Een paar weken geleden was ik op bezoek bij Annic van Wonderen om een video voor haar kanaal op te nemen en een voor die van mij. Twee weken geleden kon je deel een al zien. Deze week deel twee over vertrouwen, contracten, reclame en het aanpakken van copycats.
Vertrouwen is goed, contracten zijn beter
Mappen vol contracten heeft Annic, zegt ze. We zijn het erover eens dat je vertrouwen moet hebben in de partij waar je zaken mee doet. En als het te goed klinkt om waar te zijn, dat is het dat waarschijnlijk ook.
Zorg daarom altijd dat je contracten sluit bij samenwerkingen, met opdrachtgevers en opdrachtnemers of wanneer je een mooie sponsordeal sluit. Daardoor zijn verwachtingen over en weer meteen duidelijk en worden afspraken beter nagekomen. Mocht iemand toch terugkomen op een afspraak, dan kun je terugvallen op het contract.
Reclame gewoon vermelden
Veel bloggers, YouTubers en influencers vermelden reclame liever niet. Omdat ze er volgers mee kwijtraken of kwijt denken te raken of omdat de adverteerder ze vraagt er niets bij te zetten.
Met een adverteerder die jou vraagt oneerlijk of ontransparant te zijn moet je geen zaken doen, zegt Annic. Behalve dat het gewoon een verplichting is, vindt Annic ook dat je het gewoon moet vermelden wanneer er sprake is van sponsoring. Niks mis met transparantie.
Copycats aanpakken
Als je je rechten niet handhaaft, worden je rechten minder waard. Als je gekopieerd wordt, vooral wanneer er letterlijk teksten of afbeeldingen worden overgenomen, is het belangrijk dat in de kiem te smoren.
Annic is van mening dat je niet meteen hoge schadevergoedingen hoeft te vorderen, maar dat je wel een (standaard) schrikbrief of blafbrief moet laten sturen om in elk geval de content offline te halen. Volgens Annic ook belangrijk voor je eigen reputatie, zodat mensen weten dat er met jou niet te sollen valt.
Dat kun je een jurist laten doen, maar als je alleen uit bent op het laten verwijderen van content, kun je meestal ook prima eerst zelf een brief sturen. Dat stellen rechters bovendien op prijs, mocht het tot een rechtszaak moeten komen. Zo’n sommatiebrief kun je downloaden in onze Law Store.