Plagiaat en het sprookje van de kopie
Plagiaat. Een begrip dat in de juridische literatuur al niet meer voorkomt, maar daarbuiten nog veel wordt gebruikt. Met plagiaat wordt meestal bedoelt: het letterlijk overnemen van andermans werk, zonder bronvermelding. Meestal is plagiaat ook een auteursrechtinbreuk. Daar wil je dus graag wat aan doen!
Plagiaat
Er is sprake van plagiaat wanneer er werk van iemand is gekopieerd, zonder de bron daarbij te vermelden. Die naams-/bronvermelding moet namelijk altijd.
Het grote probleem van plagiaat is meestal, dat er werk gekopieerd wordt en dat vervolgens onder eigen naam weer publiceert.
Zo was er een vermoeden van plagiaat van de serie Hollands Glorie van Holland in Huis.
Wanneer er sprake is van een exacte kopie, die onder een andere naam wordt gepubliceerd, dan is er sprake van plagiaat. Dat wil echter nog niet (altijd) zeggen dat er ook een auteursrechtinbreuk is. En alleen tegen een auteursrechtinbreuk kun je iets doen.
Voorkomen dat je zelf per ongeluk plagiaat pleegt? Zorg altijd voor correcte bronvermelding en houd je bij voorkeur aan de regels van het citaatrecht.
LawStories in je mailbox?
Auteursrecht
Wil je optreden tegen een kopie, dan maak je de meeste kans wanneer jouw werk ook door het auteursrecht beschermd is. Auteursrecht op jouw werk krijg je vanzelf, wanneer dat werk origineel genoeg is. Hoe origineler het werk, hoe beter de bescherming.
Zo kunnen ook kindertekeningen auteursrechtelijk beschermd zijn, in theorie. Maar elk kind leert mensen tekenen door een rondje als hoofd, een streep naar beneden voor het lichaam, twee schuine strepen omhoog als armen en twee schuinen strepen omlaag als benen. Met een beetje geluk worden de armen een soort harken (de handen) en krijgen de benen nog twee schuine streepjes als voeten. Erg origineel is dat dus niet. Elk kind doet het zo, vanuit zichzelf. Daarom rust daar meestal geen auteursrecht op.
Hollands Glorie is daarom niet meteen een auteursrechtelijk beschermde serie. Wie kent tenslotte het kussende boeren stelletje niet? Of de grachtenpandjes, de klompen of de tulpen? De uitvoering moet het geheel vervolgens origineel maken. De combinatie van de afbeelding, kleuren en/of motieven en materiaal kunnen zorgen voor een auteursrechtelijk beschermd werk dat niet zomaar gekopieerd mag worden. Ook mag er niet een sterk lijkend, ander werk gemaakt worden. Een (te) kleine afwijking is niet voldoende om een inbreuk te voorkomen.
Tips
– Zorg er allereerst voor dat jouw ontwerp zo origineel mogelijk is. Hoe origineler, hoe groter de bescherming.
– Zorg ervoor dat je aannemelijk kunt maken op welke datum jouw ontwerp ontstaan is. Zet op al je schetsen en ontwerpen een datum. Laat die datum eventueel registreren door middel van een i-Depot.
– Is het een ontwerp dat je langere tijd wilt blijven gebruiken? Denk er dan eens aan dit als model te registreren.
– Heeft iemand jouw werk gekopieerd? Verzamel bewijs door bijvoorbeeld screenshots met datum te maken. Stuur de inbreukmaker vervolgens zo snel mogelijk een brief of e-mail waarbij je vraagt het werk niet meer te verkopen en binnen 3 dagen offline en/of uit de winkel te halen. Wil je ook schadevergoeding? Vraag deze dan ook meteen.
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een vraag van een Flavourites webwinkel
Lees ook:
– Blogger moet betalen voor onrechtmatig gebruik van foto’s
– Idee! En nu beschermen
– Freetards, copycats en alles gratis
– Workshop Webwinkelrecht