Henk Westbroek was onaangenaam verrast toen hij boodschappen deed bij Albert Heijn. Op de handscanner zag hij namelijk staan: ‘Sinterklaas, wie scant hem niet’. Een variant om zijn beroemde liedje ‘Sinterklaas, wie kent hem niet’. Volgens Westbroek een inbreuk op zijn auteursrecht. Inmiddels is het met een sisser afgelopen, maar hoe had het af kunnen lopen als beide partijen op hun strepen zouden zijn blijven staan?
Auteursrecht op de zin?
Even terug naar de basis: wanneer kun je ergens auteursrecht op hebben? Daar moet het voldoende creatief voor zijn. In elk geval niet te banaal en triviaal of te gewoon.
Zo bleek er op ‘Zo, nu eerst‘ toch geen auteursrecht te rusten, omdat het te gewoon Nederlands was.
Is ‘Sinterklaas, wie kent hem niet’, uniek genoeg om wel voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen?
Is het een inbreuk?
Stel dat op de zin auteursrecht rust, is het gebruik door Albert Heijn dan een inbreuk? Op Twitter opperde iemand al dat het een parodie zou zijn.
Een parodie moet vooral grappig zijn. En de auteur van het oorspronkelijke werk, Henk Westbroek in dit geval, hoeft het zelf niet grappig te vinden.
Er mogen geen concurrentiemotieven zijn, maar een algemeen verbod op commercieel gebruik is er niet.
Een kwartiertje gratis winkelen
Inbreuk of niet, Albert Heijn heeft al snel met Henk Westbroek gebeld en haalde de afbeelding met tekst van de scanners af. Henk Westbroek stelde voor dat hij een kwartiertje zou mogen winkelen voor de voedselbank. Daar ging Albert Heijn mee akkoord en van Henk Westbroek mogen ze dan de tekst ook weer gebruiken.
Een ludieke oplossing. Henk Westbroek en het liedje hebben weer wat meer aandacht gekregen, er is aandacht en een volle winkelwagen voor de Voedselbank, dus eind goed, al goed. De vraag is in dit geval, of Albert Heijn er wel net zo genadig van af zou zijn gekomen als ze vooraf om toestemming zouden hebben gevraagd. In elk geval zouden ze dan beide de media-aandacht zijn misgelopen.
Toch kun je hiervan leren dat het gebruiken van andermans werk of idee echt geen vermogen hoeft te kosten. Vragen staat vrij.
Toch per ongeluk een fout gemaakt? Of is het grijs gebied, zoals hier? Meteen herstellen en een goed aanbod doen helpt je vaak meer dan te hard op je strepen staan. Dat maakt de auteursrechthebbende namelijk alleen maar bozer, waardoor de auteursrechthebbende mogelijk minder genegen is om wat water bij de wijn te doen.
Meer weten over de juridische beoordeling van dit verhaal? Lees dan verder op De Leestafel.
Ook Shownieuws en De Telegraaf berichtten hierover.