog leuk en ontspannend ook 🙂

 3. Leuk, deze had ik gemist, maar kwam er neg door blogpraat (waar ik door Sint Maarten helaas heel laat in viel). Ik zal het eens rustig lezen. Ben ook een voorstander van eigen beeld en bewerk dat eigenlijk zelden. Alleen picmonkey gebruik ik, voor collages.

  En ik kan het niet laten maar sinds ik de workshop bij je gedaan heb moet ik bij elke kletsmajoor aan jou denken (vanwege de koekjes die je toen had, waar ik sindsdien dus ook aan verslaafd ben) en elke keer als ik jou bij blogpraat zie denk ik aan een kletsmajoor. 🙂

 4. Hi Charlotte, leuke post!
  Ik heb recent ook heel fijn online programma gevonden voor het maken van eigen beeld: http://www.canva.com Werkt ook superfijn!
  Groet, Johanna

 5. LinkChecker says:

  HI,

  dit is m.i. de juiste link voor “blogpost over de Studio Design app.”

  http://thehousethatlarsbuilt.com/2013/09/how-to-make-a-design-in-studio-app.html/

 6. Leuk artikel, juist ook vanwege het feit dat ook de minder ervaren computer gebruiker er iets aan heeft.
  Groet,
  Peter Damen Elitt

Trackbacks

 1. […] me eigenlijk veel makkelijker af. Over zelf beeld maken publiceerde Charlotte Meindersma een goeie blog, met veel links naar tools om foto’s te bewerken. Ga je zelf aan de slag dan heb je ook veel aan […]

Speak Your Mind

*