Privé adres op website vermelden

Wat voor onderneming je ook hebt, veel regels gelden voor alle ondernemingen. Zo ook de veel gevreesde regel dat het vestigingsadres vermeld moet worden. In het geval van een eenmanszaak (ZZP’er, freelancer etc.) of VOF is dit vaak een privé adres. Daarom krijg ik vaak de vraag, ‘Moet ik echt mijn privé adres op mijn website vermelden?’

Privé adres

Het doel van de regel is eenvoudig: De ondernemer moet bereikbaar zijn. Om de ondernemer te kunnen controleren is het verplicht je KvK-nummer op de website te zetten.
Daarnaast is het belangrijk dat de ondernemer bereikbaar is. Daarom moet je als ondernemer zowel je vestigingsadres als twee methodes om snel contact op te kunnen nemen.
Is er namelijk iets mis gegaan, dan moet de ondernemer bereikbaar zijn. En is de ondernemer niet bereikbaar, dan moet de klant er naartoe kunnen om verhaal te kunnen halen. Daarom mag het vestigingsadres ook nooit een postbus zijn. Je vestigingsadres is meestal het adres waarmee je ook bij de KvK bent ingeschreven. Dit adres is dus al openbaar. Werk je vanuit huis, dan zul je helaas je privé adres op de website moeten vermelden. De enige oplossing: kantoor buiten huis zoeken.

Contactgegevens

Daarnaast moet je als ondernemer tenminste twee methoden aanbieden waarmee snel contact opgenomen kan worden. Zoals telefoon en e-mail. Deze zijn het meest gangbaar.
Geef je liever geen telefoonnummer op? Dat is geen probleem, zolang je maar een andere, snelle methode aanbiedt. Bijvoorbeeld een contactformulier, maar een chatprogramma, fax (kan tegenwoordig ook digitaal), een apart sms-nummer of twitter mogen meestal ook.
De gewone post is hier te langzaam voor. Het moet vooral een snelle methode zijn.

Lees ook:
Het (online) visitekaartje
First party analytics cookies toegestaan
De vereenvoudigde factuur. Voor facturen tot €100,-

Comments

 1. Toch zie ik bij het merendeel van de bloggers (naast kvk en btw nummer) alleen een emailadres vermeld staan op contactpagina’s. Mijn adres geef ik ook alleen op aanvraag. Misschien toch maar eens nadenken over een chatfunctie of een speciaal telefoonnummer;-)

  • Ondanks dat het verplicht is, is het voor een blogger natuurlijk wel minder belangrijk dat je adres op de website staat. Er is tenslotte altijd eerst contact voor je een overeenkomst sluit. Bij een webwinkel, bijvoorbeeld, is het veel belangrijker dat je op de website het adres kunt zien, omdat je daar meteen al bestelt, zonder ander contact tussendoor.

   Maar een ander snel communicatiemiddel is inderdaad wel verstandig. Maar eh, twitter keur ik ook goed hoor, als je daar een beetje vlot antwoord geeft 😉

   • Jeuj! Mijn Twitter account heb ik op de contactpagina inderdaad vermeld voor ‘snelle vragen’. Toen wij de webshop nog hadden en de eerste periode vanuit huis werkten, vond ik het toch onprettig om ons privé adres te vermelden.
    Natuurlijk hebben we dat wel gedaan en er ook vet gedrukt en met koeienletters bij vermeld dat dit GEEN bezoekadres was en dat we GEEN showroom hadden. Toch kwamen mensen dan doodleuk en onaangekondigd aanbellen om te shoppen, vreselijk! Een bedrijfsruimte huren was inderdaad de beste oplossing 🙂

Trackbacks

 1. […] bedrijf moet fysiek bereikbaar zijn. Dus moeten klanten ook de mogelijkheid hebben om een bedrijf te bezoeken wanneer er niet op […]

 2. […] bedrijf moet fysiek bereikbaar zijn. Klanten moeten wettelijk gezien de mogelijkheid hebben om een bedrijf te bezoeken wanneer er niet […]

Speak Your Mind

*