Wat is nu commercieel gebruik?

Het is nog net geen Top die Foto, maar opvallend was het wel. Een bericht op NOS met daarbij een, naar mijn idee, slechte foto van kaasfondue. Daaronder prijkte een keurige verwijzing naar de maker van de foto en bijbehorende Creative Commons licentie. Echter, een licentie voor niet-commercieel gebruik. Is NOS dan niet commercieel?

Bericht op NOS.nl 3 maart 2013
Bericht op NOS.nl 3 maart 2013

Commercieel gebruik

Bij creative commons licenties wordt onder commercieel gebruik het volgende verstaan: “[…] verleende rechten uit te oefenen op een wijze die in de eerste plaats is bedoeld voor of is gericht op zakelijk of persoonlijk financieel gewin.” Een vrij breed begrip, waarbij het niet is toegestaan direct of indirect geld te verdienen met het werk. Maar wanneer is daar sprake van?
Bij plaatsing in een tijdschrift of een krant is er nogal snel sprake van commercieel gebruik. Met beeld verkoopt die krant of dat tijdschrift tenslotte beter dan zonder dat beeld. Plaatsen in of op iets dat vervolgens verkocht wordt is natuurlijk ook commercieel gebruik. Online is dat lastiger. Betalen om een artikel te kunnen lezen is niet altijd nodig. Maar als er weer advertenties bij geplaatst worden, betaal in je in feite via de advertenties en maakt dit het gebruik van het werk alsnog commercieel.

De grens

De grens is soms lastig te bepalen. Er is zeker een grijs gebied. Commercieel gebruik niet goed regelen kan er dus voor zorgen dat je veel geld misloopt!
Want wat als je een privé fotosessie hebt gedaan met een leuk gezin, waarvan de vader achteraf een kinderkleding zaakt blijkt te hebben. Hij laat door jou een mooi groot canvas leveren die hij achter zijn toonbank hangt. Net zoals andere vaders misschien een fotolijstje met een foto van de kids op kantoor neer zou zetten. Is het dan commercieel gebruik? Die foto zou best eens bij kunnen dragen aan de verkoop van de kleding. Als diezelfde foto in de etalage zou hangen is het juist bedoelt om er meer klanten van buiten mee aan te trekken en zou ik zeggen dat er wel sprake is van commercieel gebruik.

Tips

Regel commercieel gebruik goed. Bedenk wat er wel en niet mag. Leg die grenzen duidelijk uit en leg dit op papier vast. Dat kan doormiddel van een licentie. Hoe duidelijker deze is, hoe eenvoudiger je een inbreukmaker er op aan kan spreken en schadevergoeding kunt vragen. Je zou er zelfs een boete in op kunnen nemen, zodat je vooraf al afspreekt welk bedrag je krijgt wanneer er onjuist gebruik is gemaakt van je werk.

Lees ook:
Auteursrecht: Wanneer is er sprake van commercieel gebruik?
Met zonder recht. Rechtenvrij bestaat niet
Blog en een beeldcitaat
Auteursrecht

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)