5 Stappenplan tegen Getty
Tegen Getty. Dat lees je goed. Voor Getty hoeft tenslotte niet. Zij hebben al een scala aan advocaten en juristen die voor hen werken. Dit is een stappenplan voor iedereen die liever niet te veel risico neemt en wel wil reageren op de brief van Getty, maar dan wel zo dat het je zo min mogelijk gaat kosten natuurlijk.
Stap 1: Foto controleren
Getty zal in de brief aangeven om welke foto het gaat. Controleer of en waar deze foto op jouw website staat. Welk formaat (in pixels) heeft de foto, wat is de URL van de pagina en staat de foto op de homepage of op een andere pagina? Maak eventueel zelf screenshots.
De plaats en afmeting van de foto kan belangrijk zijn voor het bedrag dat je eventueel moet betalen. In de discussie met Getty wil je tenslotte kunnen bewijzen dat de situatie misschien wel helemaal niet zo erg was als zij stellen.
LawStories in je mailbox?
Stap 2: Auteursrecht controleren
Je krijgt van Getty een brief waarin ze aangeven dat zij het auteursrecht hebben op een beeld of dat zij de auteursrechthebbende mogen vertegenwoordigen. Jij zou geen juiste licentie hebben en moet daarom een schadevergoeding betalen.
Controleer eerst hoe jij aan het beeld bent gekomen. Misschien heb jij wel een licentie of heb je schriftelijke toestemming van de fotograaf zelf.
Blijk je geen geldige licentie te hebben? Haal de foto dan alvast van je site af, tenzij…
Stap 3: Is er sprake van een uitzondering?
Hoe heb je de foto gebruikt? Je hebt er wellicht geen geldige licentie voor, maar misschien mocht je de foto dan toch gebruiken, zonder daar een vergoeding voor te betalen. Bijvoorbeeld omdat je de foto gebruikte als citaat. Het is in dat geval wel van belang dat je de naam van de fotograaf bij de foto hebt geplaatst.
Stap 4: Vergoeding controleren
Als er toch sprake is van een inbreuk op auteursrecht, moet je de foto offline halen en ben je eigenlijk wel een vergoeding verschuldigd. Maar hoe hoog moet deze dan zijn? Op de site van Getty kun je de foto terugzoeken. Via hun tool kun je de relevante gegevens invullen: afmeting, plaats op de site, hoe lang de foto online heeft gestaan. Daar komt vervolgens een licentievergoeding uitrollen.
Als je niet de naam van de fotograaf bij het beeld had geplaatst, ben je mogelijk nog een vergoeding schuldig wegens het ontbreken van deze naamsvermelding. De meeste rechters kennen daarvoor een vergoeding van tussen de 25% en 75% van de licentievergoeding voor toe, maar dit loopt wel eens uiteen. Voor de zekerheid kun je rekening houden met drie maal de normale licentievergoeding.
Probeer op deze manier een inschatting te maken van wat je maximaal kwijt zou zijn, als de rechter een schadevergoeding toe zou kennen.
Stap 5: Brief aan Getty
Nu je alles gecontroleerd hebt en ofwel het beeld al verwijderd hebt of er zeker van bent dat er sprake is van een citaat, schrijf je aan Getty een brief.
Vertel ze dat je de foto al verwijderd hebt of dat je van mening bent dat je gebruik maakt van het citaatrecht.
In het eerste geval, je hebt de foto van de site verwijderd, is het belangrijk aan Getty te vragen of ze aan kunnen tonen dat zij ofwel de auteursrechten op de foto bezitten of dat zij de auteur rechthebbende mogen vertegenwoordigen.
Zeg ook dat je het gevorderde bedrag onredelijk hoog vindt, maar bereid bent een licentievergoeding te betalen. Wil je er snel van af zijn, noem dan een concreet bedrag. Bijvoorbeeld de hoogte van de normale licentievergoeding zonder opslagen. Je kunt eventueel ook afwachten met welk voorstel Getty komt.
Overige Tips
Het is gebruikelijk zo’n schikking af te sluiten met een vaststellingsovereenkomst waar nog wat puntjes op de i worden gezet. Bijvoorbeeld dat de schikking zorgt voor finale kwijting, dat je de foto ook niet meer in de toekomst zult gebruiken en dat Getty je ook vrijwaart van schadeclaims van derden.
Heb je de foto niet zelf op je website gezet, maar heeft de webbouwer dat gedaan? Let dan goed op wat jullie onderling hebben afgesproken. Getty spreekt jou als domeinnaam- en websitehouder terecht aan, maar het kan zijn dat jij de schade door kunt spelen naar je webbouwer, als die verantwoordelijk was voor het plaatsen van de foto.
Lees ook de reactie van Getty over waarom zij het een en ander zo aanpakken en wanneer zij bereid zijn tot een schikking met een lager bedrag.
Lees ook:
– Getty – blaffende honden bijten niet
– Auteursrechtsmoesjes: De Webbouwer
– Auteursrecht: Citaat
– Auteursrechtinbreuk. Eerst waarschuwen?
– Embedden content nu toch toegestaan?