Auteursrecht op Smaak – Heksenkaas auteursrechtelijk beschermd

Over smaak valt niet te twisten. Of toch wel? Kennelijk hebben we recht op smaak. Auteursrecht op smaak, welteverstaan. Voor het eerst dat, in Nederland, geoordeeld werd dat ook op smaak auteursrecht kan rusten. Heksenkaas had de primeur.

Auteursrecht op smaak heksenkaas?

Heksenkaas?

Eerst eens opzoeken hoor. Heksenkaas? Ik denk dan aan tenenkaas. Aan heksen met vierkanten voeten en aan Roald Dahl. In elk geval dacht ik aan kaas voor kinderen. Een soort Bob de Bouwer boterhammenworst, maar dan van kaas. Kaas met groene heksenneuzen ofzo. Zoiets. But boy, was I wrong!
Heksenkaas is helemaal geen plastic verpakking met een groene heks erop en plakken gele kaas erin. Het is een dipsausje, gemaakt van roomkaas! Who knew?! (Nou ja, best veel mensen bleken het al te kennen. Ik heb gewoon onder een steen geleefd, kennelijk.)
Heksenkaas dus. Of eigenlijk Heks’nkaas, want het is Twents. Bedacht door een boer en inmiddels geproduceerd door Heksenkaas B.V. en Zuivelhoeve.

Magic Cheese

Magisch is vooral hoe Magic Cheese, die het idee van Heksenkaas wel goed vond en dus ook een soort Heksenkaas ging maken. Het leek wel erg veel op elkaar. Dat werd dus een kort geding.

Proefondervindelijk

We hopen maar dat de smaakpapillen van de rechter in takt waren. De rechter heeft namelijk zelf proefondervindelijk vastgesteld dat de smaken hetzelfde zijn. Ja, precies, wat je denkt: de rechter kreeg de beide smeersels opgestuurd, kocht er zelf waarschijnlijk een zakje chips of pakje toastjes bij en proefde de beide smeersels. Volgens de rechter zijn ze hetzelfde.

Een kwestie van smaak, tot op de Bodemprocedure

Het was maar een kort geding. Dus geen definitieve uitspraak, zeg maar. In de bodemprocedure is er meer ruimte voor ‘onderzoek’ en kunnen beide partijen uitgebreider hun standpunt toelichten en onderbouwen. Of Magic Cheese dus werkelijk inbreuk maakt op de smaak van Heksenkaas, is nog even afwachten.

Auteursrecht op Smaak

Wat we nu dus wel zeker weten is dat er in principe auteursrecht op smaak kan rusten. Dat vonden veel juristen al wel, maar we hebben er nog nooit een rechtszaak over gevoerd. Nu dus wel.

Zelf proeven

Ik ben helaas niet thuis dit weekend, maar ga jij het uitproberen? Beide producten kopen en blind proeven. Kun je ze van elkaar onderscheiden? Ben benieuwd of de rechter volgens jou ook gelijk heeft. Genoeg borrelmomenten om het uit te proberen dit weekend, toch?

Photo Credit Kazen: Quistnix! via Compfight cc

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Stefan Smit says

    Toevallig had ik vorig weekend een pakje Magic Kaas in mijn handen en dacht: “Dit lijkt wel een beetje op Heksenkaas.” Ik heb het niet meegenomen. Na het lezen van artikel ga ik misschien toch maar een poging doen en ze met elkaar vergelijken 😉

Speak Your Mind

*