Checklist: Welke informatie moet er op een bedrijfswebsite staan?

Vooral van ZZP’ers krijg ik regelmatig de (zeer begrijpelijke) vraag of een btw-nummer op de bedrijfswebsite vermeld moet worden. Het antwoord daarop is: ja. Daar blijft het echter niet bij. Check hieronder of jij wel alle verplichte informatie op je website hebt staan.

Deze gegevens moeten op je website staan

Checklist: verplichte informatie op de website van een onderneming

 • Naam van de onderneming
 • Vestigingsadres
 • Contactgegevens (ten minste e-mail)
 • KvK-nummer
 • BTW-nummer

Indien van toepassing ook:

 • Gebonden aan vergunning? Vermeld de gegevens van de toezichthoudende autoriteit.
 • Verbonden aan beroepsregels?
  – De beroepsvereniging waarbij je bent aangesloten
  – De beroepstitel
  – Verwijzing naar de beroepsregels
 • Prijs, inclusief belastingen en leveringskosten

Dienst van de informatiemaatschappij

De lijst hierboven geldt voor iedereen die een zogenaamde ‘dienst van de informatiemaatschappij‘ levert. Daar is al zeer snel sprake van, zelfs als je geen ondermening hebt of geen commercieel doel hebt.

Het gaat namelijk om ‘alle economische activiteiten die online plaatsvinden’.

Denk bijvoorbeeld aan het (gratis) aanbieden van informatie (zoals deze blogs), het verspreiden van informatie per e-mail, commerciële communicatie (reclame) en on demand dienstverlening, zoals bijvoorbeeld YouTube dat doet (dus ook bij het embedden daarvan).

Het gaat dus om alle online ‘dienstverlening’. Individuele communicatie per e-mail of andere telecommunicatiediensten op afstand (telefoon, ongeacht of dat via internet gaat) valt er niet onder.

Er is al snel sprake van een dienst van de informatiemaatschappij.

Alle blogs zijn diensten van de informatiemaatschappij. Elke ondernemer die gratis downloads aanbiedt of die nieuwsbrieven verstuurt, biedt een dienst van de informatiemaatschappij. Ook goede doelen kunnen hier dus onder vallen.

Ook niet-ondernemers kunnen aan deze regels gebonden zijn. Uiteraard zijn het vermelden van een KvK-nummer en btw-nummer dan niet nodig. Die zijn er immers niet. Maar een naam en contactmogelijkheid zou er eigenlijk wel moeten zijn.

“Moet mijn btw-nummer echt op mijn website staan?”

Zoals je hierboven gezien hebt, moet een BTW-nummer écht op je website staan. Een tijdje geleden heeft de Belastingdienst nog gezegd daarop niet te zullen handhaven in het geval van eenmanszaken, omdat btw-nummers van eenmanszaken het BSN-nummer van de eigenaar bevatten en dat natuurlijk een privacygevoelig gegeven is, waardoor er gemakkelijker identeitsfraude gepleegd kan worden. Dit heeft op de website gestaan, maar is inmiddels helaas alweer verwijderd.

Na veel klachten gaat de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoeken of de Belastingdienst de BSN nummers wel (op deze manier) mag verwerken.

Kortom: lever je een dienst van de informatiemaatschappij of sterker nog: kunnen mensen via jouw website producten of diensten bij jou afnemen, dan moet je je btw-nummer op de website vermelden.

“Moet mijn privéadres op de website vermeld staan?”

Je moet het vestigingsadres vermelden, zoals je dat ook bij de KvK hebt ingeschreven. Als je vanuit huis werkt, zal dat helaas je huisadres zijn. Maar huur je een werkplek, unit of meer elders, dan mag je natuurlijk dat adres opgeven. Zorg er dan ook voor dat je dit adres bij de Kamer van Koophandel laat wijzigen, anders kunnen mensen alsnog gemakkelijk je huisadres vinden door jouw onderneming op te zoeken bij de Kamer van Koophandel.

Wat als je het niet vermeld?

Wat is de consequentie van het niet vermelden van de gegevens uit de checklist hierboven?

De Belastingdienst/FIOD-ECD mag deze regels handhaven. Het niet naleven van deze regels is een economisch delict. Een strafbaar feit dus.

Er mag ook civielrechtelijk gehandhaafd worden. Als jij en ik zaken doen of ik wil met jou zaken doen, maar jij hebt je btw-nummer niet op de website staan, dan zou ik jou daarvoor voor de rechter mogen dagen. Persoonlijk zou ik overigens aanraden gewoon even te mailen en naar het btw-nummer vragen en als je dat niet krijgt overwegen om gewoon geen zaken te doen met die partij. Ik zou wel naar de rechter kunnen gaan, maar als dat al nodig is, is er wat mij betreft geen vertrouwen op basis waarvan we zaken zouden kunnen doen.

 28,25 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Comments

 1. Elisah says:

  Als je een ‘gewone’ website of blog hebt, dus zonder kvk of btw-nummer, ben je dan ook verplicht om adresgegevens op je website te plaatsen? Of is een e-mailadres dan voldoende?

  • Als je wel een ‘dienst van de informatiemaatschappij’ levert, zul je de gegevens uit de checklist moeten vermelden. Dus ook een vestigingsadres. Als je bovendien ook persoonsgegevens verzamelt, opslaat of op een andere manier krijgt (denk aan een contactformulier of nieuwsbriefinschrijvingen) ben je onder de AVG ook verplicht om je identiteit en contactgegevens te vermelden in je privacyverklaring.

 2. Elisah says:

  Bedankt voor je reactie Elske!

  Dus als ik het goed begrijp valt elke website of blog eigenlijk onder ‘dienst van de informatiemaatschappij’ – of je nou wel of geen bedrijf bent – omdat er eigenlijk altijd sprake is van informatieoverdracht?

  Lastig, want i.v.m. privacy is het toch niet handig om je persoonlijke adres online te zetten, met voor- en achternaam inclusief woonplaats. En als je het niet doet, loop je het risico op een flinke boete?

 3. Ingrid says:

  Als op een website niets over betalingsverplichtingen in de algemene voorwaarden staat, mag een muziekschool je dan verplichten om het hele cursusjaar te betalen als je tussentijds stopt?

Trackbacks

 1. […] is uitgebreide wetgeving rondom het gebruik van persoonsgegevens (GDPR / AVG), cookies en gegevens die vermeld moeten worden op een website. Bovendien vraagt de klant steeds meer om transparantie en inzicht in wat er met […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.