Bloggers, Tekstschrijvers en Journalisten

Je bent blogger. Voor jezelf, als bron van inkomsten, als marketingtool of voor anderen. Het is leuk en veelzijdig. Soms toch ook wel een uitdaging. Het kost veel tijd. Misschien ben je inmiddels van startende blogger eigenlijk wel een professionele blogger geworden, zonder dat je het zelf doorhad. Door al die drukte vergeet je soms dat er nog een hoop regels zijn waar je aan moet voldoen. Zelfs op internet.

 27,48 excl. BTW

Koop Wetboek voor BloggersAuteursrecht

Als blogger heb je continue met het auteursrecht te maken. Wist je dat niet? Ga maar na:
Je maakt zelf steeds nieuwe blogposts. Op bijna alles wat je zelf maakt, zowel beeld als tekst, soms zelfs de vormgeving van je website, rust auteursrecht. Jouw auteursrecht. Daar mag een ander niet zonder jouw toestemming aan komen.
Aan de andere kant mag jij ook niet zomaar blogposts van andere overnemen. Ook niet als het alleen de tekst of alleen de afbeeldingen zijn. Bronvermelding alleen is niet voldoende. Vraag altijd om toestemming.
Soms kun je wel een enkel beeld of een klein stukje tekst overnemen als citaat.

Mag ik dat beeld gebruiken?

Wil je weten of je een beeld mag gebruiken? Volg dan onderstaande flowchart.
Auteursrecht infographic voor beeldgebruik

Gratis beelden

Wil je snel aan mooie beelden komen, die je gratis mag gebruiken, zonder veel moeite te hoeven doen om de maker te achterhalen of lang te moeten wachten op een antwoord op jouw mail waarin je toestemming vraagt?
Inmiddels heb ik twee mooie lijsten met bronnen gemaakt.
De eerste lijst zijn bronnen voor creative commons beeldmateriaal. Creative commons is een internationaal geaccepteerd licentie-systeem, waarmee makers vooraf een licentie aan hun werk meegeven. Iedereen weet precies wat de licentie betekent, omdat er maar 6 verschillende licenties bestaan en veel mensen dit systeem gebruiken. Je moet wel altijd aan naamsvermelding blijven doen. Ik verzamelde 30+ bronnen met mooie beelden met een creative commons licentie voor je. De tweede lijst met bronnen voor gratis foto’s bevat nog veel meer bronnen, waarvan ik destijds ook nog eens de licentie heb gecheckt voor je. Blijf altijd opletten of de licenties in de tussentijd niet zijn gewijzigd en of de licentie voldoende is voor jouw doel.

30+ bronnen voor gratis Creative Commons Beelden
Bronnen voor gratis foto’s

Vrijheid van Meningsuiting

Gelukkig kennen we in Nederland vrijheid van meningsuiting. Je mag dus gerust je mening ergens over uiten. Zorg er wel voor dat je eerlijk blijft en je mening onderbouwt. De eer en goede naam van een ander mag niet zomaar geschaad worden.
Lees bijvoorbeeld het artikel van de Franse blogster die een boete kreeg omdat haar negatieve review hoog in Google eindigde.

Reclame op je blog

Reclame op je blog mag uiteraard. De reclame moet wel als zodanig herkenbaar zijn. Bij gewone advertenties en banners is dat geen probleem. Bij advertorials of reviews over gratis gekregen producten moet je voorzichtiger zijn. Eerlijkheid brengt je een heel eind. De regels van de Reclamecode Social Media bieden ook goede en praktische richtlijnen voor het omgaan met reclame.

Blogs en reclame
Eerlijke blog of reclame

Bloggen als ondernemer

Is je blog inmiddels uitgegroeid tot een onderneming of blog je ter promotie van je eigen onderneming? Vergeet dan niet te voldoen aan alle vereisten waar een website van een bedrijf aan moet voldoen. De website is een online visitekaartje, waar in elk geval een KvK nummer, vestigingsadres en contactgegevens op vermeld moeten worden.
Zorg ook dat de naam van jouw blog geen inbreuk maakt op de handelsnaam van een andere onderneming.

Contracten en Algemene Voorwaarden

Ga je opdrachten aannemen of samenwerken met andere mensen? Zorg er altijd voor dat de afspraken op papier staan. Zorg dat je van te voren goed weet waar je aan toe bent. Veronderstel niets, ga niet uit van bepaalde ‘gebruikelijke’ zaken. Is iets niet expliciet benoemd, vraag er dan naar. Is een contract niet mogelijk, zorg dan in elk geval voor een samenvatting van de afspraken in een e-mail.
Zijn er afspraken die jij met iedereen wil maken, ongeacht de rest van de afspraken? Schrijf deze dan op in je algemene voorwaarden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over betalingstermijnen, auteursrecht en beëindigen van de overeenkomst.

Meer weten over rechten en plichten van bloggers?

Lees vooral mijn artikelen over bloggen. Daar kun je al erg veel informatie uit halen.
Sla vooral deze blogs niet over:
Als ik 10 minuten de aandacht had van bloggers…
3 belangrijkste regels voor bloggers
De wet voor bloggers

Wil je echt alle ins- and outs weten en in razend tempo alles leren wat je moet weten? Volg dan de workshop.

Volg de workshop Wet voor Bloggers