Als ik iets snel wil hebben, koop ik dat bij CoolBlue. Ja, ik betaal wat meer, maar als ik het snel nodig heb ben ik bereid daar een premie voor te betalen. Precies dat is waar CoolBlue nu op aangesproken wordt door de RCC.
Shit, morgen nodig, waar bestel ik?
Zo was onze printerinkt op kantoor eens op en had de persoon die had moeten zorgen voor de voorraad het niet besteld. Zelfs niet toen het op bleek te zijn, maar dat besefte ik pas om 22:00u toen ik al lang thuis op de bank zat. Bij wie kan ik dan nog inkt bestellen zodat we het de volgende dag in huis zouden hebben? Juist: CoolBlue, want daar kan ik zelfs nog na 22:00u bestellen om het de volgende dag te mogen ontvangen. Die belofte haalt mij over om bij CoolBlue een product te bestellen, zelfs als het duurder is dan elders.
Omdat PostNL niet te vertrouwen is
We hadden de inkt overigens keurig de volgende werkdag, voor 14:00u in huis, zodat alle inbreukbrieven weer de deur uit konden. CoolBlue hield zich aan de belofte. Ben ik ook van ze gewend. Heb zelfs wel eens iets op zondag van ze ontvangen! Hoe relaxed!.
Maar CoolBlue doet zaken met PostNL en die kun je niet altijd vertrouwen, zegt de Reclame Code Commissie (RCC).
Daar heeft de RCC gelijk in. Hoe vaak ben jij wel niet thuis gebleven op een bepaalde dag. De hele dag of een bepaald tijdvak. Bijvoorkeur bleek dat achteraf voor niks te zijn geweest, omdat de bezorger niet op kwam dagen. Zelfs als je track & trace volgt, blijkt het achteraf alsnog op een ander moment bezorgd te worden.
Een aanprijzend karakter
De belofte van CoolBlue om het product de volgende dag te ontvangen, heeft een aanprijzend karakter en is daarom een reclame in de zin van de Nederlandse Reclame Code.
“De snelle bezorging kan de reden zijn dat consumenten het product op de website van adverteerder kopen in plaats van elders, waar deze snelle levering niet wordt aangeboden.”
Wat je belooft, moet je nakomen. De wijze van formuleren is daarom van belang.
“Als erkend is komen vast te staan dat in sommige gevallen de beloofde levertijd van één dag niet wordt gehaald, zoals in het geval van klagers bestelling, die pas een week later is geleverd. Gelet hierop acht de Commissie de mededeling “Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis” te absoluut.”
Lees de hele uitspraak via Reclameboek.
Overmacht?
CoolBlue wijst naar PostNL. Het postbedrijf kon door omstandigheden het product niet op tijd bezorgen. Tsja, zegt de RCC. Dat CoolBlue zich afhankelijk heeft gemaakt van PostNL, kan niet aan PostNL toegerekend worden. Het is immers CoolBlue die belooft dat het snel bezorgd wordt, niet PostNL. Het is aan CoolBlue om te bepalen op welke manier ze bezorgen (tenzij ze de consument laten kiezen natuurlijk).
Beloof alleen wat je na kunt komen
Elke webwinkel mag alleen beloftes doen die ze na kunnen komen. Als het een USP is, een omstandigheid waardoor waardoor iemand mede kan beslissen om juist wel of niet bij deze (web)winkel te kopen, dan is dat een aanprijzing en een reclame en zijn ook nog eens de regels van de Nederlandse Reclame Code van toepassing!