Namaak kerstversiering is geen inbreuk op Auteursrecht

Niet alle namaakproducten zijn ook een inbreuk op het auteursrecht. Er moet namelijk auteursrecht rusten op een werk, anders kun je geen inbreuk op dat auteursrecht maken. Simpel, toch? Maar als je de eerste bent die iets bedacht heeft, kan dat toch anders voelen.

Update 10/1/2019: Rechtbank vond de kerstboom wél een modelinbreuk.

geen auteursrecht op kerstversiering

Kerstboom met lichtjes

Auteursrecht Kerstversiering Edelman B.V verkoopt een ster en kerstboom van zwart draadmetaal, omwikkeld met snakelights. De twee buizen aan de onderkant maken het mogelijk de versiering in de grond te zetten.

Auteursrechtelijk werk?

Het zou dus de keuze zijn voor het zwarte metaal en de snakelights die om de twee centimeter zijn geplaatst, die deze figuren creatieve werken gemaakt zouden moeten hebben. De stalen buizen onderaan zouden het product bovendien een eigen plaats in de markt geven, omdat vergelijkbare producten nog niet zouden bestaan.

Inbreuk op Auteursrecht?

Dit zegt de voorzieningenrechter erover in het kort geding:
“Er kan met recht worden getwijfeld aan de vraag of de producten wel een eigen oorspronkelijk karakter hebben en het persoonlijk stempel van de maker dragen. Het belangrijkste element van de producten is de overbekende vorm van de kerstboom en ster. Die vorm is hoe dan ook niet oorspronkelijk. Overige elementen, zoals het gebruik van metaal. de kleur zwart, het lichtsnoer en de afstand van twee centimeter tussen de lampjes, zijn dermate gangbaar (ofwel banaal of triviaal) dat hierdoor geen werk in de zin van de Auteurswet ontstaat.”

Geen inbreuk op het auteursrecht dus, omdat het nu eenmaal niet voldoende creatief was. Alles bestond eigenlijk al.

Slaafse nabootsing dan?

Slaafse nabootsing is een onrechtmatige daad. Ook als er geen auteursrecht of ander recht van intellectuele eigendom rust op een product, mag het nog niet per definitie een op een worden nagemaakt. Technische aspecten tellen niet mee, maar waar andere keuzes gemaakt kunnen worden, zonder afbreuk te doen aan het product, moet je dat ook doen.

De nabootsing moet bovendien ‘verwarring bij het publiek’ veroorzaken. Door af te wijken van het bestaande product, kun je die verwarring al voorkomen.

Het product moet dan wel al een ‘eigen plaats op de markt’ hebben. Anders kan er geen beroep worden gedaan op de slaafse nabootsing. Dat is lastig met producten die veel te algemeen zijn, zoals deze vormen van kerstbomen en sterren die je natuurlijk veel vaker ziet. Het product had al moeten opvallen tussen de andere bestaande producten.

Volgens de rechter bestonden er al te veel gelijksoortige producten, waardoor er geen sprake was van een eigen plaats op de markt en ging dus ook de slaafse nabootsing niet op.

Bijna hetzelfde, toch geen inbreuk

De producten zijn dus nagenoeg hetzelfde:

  • Gekozen materiaal
  • Kleur
  • Vorm
  • Afmeting
  • Lichtjes
  • Toepassing

Omdat het oorspronkelijke product van Edelman niet origineel genoeg was, maakt Casa (Xenos) ook geen inbreuk op die producten.

Lees de volledige uitspraak via IE-Forum

Meer leren over Auteursrecht? Volg de online cursus praktisch auteursrecht:

 95,00 excl. BTW

Volg de Cursus Auteursrecht

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*