Opdrachtgever aansprakelijk voor content?

Opdrachtgevers besteden graag werk uit. (Duh, anders waren het geen opdrachtgevers geweest.) Ze laten een website maken, laten social media content maken en inplannen of laten andere content maken. Soms leveren ze zelf alvast wat teksten en afbeeldingen aan die gebruikt kunnen worden. Maar wat nou als blijkt die content niet gebruikt had mogen worden, omdat er geen licentie voor is afgenomen? Wie is dan aansprakelijk?


Inbreuk op auteursrecht

Zit je dan mooi mee als content creator, reclamebureau, VA, webbouwer, editor, of welk beroep je dan ook hebt. Jij wil gewoon het beste leveren dat je kunt leveren. Maar ja, als je opdrachtgever met onrechtmatig verkregen content aan komt zetten of heel vaag is of het allemaal wel okay is met die content, wat moet je dan?

Als jij die content hebt verwerkt, dan heb je het verveelvoudigd. Dat is al een van de exploitatierechten die nu juist de auteursrechthebbende heeft. Met alleen dat verveelvoudigen, maak je dus al inbreuk op auteursrecht.

De openbaarmaking en verdere verveelvoudiging gebeurt door of namens je opdrachtgever. Die maakt daarmee dus ook weer een inbreuk op auteursrecht.

En als er sprake is van een inbreuk, is er vaak sprake van schade. Die schadevergoeding moet de auteursrechthebbende ergens halen. Maar bij wie?

Wie is aansprakelijk?

Iedereen die inbreuk maakt op het auteursrecht is aansprakelijk.

De auteursrechthebbende mag kiezen bij wie hij/zij de schade verhaalt. Als de auteursrechthebbende bij jou aanklopt, wil je dus vooral weten of jij op jouw beurt de schade weer kunt verhalen op de opdrachtgever.

Oplossing: afspraken maken

Eenvoudiger kan ik het niet maken. Leuker ook niet trouwens.

Maak hierover goede afspraken! Dat kan al in de algemene voorwaarden. Accepteert jouw opdrachtgever jouw algemene voorwaarden niet? Zet het dan als expliciete afspraak in je offerte of contract.

Specifieke afspraken gaan namelijk altijd boven de algemene afspraken. Dus zelfs als jouw opdrachtgever in diens algemene voorwaarden, die jij moet accepteren, iets anders staat, dan gaat de afspraak uit jouw offerte in principe voor.

Hulp nodig bij het maken van afspraken of op zoek naar een goede tekst voor je offerte om dit probleem te kunnen tackelen? We helpen graag!

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Thanks Charlotte voor deze waardevolle blog! Als VA i.o. goed om te weten dat iedereen aansprakelijk is bij openbaarmaking en verveelvoudiging van content in het geval er inbreuk wordt gemaakt op auteursrecht. Door mijn achtergrond als juridisch secretaresse weet ik dat het verstandig is om afspraken met opdrachtgevers altijd schriftelijk vast te leggen. Zal hier ook rekening mee houden.

Speak Your Mind

*