Wanneer moet je je blog als bedrijf registreren?
Steeds vaker krijgen bloggers producten opgestuurd om te reviewen of krijgen het aanbod om voor een bepaald bedrag een artikel te schrijven. Heel mooi natuurlijk, maar hoe doe je dat dan met het versturen van facturen en vanaf welk moment moet je je blog als bedrijf registreren? Als je dat al doet, welke rechtsvorm kies je dan? Een blog voor bloggers die op het punt staan om ondernemer te worden.
Facturen sturen, met of zonder BTW?
Je kunt al, zonder dat je ondernemer bent, facturen sturen voor werkzaamheden die je verricht. Dat noemt de Belastingdienst resultaat of inkomsten uit overige werk. Je bent dan nog geen ondernemer en hebt dus nog niet veel verplichtingen. Je hoeft bijvoorbeeld nog geen ingewikkelde administratie bij te houden. Je mag wel al facturen sturen en die moet je ook goed bewaren. Als je maar heel sporadisch eens iets voor geld doet, mag je wel een factuur sturen, maar hoeft daar geen BTW over berekend te worden.
Voor je regelmatig een opdracht uit voor geld of krijg je betaald voor een blogpost bijvoorbeeld, dan ben je misschien nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de BTW en moet je dus wel facturen met BTW versturen. Kortom, meestal is het verstandig die factuur toch mét BTW op te maken en te versturen.
Hoef je in een jaar minder dan €1.345,- BTW te betalen, dan hoef je de BTW die je aan opdrachtgevers gerekend hebt, helemaal niet af te staan aan de Belastingdienst.
Kortom: verstuur maar gewoon een factuur met BTW. Als je te weinig verdient mag je het houden en als de Belastingdienst je als ondernemer voor de BTW gaat aanmerken, terwijl je aan opdrachtgevers geen BTW gevraagd hebt, zit je met een probleem. Wil je zeker weten hoe het zit? Bel dan de Belastingtelefoon, leg je verhaal heel duidelijk uit en zorg vooral dat je ongeveer weet wat je denkt te gaan verdienen dat jaar. Vraag vooral of ze het antwoord ook voor je op papier kunnen zetten of neem het gesprek op.
LawStories in je mailbox?
Ondernemer voor de Kamer van Koophandel
Om het nog een tikje ingewikkelder te maken: je kunt ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, ondernemer zijn voor de BTW en ondernemer voor de Kamer van Koophandel. Dit staat allemaal enigszins los van elkaar en worden in elk geval los van elkaar beoordeeld.
Als je ondernemer bent voor de BTW ben je meestal ook wel ondernemer voor de Kamer van Koophandel en andersom. Het hangt officieel niet samen, maar de criteria liggen redelijk dicht bij elkaar. Ook bij de Kamer van Koophandel is namelijk het criterium dat wanneer je maar heel sporadisch eens wat geld verdient of ergens een vergoeding voor krijgt, je geen ondernemer bent. Pas wanneer je op zeer regelmatige basis geld verdient of de bedragen hoog zijn, ziet de Kamer van Koophandel jou als ondernemer. Is ‘regelmatig’ nog een te vaag begrip, dan bekijkt de Kamer van Koophandel hoeveel uur je aan die werkzaamheden besteedt. Als dat ongeveer 15 uur per week is, ben je al een ondernemer voor de Kamer van Koophandel.
Wanneer ben je ondernemer?
Wanneer je een volwaardig ondernemer bent, is soms lastig vast te stellen. Hobby en verdiensten kunnen tenslotte door elkaar lopen. Als je de blogs waar je niets mee verdient niet zou schrijven, zou je tenslotte ook geen advertenties binnen halen, zouden affiliate links minder opleveren en krijg je al helemaal geen aanbod om een gesponsorde post te schrijven of advertorials te plaatsen.
Welke rechtsvorm kies je?
Verwacht je meerdere opdrachten per jaar te krijgen, meerdere advertenties te verkopen of meerdere advertorials te mogen plaatsen, kan het verstandig zijn om jezelf als ondernemer te gaan beschouwen en alles daar omheen te gaan organiseren. Kortom: inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een administratie op poten zetten.
Maar voor je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je kiezen in welke rechtsvorm je dat doet. Als je in je eentje een bedrijf wil beginnen blijven er grofweg twee rechtsvormen over die je in overweging moet nemen: de eenmanszaak en de B.V.. Overige rechtsvormen zullen voor jou als blogger waarschijnlijk niet zo interessant zijn.
Een eenmanszaak is goedkoop en gemakkelijk op te richten. Je hebt veel belastingvoordelen en betaalt daardoor in eerste instantie minder belasting dan wanneer je een B.V. zou hebben. Er kleven wel enkele risico’s aan. Bij een eenmanszaak wordt jouw onderneming niet los gezien van jou als persoon. Maak je met je onderneming schulden, dan zijn dat jouw persoonlijke schulden. Maakt jouw onderneming een fout, dan ben jij daar persoonlijk voor aansprakelijk. Als je niet meer geld uitgeeft dan je hebt en met opdrachtgevers goede afspraken maakt, is de eenmanszaak voor jou de beste keuze. Als jij je netjes aan de regels houdt, loop je als blogger niet al te veel risico.
Een B.V. kan alleen opgericht worden met behulp van een notaris. De opstartkosten zijn dus hoog. De B.V. staat in principe wel los van jou als persoon. Dat wil niet zeggen dat je maar makkelijk fouten moet maken, veel meer risico moet nemen of je bedrijf in de schulden moet steken. Het kan namelijk zijn dat jij als ‘bestuurder’ van de B.V. alsnog aansprakelijk wordt gehouden voor wat er mis is gegaan, als die problemen overduidelijk door jou komen.
Meer over het kiezen van een juiste rechtsvorm en de voor- en nadelen lees je in Wetboek voor Bloggers.
Verplichtingen van een ondernemer
Als ondernemer heb je ook een hoop verplichtingen. Zo zul jij je als ondernemer naar buiten toe moeten presenteren. Dat doe je natuurlijk al door je website. Maar deze website moet opeens aan een hoop meer verplichtingen voldoen.
Je moet voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld goed nadenken over de handelsnaam. Deze mag geen inbreuk maken op andere handelsnamen of merken.
Je hebt waarschijnlijk ook goede algemene voorwaarden of standaard contracten nodig. Daarnaast moeten jouw bedrijfsgegevens, zoals KvK nummer en adres op de website vermeld worden.